Egy tech cég kulisszatitkai

A Mentorprogram vajon mi?

2020. január 31. - KárpátiJdt

Beszélgetés Nagy-Budai Ágnes, Nyitrai Klaudia és a Prekop Fédra recruiterekkel

 Az EPAM Mentorprogramjára jelentkezni egyszerű és csupán pár percet vesz igénybe. De vajon mi történik ezt követően? Kik és hogyan döntik el, ki kerülhet a programba? Miért érdemes egyáltalán jelentkezni? A Mentorprogram recruitereinek segítségével igyekeztünk minden kérdésre választ kapni, végül még annál is többet tudtunk meg!

img_6943.jpg

Mi is valójában a Mentorprogram lényege?

Prekop Fédra: Szeretnénk megtalálni és kiképezni a jövő tehetségeit, lehetőséget biztosítani, hogy junior fejlesztőkké válhassanak. Ez a képzési program optimális esetben nagyjából fél év alatt végezhető el és a teljes időtartam alatt hozzáférést biztosítunk a képzési anyagokhoz, videókhoz. Mindeközben dedikált mentor segít a résztvevőknek, bármilyen kérdésük, elakadásuk van.

Milyen tudás az, ami elengedhetetlen a program elkezdéséhez?

P.F.: Programozási alapokra mindenféleképpen szükség van. Nem feltétlen a JAVA nyelv ismeretére, bármely más programozási nyelv ismerete megfelelő és nem kritérium a szakirányú képzettség sem. Ha valaki saját maga jutott el egy olyan szintre, ami megfelelő, az ugyanolyan jó, mintha iskolában tanult volna. Aki rendelkezik a szükséges alapokkal, az a technikai előszűrésen át fog menni.

A program mellett végezhető-e iskola, lehet-e dolgozni?

P.F.: Tanulni lehet a Mentorpogram mellett, elméletileg dolgozni is, de a gyakorlatban az a tapasztalatunk, hogy ez utóbbi nem szokott működni. Szükséges ugyanis egy olyan mélységű tanulás, amely mellett nem biztos, hogy lesz energiája a résztvevőnek egy munkahelyen is teljesíteni. Vagy éppen fordítva, a munka mellett megfelelően elmélyülni a program anyagában.

Mi történik, ha valaki elvégezte a programot?

P.F.: Junior JAVA fejlesztőként az EPAM-nál fog dolgozni és itt fogja építeni a karrierjét.

Mielőtt még előreszaladnánk, ti hárman vagytok azok a recruiterek, akikkel a jelentkezők először találkoznak, így segítséget jelenthet, ha kicsit megismernek benneteket.

Nagy-Budai Ági: Emberi erőforrás alapszakot végeztem és már az iskola mellett elkezdtem dolgozni, így három éve foglalkozom HR- rel, toborzás-kiválasztással, az EPAM-nál pedig egy éve dolgozom. Itt ügyelünk arra, hogy az interjú ne stresszhelyzet legyen, hanem laza és strukturált beszélgetés. Tisztában vagyunk azzal, hogy frusztráló lehet egy új helyre menni, egy olyan épületbe, ahol nem ismersz senkit, ezért a telefonos előszűrésen is beszélgetünk kicsit, így aztán az élő találkozás is sokkal kellemesebb.

Nyitrai Klaudia: Három éve végeztem el Debrecenben az emberi erőforrás tanácsadó képzést. Eleinte gyakornokként dolgoztam, HR adminisztrációs területen, egy éve foglalkozom recruitmenttel, az EPAM-nál pedig három hónapja dolgozom. Bár nem vagyok túl régen tagja a csapatnak, de a lányok nagyon hamar befogadtak, így meg tudom erősíteni, hogy itt valóban a kötetlenség és a lazaság a jellemző. Alapvetően nyitott és barátságos személyiségnek gondolom magam, nemcsak a munkában, hanem munkán kívül is. Igyekszem a jelöltekkel is könnyedebb hangvételben beszélgetni, fontos, hogy azt érezzék, bátran kérdezhetnek bármit a programmal, az EPAM-mal kapcsolatban és megoszthatják velem a kételyeiket, kérdéseiket. Az interjú elején semmiképpen nem szakmai dolgokról esik szó, gyakran inkább általánosabb témákkal indítok, például azzal, hogy a jelöltnek hogyan telt a napja, ha egyetemre jár, milyen órái voltak, készül-e valamilyen vizsgára éppen.

P.F: A barátságos viselkedés számomra is meghatározó a munkában, fontosnak tartom én is, hogy oldjuk a feszültséget. Mivel egyébként is pszichológiát tanulok, nekem ez a motivációm, hogy a jelöltekkel úgy tudjak beszélgetni, hogy feloldódjanak. Nagyon érdekel, hogy ki, milyen történettel érkezik, szeretem, hogy sokféle emberrel találkozom, változatos hobbikkal, érdeklődési körrel. Számomra az is nagyon érdekes, hogy ki milyen személyiség hiszen azt is igyekszünk kideríteni a beszélgetések közben, hogy valaki mennyire tud majd a csapatban jól működni, mennyire lesz kitartó hosszú távon.

Mik a sajátosságai egy Mentorprogramos interjúnak, miként készüljön az, aki jelentkezik?

P.F.: Kiemelten fontos a motiváció. Ha látszik valakin, hogy tényleg szeretne részt venni a programban, hogy tényleg mindent meg fog tenni, az nagyon sokat nyom a latban. Hiszen szakmai tapasztalatra itt nem nagyon van szükség, csak némi tudásra és a fent említett akaratra, kitartásra.

N.B.Á.: Arra még soha nem volt panasz, hogy könnyű lenne a Mentorprogram, úgyhogy kell a befektetett munka, az elszántság,  hogy valaki sikeresen el is tudja végezni.

Mi a tapasztalatotok, milyen elvárásokkal érkeznek a jelentkezők?

N.B.Á.: Általában nagyon tetszik nekik, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett, vagy esetleg azok után kicsit gyakorlatiasabban is betekintést nyerhetnek a programozásba, illetve vonzó, hogy a végzés után állást kaphatnak. Úgy gondolom, hogy egy fejlesztőnek nagyon jó lehetőség, hogy egy nemzetközileg elismert cégnél kezdheti a karrierjét, amiben ráadásul még segítséget is kap.

Miből látjátok, ha egy jelölt igazán rátermett?

N.B.Á.: Ha az interjú végén jó kérdéseket tesz fel.

P.F.: Nemrégiben volt egy jelöltem, aki írt egy mini játékot az interjúra. Ez nyilván nem elvárás, de nagyon meglepődtem, hogy ezt négy nap alatt – míg a telefonbeszélgetést követően az interjúra várt - megcsinálta, hogy úgy érezte készülnie kell.

Mi az, amit fontosnak tartotok elmondani az EPAM-ról, azon kívül, hogy mivel foglalkozik a cég?

Ny. K.: Mindig el szoktam mondani az interjúkon, hogy nagyon sok céges esemény van, ami jól reprezentálja azt, hogy bár elvárjuk a profizmust és azt, hogy mindenki a lehető legjobban dolgozzon, de rengeteg mindent ad is a cég. Jó példa erre a legutóbbi, decemberi esemény, amikor közösen nézhették meg az itt dolgozók a legújabb Star Wars epizódot.

N.B.Á.: A tréningeket emelném ki, számos soft skill és technikai tréning elérhető az EPAM-nál, valamint nyelvtanulási lehetőségek is vannak. A személyes példám is ezt illusztrálja, én is elvégeztem egy angol nyelvtanfolyamot a cégnél, így a tanulás mellett új embereket ismerhettem meg, mindezt munkaidőben, helyben.

P.F.: Nekem is van egy személyes példám, én spanyolt szerettem volna tanulni és bár alapból nem volt erre lehetőség, de azt mondták, hogyha megszervezem a tanfolyamot, támogatja a cég. Mostanra már hétről-hétre zajlanak a spanyol órák és én is sok új kollégát ismertem meg ezáltal.

Mi a módja a jelentkezésnek?

N.B.Á.: Arra is nyitottak vagyunk, ha írnak nekünk egy LinkedIn üzenetet, de az EPAM karrier oldalon keresztül is beküldheti bárki a jelentkezését. A jelentkező három lépcsős kiválasztási folyamaton megy keresztül, a velünk való találkozást követően egy online tesztet fog kitölteni, végül a menedzserekkel találkozik.

Van-e a programnak kezdete és vége?

Bármikor lehet jelentkezni, mert szinte hónapról hónapra indulnak új csoportok, várjuk tehát a jelentkezőket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr5415448512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása