Egy tech cég kulisszatitkai

Coolest Projects: augusztusban startol a regisztráció

2021. augusztus 09. - Kárpáti Judit

Bár még csak augusztus eleje van, de már gondolatban készülhetnek a csapatok az EPAM legújabb dobására, a Coolest Projectsre! Augusztus végén indul ugyanis az eddigi legmenőbb IT verseny, amit Magyarországon az EPAM csapata szervez és melyen bárki indulhat 0 és 18 év között. A kiírásra azoknak is érdemes figyelniük, akik nem éppen techguruk, ellenben elég kreatívak ahhoz, hogy egy jó ötlettel előrukkoljanak....

coolest_project_blog.png

 „Különleges kezdeményezés a Coolest Projects, amit kreatív, a számítástechnika iránt érdeklődő fiatalok számára szervez idén először Magyarországon az EPAM” – mondja Bartha Szofi, az EPAM eKIDS programjának motorja, Learning and Development Specialist.

A Coolest Projects alapítója a Raspberry Pi Alapítvány. Ha röviden kellene megfogalmazni a Coolest Projects lényegét, akkor azt mondanánk, ez nem egy verseny, sokkal inkább a kreativitás ünneplése. Itt nincsenek korosztálybeli kategóriák, nem kell egy kész projektet beadni, akár egy szuper ötlettel is nevezhetnek a gyerekek egészen 18 éves korig.

A társadalmi felelősségvállalás az EPAM stratégiájának szerves részét képezi. Ez három fő pillérre épül: oktatás, közösségformálás és környezetvédelem – ezekből Magyarországon az oktatás a legkiemelkedőbb terület. Az eKIDS program keretein belül az EPAM a programozás és az informatika szépségeibe vezeti be a gyerekeket már egészen kisiskolás kortól programozói kurzusok, országos versenyek és pályaorientációs előadások segítségével.

Az élő Scratch kurzusok és versenyek helyett a pandémiával az online eKIDS események vették át a főszerepet -  ám a lényeg, miszerint csapatok versenyeznek és egyhónapos felkészülés után, a kidolgozott projekttel mutatják be a kész fejlesztéseket, megmaradt. Azonban az idő múlásával úgy érezték a szervezők, hogy valami újat szeretnének, egy merőben más formát, ami tulajdonképpen nem is meríti ki a hagyományos verseny fogalmát.Több témával, szabadabb kategóriákkal és feltételekkel. Így került a képbe a Coolest Projects ötlete, melynek más országokban már nagy hagyománya van, ám itthon ez az idei lesz az első alkalom.

Bármit, szabadon

A londoni EPAM eKIDS csapat, akik az idén szervezték meg a Coolest Projects-et Angliában, megosztották tapasztalataikat, amire a magyar csapat rögtön rárepült: pont egy ilyen nyitott szellemiségű versenyt kerestek. "Nem is jó szó a verseny, ez inkább egy "lehetőség", amit az is mutat, hogy ez nem a hagyományos értelemben vett helyezésekről szól. Amitől tényleg nagyon izgalmas a dolog, hogy egyrészt számos kategória van – sok egyéb között hardver, játék, mobil, applikációk és persze azért Scratch is -, másrészt a versenyen mindenki, azaz tényleg mindenki részt vehet, akinek van egy jó ötlete és nem töltötte be a 18. évét” – magyarázza Szofi. Alsó korhatár nincs, és a Coolest Project „szépsége”, hogy a Scratch versennyel ellentétben itt nem muszáj teljesen befejezett, kész koncepciót beadnia a nevezőknek. Elegendő csupán a jó ötlet, és ha nem követi fejlesztés vagy kész projekt, akkor is teljes értékű a pályázat.

Szerepkörök kicsiben

Nekünk, magyaroknak ez furcsán hathat, hiszen mi úgy gondoljuk, a munka akkor van befejezve, ha kézzelfogható a végeredménye, de ennek a versenynek pont az a lényege, hogy mindenki egyenlő eséllyel indul: az is, aki technikailag nagyon a topon van és az is, aki kevésbé, ellenben van egy szuper ötlete. Ráadásul a Scratch versenyekkel ellentétben itt nincsen semmilyen meghatározott téma, melynek mentén dolgozni kellene. Ha valamilyen társadalmi értéket is hordoz a projekt nagyon jó, de bármiről lehet szó, ez sem kitétel. Az IT cégeknél, amilyen az EPAM-is, nem csak fejlesztők dolgoznak, egy egész sor olyan szerepkör van – pl. Business Analyst-ek, dizájnerek stb. – , melyekhez nem szükséges mély technológiai tudás, s ezt képezi le kicsiben a verseny is. Mindenki ötlete számít, mindenki lehet nyertes, mindenki egyenlő esélyekkel indul, aki kreatívnak érzi magát a feladathoz.” – részletezi tovább Szofi.

Vigyázz, kész, nevezés

A regisztráció augusztus 23-án kezdődik, mely szintén nagyon rugalmas, hiszen a verseny teljes időtartama alatt lehet csatlakozni. Bármilyen fázisban be lehet adni az ötletet, azaz, ha valaki csak október közepén talál rá a Coolest Projectsre, akkor is ugyanolyan sansszal indulhat. „Nagyon örülünk, ha a jelentkezők  megcsillogtatják a programozói képességeiket, csillogtassák is! De itt azoknak is terem babér, akik ebben nem olyan jók vagy nem ez a terület érdekli őket.” A verseny, a vírushelyzet bizonytalansága miatt online zajlik; a csapatok - öt fő a maximum, de egy fős csapat is részt vehet - a regisztrációs ív kitöltése után kapnak egy hub hozzáférést, ahova fel tudják tölteni a projektjeiket és a videóikat, amiben bemutatják, miről is van szó, mégpedig úgy, hogy válaszolnak az előre megadott kérdésekre. A verseny végén aztán ezek alapján értékel a zsűri. A versenyen nem helyezettek, hanem „Kedvencek” vannak, minden kategóriából egy-egy „Kedvencet” választ a zsűri, és őket mutatják be a streamelt záróceremónia keretében.

A jelentkezés tehát online zajlik, és augusztus 23-án indul; de azok, akik kedvet éreznek ehhez a rendhagyó kihíváshoz, már most elkezdhetnek agyalni - akár egyedül, akár csapatban terveznek nevezni. Érdemes is elkezdeni az ötletelést, hogy amikor elstartol az utóbbi idők legmenőbb IT versenye, a Coolest Projects, előrukkolhassanak a minden zsűritag „Kedvencévé” váló, nyertes projekttel!

Jelentkezem a Coolest Projectsre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4416629008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása