Egy tech cég kulisszatitkai

Pénzügyes tech profillal - Mit csinál a pénzügyes az EPAM-nál?

2022. december 05. - Kovács Timi, Debrecen

"Mit csinál a ..." sorozatunkban, ezúttal rendhagyó módon nem egy IT-s területet mutatunk be, hanem egy pénzügyes szerepkörben dolgozó EPAMossal, Reskóné Vékony Tündével beszélgetünk a Finance terület sajátosságairól kifejezetten a tech világra szűkítve, illetve hogy milyen embereket várnak erre a területre.

resko_tunde_blog_template.png

Reskóné VékonyTünde

Hosszú karrierút áll mögötte, mindig is pénzügyes szeretett volna lenni, így már középiskolát majd egyetemet is ennek fényében választott. Könyvvizsgálóként kezdte el a pályafutását, később főkönyvelőként helyezkedett el, több mint 10 évet töltött a Vodafonnál. Közben született két gyermeke, s férjével megosztva a feladatokat hamar visszament dolgozni. Új kihívások után nézve olyan céget keresett, mely folyamatos fejlődési lehetőségeket rejt számára és maga a cég is innovatív. Így vezetett az útja az EPAM-hoz, ahol éppen 5 éve dolgozik.

„Az informatika velejárója, hogy ebben az iparágban a cégek nagyon gyorsan fejlődnek. Amelyik nem így működik, nem is marad életben.” – ismerteti a kiindulási pontot Tünde.

Mint mondja, a gyors fejlődést a pénzügyes a számokon keresztül folyamatában látja: minél gyorsabban fejlődik a cég, annál változatosabbak a felbukkanó kihívások, és annál nehezebb dolga van annak, aki ezen a területen dolgozik. Sokan a pénzügyi területeket viszonylag monoton, sablonok alapján működő szakmának gondolhatják, azonban egy olyan gyorsan változó és fejlődő környezetben mint az EPAM, ez távol áll a valóságtól.

„Mindig nehezebb dokumentálni valamit, ami nem előrelátható, állandóan alakul. Természetesen vannak tervek és folyamatok, melyeket követünk, de ezek nagyon rugalmasak. Az EPAM szuperül kezeli ezeket a helyzeteket. Nagyon könnyen változtatható a felépítése, gyorsan tudunk reagálni a piac változásaira. A tempó miatt sokszor nincsenek rögzített, régen bejáratott mechanizmusok, ami egy pénzügyes életét megkönnyítené. Azonban pont ezek miatt a tényezők miatt nagyon érdekes a munka, cseppet sem mondhatók unalmasnak a feladataink.”

Egy nyelven beszélni

Felmerül a kérdés, hogyan tud egy szigorúbb, nagyon behatárolt szabályrendszer szerint működő terület együttműködni kreatívabb, mindig új utakat kereső részlegekkel.

„ Külön kihívás számunkra, pénzügyön dolgozók számára a fejlesztőkkel kommunikálni, nem mindegy, hogyan kezeljük ezt a kapcsolatot. Minket ugyanis kötnek a szabályok, de meg kell keresnünk azokat a lehetőségeket, amelyek mindenkinek megfelelnek.”

A szakember úgy látja ugyanakkor, hogy a pénzügy és az informatika nem áll nagyon távol egymástól, hisz’ mindkettő reál tudást igényel.

„Figyelembe véve, hogy magasan képzett, nagyon intelligens emberek dolgoznak az EPAM-nál az a tapasztalatom, hogy gyakran nehezebb dolgunk van egészen más területen dolgozó emberekkel, mint a fejlesztőkkel.”

Készségek

De mégis, mit kell tudnia annak, aki egy ekkora technológia vállalatnál szeretne dolgozni, pénzügyi területen?

„Bár általában nem elsődleges elvárás a kapcsolódó szerepkörökben a jó kommunikációs készség, itt azonban hasznát vesszük, éppen azért, mert szót kell értenünk a társterületekkel. Szintén nagyon fontos, hogy csapatjátékos legyen az, aki velünk dolgozik. Bár kis csapat vagyunk itt Magyarországon, de nagyon összetartunk és mivel egymásra épülő feladatokat látunk el, ezért fontos is ez a tényező. Az analitikus képesség, a precíz munkavégzés kiemelt készségek, bizonyos területeken pedig a monotóniatűrés is előnyt jelent. Minél magasabb pozícióban dolgozik valaki, ez annál kevésbé fontos, hiszen itt már egyre nagyobb és változatosabb kihívások jellemzik a munkát. Minden héten, minden nap érkezik valami új kihívás, amire nincs még tapasztalat, ennél fogva, valóban izgalmas feladatok kerülnek terítékre. Egy bizonyos szint felett tehát a kreativitás is szükséges a technológia világában dolgozó pénzügyes eszköztárában. A szabályok betartása nagyon fontos, ugyanakkor a szabályok is kínálnak választási lehetőségeket, ezáltal rajtunk múlik, hogyan tudjuk okosan alkalmazni őket.”

Ami a tanulmányokat illeti, mindenképp kell egy mérlegképes könyvelői képesítés, de leginkább egyetemi vagy főiskolai végzettséget várnak el

Kihívások és lehetőségek

Aki munkát keres, gyakran nem csupán egy állásra vágyik, hanem perspektívára is, egy olyan jövőképre, amire alapozhatja az életét.

„Az EPAM-nak nagy előnye, hogy egy itt dolgozó pénzügyesnek igen sokféle lehetősége van; multinacionális cég vagyunk, folyamatosan fejlődünk. Ha valaki junior könyvelőként kezdi a karrierét nálunk, haladhat felfele a ranglétrán, de akár oldalirányban is, hiszen nem mindig csak a magasabb pozíció jelent fejlődést. Emellett, mivel nemzetközi a cég, sok más országot is meg lehet ismerni, ami nemcsak érdekes feladat, de kihívást is jelenthet.

Éppen ezért szükség van az angolra, első sorban angolnyelvű megbeszélésekkel telik a nap. Ha valaki junior szintre jelentkezik, elég egy nem annyira erős középfokú nyelvismeret, hiszen ez könnyen fejleszthető és van is rá lehetőség cégen belül, vezetői szinten pedig a tárgyalóképes tudás a követelmény.”.

„Folyamatosan fejlesztjük a pénzügyi területet, hogy követni tudjuk a cég fejlődését, ezért, ha valaki úgy gondolja, hogy tanulni akar, kihívásnak éli meg a folyamatosan változó környezetet és izgalmas munkát keres, akkor bármilyen pénzügyi területen talál nálunk lehetőséget.”

 

Ha szeretnéd többet megtudni a témáról, hallgasd meg Tündével készült podcast-ünket is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr8117995070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása