Egy tech cég kulisszatitkai

Ingyenes, online Scratch kurzussal indul a nyár: a vakáció alatt megtanulhat kódolni a gyerek!

Digitális oktatás után digitális vakáció

2020. május 29. - Kárpáti Judit

A Scratch neve ma már szinte egyet jelent a gyerekek programozás oktatásával, ez a programnyelv ugyanis annyira egyszerűen elsajátítható és élvezetes, hogy a legjobb belépő a kódolás világába. Rengeteg tanfolyam és iskola alkalmazza itthon is gyerekek IT oktatására, ezen a nyáron azonban egy tízhetes online kurzus keretében ingyen tanulhatják mega gyerekek. A szervező, a szoftverfejlesztő IT cég, az EPAMsaját, eKids programjainak is a Sratch jelenti a gerincét, számukra egyfajta küldetés, hogy minél több gyerek számára legyen ingyenesen elérhető a programozás.

A Scratch programozási nyelvet kifejezetten gyerekeknek fejlesztette a Lifelong Kindergarten csoport az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab-jában. A 2000-es évek elején készült az első prototípusa, melynek azóta már két újabb verziója is született, a legutolsó tavaly került a piacra. A program sajátossága, hogy a parancsok maguk blokkok, melyeket az egérrel megfogva és rakosgatva kell a kód területre pakolni, ezek egymásra húzogatásával állnak aztán össze a kódsorok. Kiválóan alkalmas animációk, különböző játékok készítésére, de akár Insta kérdezz-felelek is készíthető vele.

scratch_month.pngKezdőtől a haladóig mindenkinek

„A Scratch hivatalos weboldalának bőven egymillió fölötti a felhasználószáma, hatalmas a közösség. Számukra találták ki a program létrehozói a Scratch napot, melyet aztán felváltott néhány éve a Scratch hónap, ami lehetővé teszi, hogy még színesebb programokkal aktivizálják a csapatot. Ilyenkor heti rendszerességgel adnak ki inspirációkat, amikből meríthetnek a gyerekek, és bármilyen projekt alkotható a Scratch hónap égisze alatt, csak a képzelet szab határt, nyitottan várják a fejlesztéseket, nincsenek korlátok.” - mondja Bartha Szofi a szegedi EPAM eKids trénere. A cég sokféle, kifejezetten gyerekeknek szánt, ingyenes, ún. eKids programja közül az egyik legnépszerűbb a 10 hetes Scratch kurzus, mely a teljesen kezdőtől egészen a haladóig kíséri végig a gyerekeket. A tanfolyamokhoz különböző versenyek is kapcsolódnak, amikre azok is jelentkezhetnek, akik az iskolában vagy bárhol máshol tanultak Scratch-elni. „Ahhoz, hogy valaki elkezdje a Scratch-et elegendő a stabil írási-olvasás készség. Minden annyira magától értetődő, hogy nem lehet hibázni, elrontani. Nyilván a haladó szint felé közeledve azért már bonyolultabb a dolog, de alapvetően kifejezetten egyszerű a program megértése és a kezelése, nagyon beszédesek a parancsok.” - magyarázza a tréner, miért vághat bele akár egy kisiskolás gyerek is a Scratch-be.

20200111_102221_epam_fll_1.jpg

Hatalmas fun

Az informatika tanárok, különböző programozó iskolák tanárainak is egyöntetű tapasztalata, hogy nagyon szeretik a gyerekek, ha belekezdenek, nagyon lelkesek. Még azok is, akik tartozkódan vágnak bele, mert nem érdekli őket annyira a programozás eljutnak oda, hogy élvezik, mert nagyon kreatív platform, amiben bárki megalkothatja, amit elképzelt, a kedvelt karakterektől kezdve a saját fantáziavilágon át szinte mindent el lehet készíteni. Játékosan vezeti rá a gyerekeket az algoritmikus gondolkozásra, miközben ugyanazokat a funkciókat, sémákat használja, mint egy „rendes” programozási nyelv, például egy C, ami, ahogyan a Scratch is, objektumorientált. „Ha tehát a gyerek megtanul Scratch-elni az belépőt jelent a komolyabb, már a szoftverfejlesztésben is használt programozási nyelvek világába. Azt szoktam mondani viccesen, hogyha annak idején, amikor az egyetemen elkezdtem a programozást, a Sratch-el kezdhetek, egészen más lett volna a viszonyom a kódolással. Mindenkinek bele kellene egy kicsit kóstolni a Scratch-be, mert hatalmas fun.„ – mondja Szofi.

Az EPAM által szervezett ingyenes, 10 hetes, kezdő Scratch kurzus videói 20-30 percesek és self-study jelleggel a nyolcéves korosztálytól kezdve bárki belevághat. A szünidő két hónapja alatt a következő tanévre egy új tudás sajátítható el és a szülők számára is megnyugtató lehet, hogy a vakáció idején a képernyő előtt töltött idő értelmet nyer.

 

EPAM eKids - 10 hetes online Scratch kurzus

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr1815727146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása