Egy tech cég kulisszatitkai

A valódi távmunka színei

2022. május 05. - Kovács Timi, Debrecen

Új fogalmakat, új életmódot és ezzel együtt korábban kevésbé megszokott munkamódszereket hozott az elmúlt néhány év. Ezek egyike a "full remote", magyarul, amikor a munkavállaló, bár egy szervezet alkalmazottjaként végzi feladatait, helyileg akár egy másik városban is tartózkodhat és az otthona falai között látja el teendőit.

full_remote_blog_template_1200x630.png

Hang Barnabás

Pécsett végzett a Pécsi Tudományegyetem programtervező informatikus szakán, majd karrierjét is a városban kezdte, előbb gyakornokként majd alvállalkozóként dolgozott egy telco cégnek. 2021 februárja óta EPAM-os, jelenleg senior szoftverfejlesztőként dolgozik egy pénzügyi projekten, egy félig magyar, félig lengyel csapat tagjaként. Barnabás bár Pécsett él, de a szegedi EPAM csapatát erősíti.

 

Jacsó Attila

Kórusvezetőként végzett a Szegedi Zeneművészeti Főiskolán, tanított, saját kórusa volt majd elvégezte a villamosmérnöki szakot is és Budapesten helyezkedett el szoftvermérnökként. Kislánya érkeztével azonban a család közelsége élvezett prioritást, így költöztek Veszprémbe, ahol IT-s karrierjét embedded engineer-ként folytatta. Ebben a szerepkörében találta az EPAM megkeresése és mivel nagyon érdekelték a webes technológiák, a cégnél pedig lehetősége volt ezen a területen tevékenykedni, elfogadta az ajánlatot. Jelenleg Szolnokon él és munkáját is innen végzi, a szegedi EPAM kötelékében.

 

Alvállalkozóból alkalmazott, kórusvezetőből senior szoftvermérnök

„Stabilabb munkahelyet, kiszámíthatóbb foglalkoztatást szerettem volna; az alvállalkozói lét már nem szolgálta az élethelyzetemet, így váltani akartam. Mivel korábban már megkeresett egy recruiter az EPAM-tól, ismét felvettem vele a kapcsolatot és elkezdtünk beszélgetni, mit tudna ajánlani számomra a cég.” – meséli Hang Barnabás miért váltott és hogyan kapott lehetőséget egy egészen más felállásban kipróbálni magát.

Határozatlan idejű szerződéssel, próbaidő nélkül kezdhetett a cégnél, ráadásul teljes egészében otthonából végezheti a munkáját, egy olyan városból, Pécsről, ahol a cégnek nincs is irodája.

„Most mindenki otthonról végzi a munkáját, így szinte semmiben nem érzékelem a különbséget a kollégáimmal szemben, akik EPAM-os városban dolgoznak. Az otthoni munkavégzés mellett nagyon fontos tényező volt az is a döntésemben, hogy az EPAM-nál az előrelépés nem bizonytalan lehetőség, hanem kifejezetten támogatott dolog és elvárás a munkatársaktól, hogy motiváltak legyenek a fejlődésben, a folyamatos tanulásban. Rengeteg karrier út áll mindenki előtt és aki rászánja az időt és energiát, akkor bármi is legyen a célja, elérheti. Ehhez pedig jól bejáratott folyamatok vezetnek, ami megint csak nagyon imponáló volt számomra.” – mondja a fiatal szoftvermérnök.

Hasonló előnyökről és tapasztalatokról számol be Jacsó Attila is, aki Szolnokon él. Édesapaként nagyon fontos számára, hogy kislánya életében sokkal aktívabban részt tud venni azáltal, hogy egy olyan cég alkalmazottja, mely maximális rugalmasságot biztosít. A karrierjét kórusvezetőként kezdő, ma már IT szakemberként dolgozó Attila számára ideális helyzet, hogy bár egy távolabbi városban lakik, nem a szegedi irodához közel, mégis pont ugyanúgy a csapat tagja, mintha csak egy helyen élne a kollégáival.

 

Interjú a távolból

Ahogyan Attila, úgy Barnabás is egy bejáratott felvételi folyamat részeként, online interjúzott és jutott el egészen az ajánlatig, a beléptetésig.

„Az első interjú kötetlen beszélgetés volt és inkább arról szólt, mit tud ajánlani a cég, mi az, amit én várok az EPAM-tól, mi az, ami szakmailag érdekel.” – mutatja be az első kört lényegre törően Barnabás.

„A technikai interjú, a második kör már a szakmai tudásra helyezte a hangsúlyt, gyakorlati feladatot is kaptam.” – számol be Attila a folyamat második lépcsőfokáról.

A menedzseri interjú, melyen szintén mindkét szakember – és mindenki más, aki az EPAM-nál szeretne dolgozni – részt vett, már inkább finomhangolás és a személyes ambíciók, tervek kapnak nagyobb szerepet.

Mindkettőjük esetében két héten belül lezajlottak az interjúk és a végén állásajánlatot is kaptak. A beléptetés volt az egyetlen pont, ahol személyesen kellett megjelenniük; ilyenkor általában egyszerre többen is végig mennek a procedúrán, kapnak egy eligazítást, aláírják a szerződést és átvehetik a laptopjukat. Az üzemorvosi látogatással pedig pipa kerül minden tétel mögé; új EPAM-ost köszönthetnek a fedélzeten!

 

Full remote hétköznapok

„Hatalmas előny, hogy a munkába járás egyszerűen kimarad a napjaimból. Abban az egy órában – vagy lehetne több is – azt csinálok, amit akarok. Például reggelente futni járok, simán belefér munka előtt és ez, szerintem, nagyon király.” - mondja Barnabás.

Attila számára pedig ugyanez az előny azzal jár, hogy felesége és kisgyermeke számára is több szabadidő jut.

„Ha a feleségemnek dolga akad, helyt tudok állni itthon helyette, de szeretem azt is, hogy jut időm közös ebédre a kislányommal, hiszen javarészt magam osztom be az időmet.”

Ha akadnak is néha nehézségek, ezek egyrészt megoldhatók, másrészt a mérleg még mindig sokkal inkább billen a szabadabb, a felelős munkavégzésben megbízó full remote életmód felé.

„Előfordult, hogy a laptopomat cserélni kellett, de ez sem okozott senkinek nagy fejtörést. Postai úton érkezett az új eszköz és akadálytalanul végezhettem a feladataimat.”

A munkahelyi barátságok, jó kollegiális viszony biztosan könnyebben alakul ki személyesen, de Attila és Barnabás is arról számolt be, hogy online is sikerült beilleszkedniük a csapatba, elégedettek és a cég szerintük sokat tesz azért, hogy valóban jól érezzék magukat.

„A legfontosabb számomra a jelenlegi élethelyzetemben, - az otthonról, távolról történő munkavégzés mellett - hogy látom a jövőmet, az EPAM-nál távlatokban is tudok gondolkozni, minden értelemben megbecsülik a munkámat. Ennél többet pedig ma kevesen biztosíthatnak; a legjobb helyen vagyok.” – foglalja össze Jacsó Attila a gondolatait és az EPAM-féle full remote tapasztalatait.

 

Ha téged is érdekel, hogyan tudnál csatlakozni a csapathoz, akkor is, ha nem élsz EPAM iroda közelében, hallgasd meg Barnabással és Attilával készült podcast epizódjainkat is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4517503604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása