Egy tech cég kulisszatitkai

Mit csinál a... Product Manager? - vagyis mit takar az a két betű

2021. október 26. - Lajter Ági

Ki a Product Manager?

A termékmenedzser szervezi a termék egész életciklusa alatt a folyamatok gördülékenységéhez szükséges kutatás-fejlesztési, marketing és értékesítési feladatokat. Mindez magában foglalja a termék piacra jutását és a későbbi terméktámogatást is. Feladatai közé tartozik, hogy tolmácsolja a felhasználói- és piaci kívánalmakat a projektben dolgozók számára, majd kialakítson egy optimális egyensúlyt a fejlesztési lehetőségek és az ügyféligények között; segíti maximálisan kihasználni a termékinvesztíciót, realizálja a profitot a teljes életciklus alatt. Napi feladatai közé tartozik a termékvízió vagy stratégia kialakítása, a piaci trendek monitorozása, az üzleti stratégia támogatása, a termékfunkciók priorizálása, és végül a termék sikerének különböző eszközökkel való mérése.

microsoftteams-image_81.png

Hallgató Attila

Több mint tíz éve kezdte fejlesztői karrierjét; első munkahelyén is foglalkozott már menedzsmenttel, ezt követően pedig célrendszerek fejlesztésében vett részt egy német cégnél. Kipróbálta magát egy nyomtatással foglalkozó vállalkozásnál is, mielőtt öt és fél évvel ezelőtt az EPAM-hoz igazolt. Jelenleg egy, az egészségügyi szektorban tevékenykedő cég projektjében, annak product csapatában dolgozik, részben Business Analyst feladatkörben, ám egyre nagyobb részben Product Manageri feladatokat ellátva.

Szanati László

Már gyerekként is imádta a számítógépeket, a programozást, így egyenes út vezetett a szoftverfejlesztő mérnöki pálya felé. Húsz évvel ezelőtt kezdte karrierjét szoftvermérnökként egy telekommunikációs szektorban tevékenykedő cégnél. Hamar rájött, hogy a siker kulcsa az IT-ban a folyamatos tanulás, fejlődés, ezért mindig kereste az új irányokat. Érdekelni kezdte a termékfunkciók specifikálása, így kihasználva egy kínálkozó lehetőséget, ezen a területen helyezkedett el. Innen haladt tovább az eladás, értékesítés támogatás felé, s a megszerzett tapasztalatok vezettek jelenlegi szerepköréhez a Product Management területén. Egy éve dolgozik az EPAM-nál mint Product Manager, jelenleg egy telekommunikácós ügyfél egyik projektjén.

Extra tudás

„Az EPAM alapvetően nem saját magának, hanem más cégeknek fejleszt, és ezek a cégek gyakran saját hatáskörükben akarják megoldani a termékmenedzsmentet. Azonban e téren is egyre bővül a szolgáltatásaink köre, így ma már a szoftverfejlesztést számos egyéb területen is támogatjuk a szakértelmünkkel. Az EPAM-nál tehát annyiban más a Product Manager szerepkör, hogy míg egy adott cégnél egy bizonyos domainnel foglalkozik egy szakember, addig itt az évek során számos egyéb területen is tapasztaltot szerez, az így szerzett extra tudását kamatoztatja” –  magyarázza Hallgató Attila, miben nyújt többet a cég ezen a területen az általánosnál.

Egy betű és sok más különbség

Gyakran felmerülő kérdés azok körében, akik nincsenek nagyon mélyen a fejlesztésben - kezdők vagy más területről érkeznek az IT világába -, hogy mi a különbség a két PM, vagyis a Project Manager és a Product Manager között.

„Ha laikusoknak próbálom elmagyarázni az IT szerepkörök lényegét, mindig egy nagyon egyszerű analógiát szoktam használni és itt is helytálló ez a válasz; a különböző szerepkörök különböző kérdésekre adnak választ. A Project Manager inkább a „ki” és a „mikor” kérdésekre szokott válaszolni, míg a Product Manager inkább a „miértre” és a „mitre”. A Project Manager azért felel, hogy időben szállítsuk a terméket, a Product Manager pedig azért, hogy pontosan azt szállítsuk, amire a piacnak valóban szüksége van. A két PM-et pedig mi úgy különböztetjük meg, hogy a Product Managert nem is PM-nek, hanem PDM-nek rövidítjük.” – mondja Attila.

Tudás és készségek

Hogy pontosan milyen tudás és készségek szükségesek ahhoz, hogy a megfelelő válaszok érkezzenek a „miért” és a „mit” kérdésekre, arra Szanati László válaszol.

„Mivel a Product Manager nem csupán kézben tartja a termék fejlesztését, hanem befolyásolja is azt, ezért fontos a karizma; az, hogy a jelölt rendelkezzen a meggyőzés képességével.  Ezt a karizmát „ölelik körbe” a különböző funkcionális területek – piaci igények, üzleti stratégia, marketing, értékesítés stb. - ismerete. Nagyon fontos, hogy a termékmenedzser egyik kiemelt eszköze a kommunikáció,  hogy megfelelően tudja elmondani, akár a saját fejlesztői számára, akár az értékesítők, az ügyfelek számára, hogy pontosan mit jelent a termék. Ez a kommunikáció ugyanakkor kétirányú, ezért nem árt, ha valaki értőn tud hallgatni is, hiszen fel kell ismerni a „sorok közt” a menet körben adódó problémákat is, minden oldalról. Igen sok olyan készség, képesség játszik tehát szerepet, amit egyébként korábbi tapasztalatok alapján akkor is megszerezhetett valaki, ha nem ebben a szerepkörben tevékenykedett.”

László és Attila egyetért abban, hogy a végzettség nem kifejezetten meghatározó tényező és az sem, hogy IT területről érkezzen az aspiráns.

Ideális? Nem ideális? Van megoldás!

Hogy ki az ideális jelölt a Product Manager szerepkörre, mindkét szakértő szerint szubjektív kérdés.

„Előfordulhat, hogy valaki, akit érdekelne ez a lehetőség az EPAM-nál és kipróbálná magát PDM-ként, úgy érzi, hogy nem éppen ő az ideális jelölt a fentiek alapján. De ez senkit ne tántorítson el a jelentkezéstől, mert meglehet, hogy nekünk pont olyan tapasztalattal rendelkező kollégára van szükségünk, amilyen ő. Tehát mindenképpen bátorítanám az érdeklődőket, hogy próbálkozzanak, jelentkezzenek! Egy jó beszélgetés - amit nevezhetünk technikai interjúnak is - remek alkalom, hogy kiderüljön, a jelölt hol találhatná meg a helyét a cégnél, milyen szerepkör illene hozzá a legjobban” – mondja Attila.

László pedig ad egy olyan tippet, ami aduász lehet bármely jelentkező számára.

„Régóta várom már azt a jelöltet, aki az interjúra a saját ötletének bemutatásával érkezik. Nem kell, hogy megvalósult ötlet legyen, de nagyon izgalmas és árulkodó látni, ha valaki felfedez egy problémát, kitalálja, milyen megoldás születhetne rá és milyen helye lenne az ötletnek a piacon különböző szempontokat figyelembe véve.”

Neked van ilyen terved vagy ötleted? Érdekelne a PDM szerepkör? Nem érdemes várni, katt IDE és jelentkezz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9116735874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása