Egy tech cég kulisszatitkai

Menő, menőbb, the Coolest Projects 2022-ben is!

"...Pont ez tetszik egyébként ebben a lehetőségben, hogy az ötlet eredetisége számít, nem az, hol tartasz a megvalósításban.”

2022. március 22. - Kovács Timi, Debrecen

A más országokban már évek óta jelen lévő Coolest Projects – azaz “Legmenőbb Projektek” pályázat tavaly hazánkba is megérkezett. A hagyományos versenyekkel ellentétben a Coolest Projectsben nem csak a végeredmény, hanem már maga az ötlet is számít. Ha van egy jó infós projekted, amit megvalósítottál vagy egy koncepció, ami még csak a fejedben létezik, itt a lehetőség, hogy megmutasd a világnak! Most tavasszal folytatódik a sztori és ebben az évben már az előző széria kedvenceinek tapasztalatai is segítenek azoknak, akik idén teszik majd próbára magukat!

coolest_projects_hungary_logo.png

Coolest Projects alapítója a Raspberry Pi Alapítvány. Tömören megfogalmazva a Coolest Projects lényege nem maga a versenyzés, hanem a kreativitás ünneplése. Itt nincsenek korosztálybeli kategóriák, nem kell egy kész projektet beadni, akár egy szuper ötlettel is nevezhetnek a gyerekek egészen 18 éves korig.

Az EPAM évek óta szívügyének tekinti az innovatív és élményszerű oktatáshoz kapcsolódó kezdeményezéseket. Az EPAM eKIDS programjai például a programozás és az informatika szépségeibe vezeti be a gyerekeket már egészen kisiskolás kortól programozói kurzusok, országos versenyek és pályaorientációs előadások segítségével.

A tavalyi évben lezajlott az első hazai Coolest Projects és így idén már az előző évi tapasztalatok fényében tudunk nekikezdeni a szervezésnek. A projektre nevezőknek kimondottan tetszett, hogy egy egészen hosszú időszak, a pályázat tulajdonképpen teljes időtartama alatt nevezhettek, mi pedig eközben mérföldkövekkel ösztönöztük a gyerekeket folyamatos munkára. Ahogy idén is, három feladatot határoztunk meg havi rendszerességgel időzítve, melyeket nem volt kötelező leadni, de akik vállalkoztak rá, hogy teljesítik ezeket, azok között ajándékot sorsoltunk ki. Ez tavaly egy LEGO Varázslósakk készlet volt. A verseny végéhez közeledve még egy Kérdezz-Felelek MeetUp-ot is összehoztunk az esetleges SOS kérdések megválaszolására, s hasonlót az idei versenyen is tervezünk majd!” – mondja Bartha Szofi, a verseny egyik fő szervezője. 

A versenyre négy kategóriában, a Scratch, Web, Mobil Applikáció és Hardware érkeztek be pályamunkák. Ezekben a kategóriákban a zsűri kedvenceket választott, akik mindegyike egy-egy MI okoskarkötőt nyert, valamint a kategória kedvencek közül kiválasztottak egy abszolút kedvencet is, aki egy JBL Pulse hangszóróval lett gazdagabb. Idén a kategóriákban történt egy kis változás. A hat kategóriából kikerült az emelt szintű programozás és helyét a Lego robotprogramozás vette át. 

A tavalyi kedvencek egyike volt Fegyver Dávid is, aki végül ötletével kivívta az abszolút kedvenc címet is. 

„Egész évben készítek projekteket és ha van éppen szabadtémájú verseny, akkor kiválasztom, ami éppen a kedvencem és benevezek vele. Az EPAM egyik korábbi versenyén már részt vettem és az egyik osztálytársammal ötödikek lettünk, akkoriban feliratkoztam a hírlevelükre is. Ennek révén értesültem a Coolest Projectsről is. A papírzongora projektem, amivel pályáztam, végül abszolút kedvenc lett.” – meséli a kilencedikes gimnazista, hogyan találkozott a pályázattal. 

 A nyertes papírzongora pedig egy olyan online program, amely egy okostelefon és egy papírlapra nyomtatott kétoktávos zongora billentyűzet segítségével valóban megszólaltatja a hangszert. 

„Kinyomtatod egy két oktávos zongora képét - az interneten bárki találhat ilyen rajzokat vagy képeket - egy állvány segítségével beállítod a telefonodat, ráirányítod a kamerát a lapra, elindítod a programot és el is kezdhetsz játszani a papírlap billentyűin.”- ez röviden Dávid ötletének lényege, az ő szavaival. 

abszolut.png

Az, hogy végül egyáltalán részt tudott venni a versenyben, kész szerencse, ugyanis kihasználva azt a lehetőséget, hogy a verseny teljes időtartama alatt, tehát augusztustól novembering lehetett jelentkezni, Dávid egész az utolsó pillanatig finomítgatta projektjét. Míg végül a naptárra pillantva majdnem az utolsó napok egyikén töltötte fel pályázatát a verseny online felületére. 

„Nagyon boldog voltam, mikor kiderült, hogy abszolút kedvenc lettem, azt hittem mások sokkal kidolgozottabb anyagai nyernek majd. Pont ez tetszik egyébként ebben a lehetőségben, hogy az ötlet eredetisége számít, nem az, hol tartasz a megvalósításban.” – mondja Fegyver Dávid, a debreceni Huszár Gál Gimnázium diákja, aki egyébként fiatal kora ellenére már etikus hackerként is sikereket könyvelhet el.  

„Legutóbb egy olyan kritikus hibát sikerült találnom egy cég oldalán, amiért kétezer dollárt fizettek. De szeretem azt is, amikor nem jár fizetség a hibák felderítésért, hanem maga a tanulás, a hiba megtalálása a jelképes fizetség. Ezekből lehet igazán sokat tanulni.” 

Dávid azt mondja, biztos, hogy idén is nevezni fog, persze lehetséges, hogy az ötletére egészen a verseny végéig várnia kell majd a bíráknak. 

A 2022-és Coolest Projects már elstartolt, május 9-ig várja az EPAM a nevezéseket a létező legmenőbb és legszabadabb pályázatra, melynek alsó korhatára nincs és 18 éves korig, az ötlettől a kidolgozott projektig bármivel nevezhetnek a jelentkezők! Kattints a részletekért, megéri! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr6517765398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása