Egy tech cég kulisszatitkai

Nincs olyan, hogy sikertelen projekt - mindegyik egy új lehetőség a fejlődésre

2022. február 22. - Kovács Timi, Debrecen

Bangha Zsolt egyike azoknak az EPAM-osoknak, akikkel már másodszor beszélgetünk és nem a véletlen hozta úgy, hogy újabb interjú készült vele. Az EPAM kultúrájában nagy szerepet játszik a folyamatos fejlődés; annak a lehetősége, hogy változzunk és saját magunk alakítsuk karrierünk irányán. Zsolttal éppen azért ültünk le ismét, mert az elmúlt két évben más irányba kanyarodott az útja, új szerepkörben dolgozik. Ráadásul úgy haladt előre, hogy közben egy, a valóságban végül meg nem valósult projekten dolgozott. De hogyan lehet mégis feljebb lépni a karrierlépcsőn, ha maga a projekt - első ránézésre – nem is lett sikeres?

blog_template_1200x630_1.png

Bangha Zsolt

„Közel 11 éve dolgozom az EPAM-nál, annak idején „mezei” szoftverfejlesztőként kezdtem, majd szép lassan lépkedni kezdtem felfele a ranglétrán. Jelenleg Advanced Software Engineer szerepkörben dolgozom, mely egy teljesen új pozíció az EPAM berkein belül.”- mutatja be röviden, honnan jött és hol tart most.

Termékfejlesztés, ami néha beelőzi a piacot

„Amikor 2019-ben beszélgettünk még a mentorálás, az utánpótlásképzés volt a szívügyem, amit valóban nagyon szerettem. Ezt követően azonban visszatértem egy rövid időre a fejlesztés világába és amikor befejeződött a projekt, új kihívásokkal néztem szembe. Kihívás volt már csak azért is, mert ez az időszak éppen a pandémiával párhuzamosan zajlott. Ekkor talált meg egy olyan lehetőség, melynek során az EPAM egyik saját termékfejlesztésén dolgozhattam.” – meséli a két évvel ezelőtti változásokról a szakember.

Az projekt során egy speciálisan bankoknak, pénzintézeteknek fejlesztett szoftvert szeretett volna a piacra dobni a csapat, azonban a siker nem volt teljes. Bár a termék maga elkészült, a piac még nem feltétlenül állt készen arra, hogy alkalmazza is az innovációt. A projekten dolgozók számára első ránézésre csalódás lehet, hogy amin egy évig dolgoztak egyelőre nem aratta le a babérokat, Zsolt azonban máshogy élte meg a tapasztalatot.

„Ez az időszak egyáltalán nem volt csalódás vagy eltékozolt idő. Sem szakmailag, sem egyéb más szempontból sem. Sőt, ezt egy kifejezetten termékeny időszaknak éltem meg szakmailag és úgy gondolom, hogy a cég számára is nagyon sokat jelent, hogy a saját termékek fejlesztésében újabb tapasztalatokra tehetettünk szert. A megrendelő - vagyis az EPAM - tehát elégedett. Mindannyian megtettük, amit csak lehetett és bár a piaci körülmények nem ideálisak most ahhoz, hogy értékesítsük a szoftvert, azért ez cseppet sem sikertelen projekt.” – mondja Zsolt.

Összességében tehát egy új kompetencia született a cégen belül, mely a jövőben bármikor hadba állítható, amikor egy ügyfélnek éppen ilyen megoldásra lesz szüksége. A csapat, a szaktudás és a szoftver is rendelkezésre áll.

Tech Consultancy – Az üvegplafonra is megoldást jelent

Ahogyan Zsolt, úgy számos más EPAM-os szakember is eljut egy idő után arra a pontra, ahol már nem teljesen egyértelmű, merre is haladjon tovább. Miből, honnan tanuljon, mi szolgáltassa az ösztönzést ahhoz, hogy a munkáját a korábbiakhoz hasonló lelkesedéssel és örömmel végezze. Az üvegplafonnak nevezett jelenség nem ismeretlen az EPAM-nál sem; itt azonban megoldást akartak találni és képletesen, inkább vágtak egy ajtót, ami további távlatokat nyit és a határ inkább csak a sokat emlegetett csillagos ég.

Az EPAM menedzsmentje látva, hogy a senior szakembereik számára gyakran nem elég csalogató egy-egy meglévő pozíció, elkezdett gondolkodni, hogyan lehetne úgy megoldani a helyzetet, hogy abból az egyén és a cég is profitálhasson, win-win szituáció alakuljon ki.

Szinte kézenfekvő volt, hogy az idők során kiképzett és sokat tapasztalt szakemberek, akik már hatalmas tudásra és tapasztalatra tettek szert akkor juthatnak még több ismerethez, ha szakmai tanácsadásban, termékfejlesztésben, újszerű technológiák fejlesztésében vehetnek részt. A tech consultancy olyan irányvonal, mely számos eddig nem létező szerepkört generál és a tudás átadás által új távlatokat nyit.

Egy fontos lépés

Ami a cégnek szárnypróbálgatás, az egyúttal Zsolt karrierjében is mérföldkő.

A jelenleg tanácsadóként, egy nemrég létrehozott új szerepkörben dolgozó szakembernek éppen az az időszak jelentette az ugródeszkát, amikor nem élesben, külső ügyfélnek dolgozott. Bár ellentmondás, de mégis igaz, hogy valójában éles projektnek tekintenek minden egyes, akár belső célokat szolgáló fejlesztést is.

„Szerintem ez a lehetőség volt az egyik kulcsmomentuma annak, hogy sikeresen szintet tudtam lépni és a mostani szerepkörömben dolgozhatok. Ezen a projekten lehetőségem nyílt rengeteg módon, számos új területen kipróbálni magamat és bebizonyítani, hogy mostanra a birtokomban vannak azok a kvalitások, melyek egy termék fejlesztéséhez szükségesek. Éppen ezért tekintünk sikeres projektként egy olyan projektre is, melyből nem válik azonnal eladott és közvetlen profitot hozó termék. Hiszen annyi járulékos előnyhöz juttat és olyan hozadéka van, ami akár túl is mutat a pénzben megmutatkozó hasznon. Az itt dolgozók fejlődése ugyanis a cég fejlődésének alapja, itt ez nem kérdés, hanem alapvetés.”

Zsolt számára pedig valóban új távlatokat nyitott a termékfejlesztés és a tanácsadói vonal, szeretne a jövőben is ezen a területen maradni.

„Korábban nem volt jellemző a saját termékek fejlesztése, inkább az ügyfelek különféle igényeinek a kiszolgálása volt az elsődleges profilunk. Mostanában azonban egyre többször nyílnak ilyen irányba kapuk, és bízom benne, hogy nekem is lesz szerepem egy ilyen sikeres termék kifejlesztésében."

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr3517617254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása