Egy tech cég kulisszatitkai

Nulláról az IT-ba – Autodidakta tanulással fejlesztői karrier

2022. november 22. - Kovács Timi, Debrecen

Számos karrierváltó történetünk van; sokaknak az autodidakta tanuláson keresztül vezetett az útja a fejlesztői pályafutásig. De vajon a nulláról - átlagos felhasználói szintű technológiai ismerettel - hogyan induljunk el? Melyek a legeslegelső lépések? Milyen buktatók övezik az otthoni, önfejlesztő tanulást?

A LifeInTech podcast csatornán futó sorozatunkból (linkek a cikk alján) készítettünk egy összegző, hiánypótló anyagot, linkekkel, tippekkel, gyakorlati útmutatással.

 autodidakta_blog_1200_630_px.png

A nulladik lépés

A legtöbb karriersztoriból hiányzik egy részlet. Az, amikor már meghoztad a döntést, hogy fejlesztővé akarod képezni magad, de ott állsz egy teljesen más diplomával, végzettséggel, tapasztalattal. Amikor meg kell tenned az első lépést, de valójában a nulladik lépés is hiányzik.

Azoknak, akik belevágnának a tanulásba, hatalmas segítséget jelenthetnek Horváth Zoltán, Bonda Bernát és Burger Tamás tanácsai, akik maguk is önfejlesztéssel kezdték az új szakmájuk elsajátítását. Hármuk tapasztalatai összecsengenek, így általánosságban megállapíthatjuk, hogy az alábbi kulcsfontosságú tényezők szükségesek a kezdéshez:

  • érdeklődés az IT iránt
  • logikai gondolkodás, problémamegoldó képesség
  • angoltudás, mivel a munka során szinte mindenhol angolul kommunikálnak és a legtöbb tanuláshoz használatos online anyag is angolul elérhető
  • egy mentor, akihez fordulhatsz, amikor úgy érzed, elakadtál
  • ha még diák vagy, akkor szülői támogatás
  • nagy adag kitartás, lelkesedés és elhivatottság, amely segít abban, hogy minden egyes nap foglalkozz a tanulással

 

Oldalak, amikkel el tudsz indulni

„Mivel hatalmas mennyiségű anyag áll rendelkezésre, ezért az elején a legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan szűrd ki a megfelelő információkat az adattömegből.” – mondja Zoli.

Hármuk kutatásának és tapasztalatainak eredményeként, íme azok az oldalak, fórumok és könyvek, amelyekkel a kezdő elindulhat a fejlesztővé válás útján:

 

Buktatók és akadályok

Az autodidakta tanulásnak, mint minden tanulásnak, vannak nehezebb fázisai, melyekre érdemes előre felkészülni.
„Vannak buktatók, de így utólag azt mondhatom, semmi olyan, amivel ne lehetne megbirkózni, ha érdekel az, amit tanulsz.” – mondja Bernát.

Két lényeges tényezőt emelnek ki mindhárman; az egyik az ún. imposztor szindróma. Az a jelenség, amikor elgondolkozol rajta, hogy biztos itt van a helyed, ezzel kell foglalkoznod, amikor olyan nehezen megy?

Erre egybehangzó vélemények szerint a legjobb gyógyír, ha ezeknek az érzéseknek a dacára leülsz és másnap is nekiállsz a tanulásnak. Mivel egyik készséget sajátítod el a másik után, fokozatosan egyre több sikerélményt fogsz átélni és túllendülsz a bizonytalanságon. Jó tudni egyébként, hogy ezekkel a kételyekkel még a seniorok is megküzdenek időnként...

A másik akadály, ami menet közben felbukkanhat, a kiégés, amikor túltolod a tanulást. Nem kell az egész napot tanulással tölteni, sokszor előrébb vezet, ha napi két órát foglalkozol vele. Adj magadnak időt a fejlődésre, ha van rá lehetőséged!

 

Saját projekt

Amikor valaki a „saját szakállára”, otthon, önképzéssel akar megtanulni valamit, felmerül a kérdés, honnan tudja, hogy készen áll egy magasabb szint elsajátítására, akár egy állás megszerzésére.

„Ez azért nagyon jó felvetés, mert az igazság az, hogy nem tudod, hogy készen állsz-e, ugyanakkor hinned kell magadban annyira, hogy a megméretésre mégis készen állj.” – villantja fel az ellentmondást, egyúttal az igazságot Bernát.

Van azonban olyan eszköz, ami mégis segíthet ezen a kételyen túllendülni. Ha az alapvető programozási ismereteket a fenti oldalak, tutorialok, könyvek segítségével megszerezted, eljön az ideje, hogy saját projektet készíts. Volt, aki webes memóriajátékot gyártott, ami nem volt sem különösebben szép, sem különösebben eredeti, de arra elég volt, hogy felvegyék gyakornoknak egy fejlesztő céghez.

 

Az idő és a pénz tényező

Mielőtt elhatározod, hogy belevágsz az autodidakta tanulásba, érdemes felmérni, mennyi időt és pénzt jelent, ha a saját magad erejéből szeretnél a nulláról az egyre eljutni. Azaz olyan tudásra szert tenni, amivel már elkezdheted a karrieredet az IT-ban vagy egy elkezdhetsz egy olyan kurzust, ahol már nem az alapoktól indul a képzés.

Tamás, Bernát és Zoli hasonló tapasztalatokról számoltak be, mind a ráfordított idő, mind a költségek tekintetében. Tamás munka mellett, a pandémia alatt, egy évet rászánva ért el egy olyan szintre, ahonnan már elkezdhette az EPAM Junior Frontend programját.

„Ami a beruházás nagyságrendjét illeti; a legtöbbet egy könyvre, a Javascript: The Definitive Guide-ra adtam ki, ami 70 Euró volt. A tanulás teljes időszaka alatt, kurzusokkal, tananyagokkal együtt összességében 50,000 – 100,000 Ft között költöttem.”

Zoli szerint is kb. egy év elsajátítani az alapokat. „Végigpörgetsz két-három nyelvet különböző platformokon és összeraksz belőlük valamit, ami alkalmas arra, hogy megmutasd. Arra készülj fel, hogy amikor elkezded az első gyakorló alkalmazásodat, projektedet, hatszázszor újra fogod írni, sokszor a nulláról, mert mindig eszedbe jut egy jobb ötlet. Így lesz egyre szebb, így tanulsz egyre többet. Ez is időigényes dolog, nem csak a tanulás.”

 

Ami nem számít és ami igen

Hogy ki honnan érkezett, nem számít. Egybehangzó véleménye ez minden frissen a pályára érkezettnek és azoknak is, akik már kialakították a maguk IT karrierjét.

„Láttam bölcsészt, közigazgatásból érkezőt, művészeti diplomával rendelkező programozót is. Senki nem nézi, mi a háttered, itt a személyiséged és a fejlődésed számít. Számomra nagy lecke volt, hogy kilépjek a nekem szánt skatulyából és elhiggyem - bár évtizedeken keresztül azt mondták rám, hogy humán beállítottságú vagyok – a fejlesztés nekem való hivatás.” – mondja Tamás.

 

A LifeInTech podcast csatornán három külön epizódban számol be Tamás, Bernát és Zoli saját útjáról, arról, hogyan tették meg az első lépéseket az IT karrier felé.

"Humános" skatulyába rakták, kilépett a keretből - Horváth Zoltán - Sales-esből fejlesztő

"Sokan segítettek a tanulásban, cserébe most segítek én is" - Bürger Tamással beszélgettünk az autodidakta tanulásról

"Nem szabad túltolni" - Az autodidakta tanulás kihívásai diákként - Bonda Bernáttal beszélgettünk

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr3617953430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása