Egy tech cég kulisszatitkai

Így épül fel és működik egy hatalmas, nemzetközi IT projekt – egy scrum master és két vezető fejlesztő mutatja be, mitől igazán sikeres a munkájuk

2021. augusztus 19. - Lajter Ági

Egy szolgáltatás, sokmillió felhasználó, sokszáz fejlesztő és közte ott a munka, maga a fejlesztés. A „Projekten vagyok” sorozat legújabb részében egy turisztikai projekt felépítését és működését mutatja be három olyan EPAM-os szakember, akik hosszú évek óta vesznek részt abban a munkában, ami igazán sikeressé teszi ezt a nemzetközi ügyfél-EPAM együttműködést.


hcom_blog.png

Sólyom Zsófia

Közgazdászként végzett az Budapesti Műszaki Egyetemen, az EPAM-hoz öt éve csatlakozott - akkor még recruiterként. Három éve váltott házon belül: először projekt koordinátorként tevékenykedett, jelenleg pedig Scrum Masterként támogatja a projekten dolgozók munkáját. Pillanatnyilag két csapattal dolgozik együtt.

Pintér Gergely Levente

Hét éve dolgozik az EPAM-nál; egyetemista volt, mikor a cég egyik recruitere megkereste, hogy aztán junior android fejlesztőként el is kezdhesse itteni pályafutását. A jelenlegi projekthez 2015-ben csatlakozott mid-developer szerepkörben, ma pedig már seniorként vezeti az androidra specializálódott csapatát.

Nagy Gergő István

Szegeden végzett mérnökinformatikus szakon, majd némi „telcós útkeresés” után 2011-ben igazolt az EPAM-hoz junior fejlesztőként, egy, a cég által szervezett Java program elvégzését követően. A fejlesztői ranglétrát végigjárva, a medior majd a senior címeket megszerezve ma már Lead Softver Engineer-ként dolgozik a projekten. Emellett egy másik címet is „visel”: a people managmentben szerzett tapasztalatát Engineering Team Lead-ként kamatoztatja két csapatában.

Évtizedes együttműködés

Az idegenforgalommal és turisztikával foglalkozó projekt majd’ tizenhárom éve, 2008-ban indult: ekkor lett a főként online utazásszervezéssel, szállásfoglalással, repülőjegyértékesítéssel, hajóútakkal, autóbérléssel és a külföldi piacokon vonatjegy értékesítéssel is foglalkozó vállalat az EPAM ügyfele.

„Az ügyfél technológiai fókuszú céggé nőtte ki magát az évek alatt, nagyon erősen jelen van az IT-ban és különböző open source kezdeményezéseket is patronálnak. Jelenleg az EPAM-nál különböző lokációkon, többszáz fő dolgozik ezen a projekten. A hazai EPAM mind a budapesti, mind a debreceni és szegedi irodáival is képviselteti magát. A több mint egy évtizede tartó együttműködés olyan partneri kapcsolatot hozott létre, melynek köszönhetően nagyon hatékony a közös munka, és mára mi is kicsit közülük valók vagyunk, befogadtak minket” –  ismerteti a legfontosabb tudnivalókat a projektről Nagy Gergő István, Lead Softver Engineer.

 

Szerepkörök és feladatok - így épül fel a projekt

A projekt maga projektcsapatokra, azaz fejlesztői csapatokra épül; a csapatokban pedig különböző szerepkörökben dolgoznak a fejlesztők. „Vannak back-end és front-end fejlesztőink, mobilosok, akiknek egy része androidra, egy része iOS-re fejleszt. Vannak tesztelők a projekten, közülük egyesek automatizált teszteket írnak, mások manuális teszteket végeznek, miközben az a tendencia, hogy a fejlesztők maguk is képesek legyenek teszteket írni és elvégezni, értsenek több dologhoz is.  A csapatoknak legtöbbször van egy fejlesztési vezetőjük, a development lead, ebben a pozícióban dolgozik Gergő is (Nagy Gergő István, a szerk.), és egy technikai vezetőjük, a tech lead; emellett pedig a csapatokat majd’ minden esetben egy scrum master is erősíti. Kiegészül még a csapat a technical product managerrel - mi csak TPM-nek hívjuk -, aki a termék különböző elvárásait fogalmazza meg technikai nyelvre lefordítva. Az ügyfél oldalán is vannak szerepkörök: magasabb, menedzseri pozíciók, amiket a különböző szervezeti egységek vezetői töltenek be, és akik a team szerves részét képezik. Ami a csapatok létszámát illeti, ez változó: vannak 4-6 fős kisebb csapatok, de lehetnek akár 10 fősek. A csapattagok különböző lokációkon is dolgozhatnak, más-más időzónákban, így mindig van, aki éppen aktív – avat be a projekt felépítésének részleteibe Sólyom Zsófia Scrum Master.

 

Nemzetközi terepen

A különböző lokációk, a nemzetközi csapat közös nyelve - a technológián kívül persze -, mi más lenne, mint az angol. „Ahhoz, hogy valaki dolgozni tudjon, mindenféleképpen szükséges a kommunikációs szintű angol nyelvtudás. Hiába van valaki Budapesten, meglehet, hogy egy shenzeni kollégával vesz részt egy tesztelésben, vagy éppen egy texasi EPAM-ossal próbálnak ki közösen egy új fejlesztési technológiát. A helyi lokációban is nagyon színes és egyedi tehát a társaság” – mondja Pintér Gergely Levente senior fejlesztő.

Az EPAM-nál ugyanakkor az sem jelent akadályt abban, hogy valaki itt indítsa vagy éppen máshonnan igazolva, folytassa a karrierjét, ha az angoljanem nem éppen a legerősebb. „Nagyon sok nyelvi felkészítő, rövidebb, hosszabb időtartamú nyelvtanfolyam van. Ha valakinek még fejlődnie kell az angol nyelvtudásában, nyugodtan csatlakozhat a céghez, és házon belül részt tud venni a szintjének megfelelő nyelvoktatáson. Amikor pedig projektre kerül, egy »bemelegítő időszak« veszi kezdetét, amikor is van ideje megtanulni a helyi sajátosságokat, nem csupán nyelvi, hanem minden egyéb téren is. Nem dobják rögtön a mélyvízbe, van ideje felvenni a fonalat és ehhez meg is kap minden szükséges támogatást a kollégáktól” – sorolja a lehetőségeket a projekten már sokéves tapasztalatot szerzett szakember.


Kezdőket is várnak!

„Hozzánk éppen az elmúlt hetekben csatlakozott két junior fejlesztő. Az egyikük teljesen kezdő, az ügyfél felé nem szállít még; a cél most az, hogy tanuljon, így különböző kis egységeket, munkafolyamatokat kap gyakorlásként, ezzel segítjük a fejlődését. Amint készen áll rá, ő is a csapat aktív és produktív részévé válik majd, és elindulhat a saját EPAM-os karrierútján„– meséli Pintér Gergely Levente. Ebből az aktuális példából is kiválóan látszik, hogy a kezdő programozói alapismeretekkel rendelkező fejlesztők számára is van lehetőség a cégnél, sőt. Azt már kollégája, Nagy Gergő István teszi hozzá, hogy az említett fiatal kollégának azért is szavaztak bizalmat, mert olyan alapvető készségekről tett tanúbizonyságot az interjún, mint amilyen a jó kommunikációs készség. „Nagyon fontos dolog a szoftverfejlesztésben és nálunk az EPAM-nál különösen, hogy érthetőn fejezzük ki magunkat, jól tudjuk tolmácsolni a problémáinkat és képesek legyünk tisztán kommunikálni az ügyfél számára, hogy milyen lehetőségei vannak.” A Lead Softver Engineer úgy látja, azok pályázhatnak sikeresen a cégnél, akik rendelkeznek alapvető algoritmikus gondolkozással, nyitottak az újdonságok befogadására, rugalmasak és egy vagy több programozási nyelvet ismernek. Ezekre a készségekre aztán már lehet építeni és új elemeket megtanulni, fejlődni.

„Jelenleg juniorokat és seniorokat egyaránt keresünk, de akadnak időszakok is, amikor kifejezetten inkább nagyobb szakmai tapasztalatot igénylő pozíciókat kell betölteni - így tulajdonképpen bármilyen szinű tapasztalattal rendelkező fejlesztő jelentkezését szívesen vesszük. Szerepkörtől és pozíciótól függetlenül a legfontosabb, hogy az EPAM-ban nagyon fontos a csapatmunka, így az együttműködésre való készség az egyik legnagyobb érték. Olyan embereket keresünk, akik nyitottak a változásra, és szeretnének egy összetartó, színes csapat tagjai lenni.”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr8116664432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása