Egy tech cég kulisszatitkai

„Soha nem mondd egy siketnek, hogy süketnéma!”

2020. október 07. - Kárpáti Judit

Interjú Milad Vafaeifard-al, az EPAM senior szoftverfejlesztőjével, több jelnyelvi oldal megalkotójával

Milad 2016 márciusa óta dolgozik az EPAM-nál és az elmúlt években olyan színt hozott a csapatba, melyre minden munkahelyi közösségnek szüksége volna. A szoftverfejlesztés mellett azért is dolgozik, hogy a hallássérült és halló emberek kommunikációját megkönnyítse és jó példa legyen arra, hogy karriert bárki építhet, akkor is, ha fogyatékkal él.

milad.jpgAhogyan ezekben az interjúinkban szokás, kezdjük mindjárt azzal, hogyan alakult a karriered, egészen a jelenlegi EPAM-os munkádig?

Az EPAM-os karrierem előtt 2014 táján kezdtem el foglalkozni az Angularral, amit nagyon szerettem. Emiatt amikor az EPAM éppen e téren gyakorlatot szerzett munkaerőt keresett, elnyertem az állást. A karrierem kapcsán fontosnak tartom elmondani, hogy szeretnék példát mutatni és bebizonyítani, hogy a siketek is minden olyan képesség birtokában vannak, amivel remekül együtt tudnak működni a halló kollégákkal. Azoknak, akik nyitottak erre meg tudom tanítani, hogyan lehet kommunikálni azokkal, akik siketek vagy gyengén hallók.

Mikor tanultál meg jelelni? Laikus kérdés: van közös jelnyelve a siketeknek vagy minden egyes nyelven másképp kell jelelni?

Születésem óta jelnyelvvel élek, pont úgy sajátítottam el, ahogyan a hallók is az anyanyelvüket. Azonban nem egy, hanem több különböző jelnyelvet használok, ilyenek például a HSL, az ASL és ISL. Az összes különböző jelnyelvnek megvan a maga gesztusai, melyek a különböző országokban különbözőek.

 Az EPAM Hungary Facebook oldalán már többször is bemutattuk a saját fejlesztésű, tech témájú jelnyelvi oldalaidat, melyeket azoknak készítetted, akiket érdekel ez a téma vagy maguk is jelelnek, jelelni szeretnének. Mi motivált arra, hogy siketként a többieknek is segítséget nyújts és a közösséget a tudásoddal támogasd?

Mind a Facebook, mind az Instagram oldalam 2018 óta működik és az volt a célom ezekkel a felületekkel, videókkal, hogy az IT világban dolgozó, tanuló hallásérült és a halló embereknek egyaránt segítsek abban, hogy többet megtudhassanak a jelnyelvi technikákról, szavakról, amiket bármilyen helyzetben remekül használhatnak a munkahelyi kommunikáció során. Legyen szó oktatásról, személyes- vagy munkamegbeszélésekről, online meetingekről vagy magáról a kódolásról. Ez a felület azonban nem egyoldalú, szerettem volna, ha interaktív a kapcsolat, mert számomra fontos az is, hogy meghallgassam a siketek sokszor teljesen különböző, a szoftverfejlesztés során szerzett tapasztalatait. Hiszen ki-ki teljesen más perspektívában lát dolgokat, és mindez egészen más a különböző országokban. 

Milyen tapasztalataid vannak a munkaadókkal kapcsolatban, hogyan viszonyulnak a siket emberek foglalkoztatásához?

Azt tapasztalom, hogy a munkaadók többsége tisztában van vele, hogyan kell viselkedni és dolgozni a fogyatékkal élőkkel, tudják, hogy felelősséggel tartoznak azért, hogy ezek az emberek beilleszkedjenek és jól érezzék magukat egy munkahelyi közegben. Van azonban néhány dolog, amire még mindig fel kell hívni a figyelmet és fontos megjegyezni ezeket a kölcsönös tisztelet jegyében. Ilyen például az is, hogy egy siket vagy gyengénhalló embernek sose mondd azt, hogy „süketnéma”! Azt sem veszik jó néven, ha „hendikepes”-nek nevezik vagy hasonló jelzőkkel illetik azt, aki hallássérült. Szintén faragatlanság a jelnyelvvel viccelődni, mutogatásnak vagy hadonászásnak minősíteni, hiszen ennek a nyelvnek pont úgy megvannak a szabályai, a jelkincse, ugyanolyan szépségei vannak, mint egy beszélt nyelvnek. A technológia révén egy mai hallássérült gyereknek már rengeteg lehetősége van arra, hogy könnyedén elsajátítsa a jelelést és igaz ez a hallókra is. A halló társadalom nagyon sokat tehet azért, hogy megkönnyítsék a kommunikációt, hiszen a jelnyelv alapjait igazán könnyű megtanulni. De az is rengeteget jelent, ha metakommunikációval, testnyelvi gesztusokkal segítenek abban, hogy könnyebben megértsük egymást. Manapság már jó technikák vannak arra, hogyan érthetjük meg egymást mi siketek és hallók. Azonban még van sok olyan gát, aminek át kell szakadnia ahhoz, hogy megszűnjenek az akadályok. Zárójelben jegyzem meg, hogy jelenleg a maszkviselés igencsak megnehezíti a siketek dolgát, hiszen a szájról olvasás ezáltal lehetetlenné válik. 

Ha már a koronavírus járványt említetted, ez a helyzet számodra is sok új kihívást tartogathatott, ráadásként, ami ellenben remek hír, nemrég született meg a kislányotok.

Bár az irodai munka tényleg egy nagyon jó motivátor, hiszen együtt, a többiekkel mindig inspiráló dolgozni, nekem a távmunkához is rengeteg technikai segítség áll rendelkezésemre és nagy boldogság, hogy mivel itthonról dolgozhatok, a kislányom fejlődésének minden percét élvezhetem. Ez a jelenlegi helyzet rugalmasabb, de összességében számomra nem jelentett nagyon nagy váltást a munkában.

Hobbid a fotózás, a Facebook-on futó EPAM Galéria sorozat egyik alkalommal a te képeidet mutatta be

Szeretek különböző témájú képeket készíteni, érdekel a modellfotózás, a rendezvényfotózás, de éttermeket is megörökítek, sportfotókat, természetfotókat is szívesen csinálok. Érdekel, hogy lehet egyensúlyt teremteni a fény és árnyék közt, milyen fényeket, árnyalatokat igényel egy-egy kép. Soha nem használom az automata módot, mindig manuálisan állítom be a gépet a fotók elkészítéséhez.

 A jövőt tekintve milyen szakmai terveid vannak?

Jelenleg a vezetés alapjait tanulom, van egy nagyon kicsi, de szuper csapatom és bár vezetőként szeretnék dolgozni a jövőben, a kódolást mindig is imádni fogom, hiszen ez a hivatásom. A vezetői szerep azért jelent kihívást számomra, mert szeretem segíteni az embereket a céljaik elérésében, támogatni őket abban, hogy a képességeiket kibontakoztathassák. Egyúttal szeretném bebizonyítani, hogy a siketek is képesek ugyanolyan karriert építeni, amilyet a halló kollégák, ugyanúgy képesek mindenre. Ez erőt adhat a fogyatékkal élő közösségnek, láthatják, hogy elérhetik ők is a céljaikat, függetlenül attól, milyen típusú fogyatékosságról van szó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr216227658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása