Egy tech cég kulisszatitkai

Szoftverekkel dolgozik, a hardver lett a hobbija

2019. november 09. - KárpátiJdt

A múlt heti budapesti és az azelőtt tartott debreceni IT Night egyik előadója, Sipos Gyula a debreceni irodában Senior Project Manager, de ahogy ő mondja, van még számos más „sapkája”. Korántsem csak a munkában, hiszen többféle hobbija közül az egyik nagyon is kapcsolódik a munkájához: például, ha az élet úgy hozza, okos otthon kütyüket fejleszt.

Interjú a LifeInTech blogon, podcast a LifeInTech podcast csatornán!

sipos_gyula_foto.jpg

A debreceni EPAM csapat tagjaként mivel foglalkozol, mi a munkád?

Jelenleg Debrecenben az egyik legnagyobb projektnek a delivery manager, illetve project manager „sapkáját” is viselem, emellett a közel 40 fős csapatból az egyik kisebb csapatnak a scrum master-e is vagyok. Azaz egy olyan coach, aki a csapatot irányban tartja, sok egyéb mellett elhárítja a felmerülő akadályokat, fenntartja az ügyfél és a csapat közti egyensúlyt.

Amikor nem ezekkel a feladatokkal vagy elfoglalva, akkor egy olyan hobbi köt le, ami gyakorlatilag kiegészíti a munkádat; szabadidődben különböző okos eszközöket fejlesztesz. Mi ösztönzött arra, hogy ilyesmibe belefogj a napi munka mellett?

Többféle hobbim van, az aktív zenélés mellett – szaxofonozom több jazz és funky zenekarban - gyerekkoromtól mikroelektronikával foglalkozom. Harmadikos- negyedikes lehetettem általános iskolában, amikor farsangon Darth Vader-nek öltöztem a bátyám segítségével. Ő készítette a jelmez nagy részét és egy középiskolás barátja LED-ekből és az akkori kvarcjátékom kombójából összeállított nekem egy villogó panelt Darth Vader mellkasára. Innen indult ez a hobbi. A számítógép is végig a gyerekkorom része volt, táborokba jártam, programoztam, ezzel teltek a nyaraim.

Miben változott a mikroelektronika azokhoz az időkhöz képest?

Azok az áramkörök, amiket régen különböző tranzisztorokból, léptető, időzítő áramkörökből kellett összerakni próbapadokon, ma már készen kaphatók, jóval nagyobb tudással. Például egy mikrokontroller, ami akár egy kis képernyőt, egy óra- vagy egy wifi-s modult meghajt, egyben megvásárolható és szinte csak össze kell „legózni”. Így marad a feladat programírás része, ami a fejlesztői, tesztelői múltamból adódóan szintén régóta jelen van az életemben. Kézzelfogható hardvereket tudok összerakni valamilyen érdekes funkcióval és ez ugyanolyan jó érzéssel tölti el embert, mint amikor egy szoftvert ír egy probléma megoldására. És mindig jön egy újabb igény, hogy miért kell egy ilyet csinálni.

Nálatok ez az igény egészen pontosan a feleséged felől érkezett először.

Az időjárás otthon mindig alaptéma; a feleségemnek fontos, hogy mindig képben legyen pontosan milyen idő várható. Megfogalmazódott bennem, hogy ha szeretné látni mindig a kinti időjárást, hőmérsékletet, vagy a széljárást, akkor ne kelljen elővenni a telefont és megnézni mondjuk az Időképen, helyette legyen egy egyszerű kis kütyü, ami időnként lekérdezi az időjárás szervert és megjeleníti az adatokat. Az ő igénye szerinti gyakorisággal, információkkal. Szintén a családom igényeire válaszul készült egy megfelelő biztonsági szinttel ellátott wifi-s kütyü, amely telefonról működtetve „szól” a garázsajtónak, hogy nyíljon ki. Érdekes háttere van egy másik fejlesztésemnek. A kisebbik fiam a debreceni Tigers-ben baseball-ozik. A klub vezetőjével beszélgettünk arról, hogy szükség lenne a meccseken egy kijelzőre. Be is szereztek egy szép nagy LED panelt egy hozzá tartozó vezérlő szoftverrel, ami finoman szólva igen egyszerű volt. Felmerült a kérdés, hogy a jegyzőkönyvvezetők hogy fogják üzemeltetni ezt a panelt, hiszen korántsem a baseball szabályaira volt kitalálva. Így aztán készítettem egy egyszerű kis pontszámláló és kijelző vezérlő eszközt, amivel a jegyzőkönyvvezetők, vagy maga az éppen aktuálisan a kijelzőt kezelő ember is viszonylag egyszerűen tudja vezérelni a kijelzőt. Ezzel a meccsek színvonalát is emelni tudtuk, hiszen van már egy kijelző, ami akár pár gombbal működtethető.

A budapesti IT Night-on is ez volt az előadásod témája. Egy kicsit mesélnél róla?

Az előadás témája, ezeknek a wifi-s kütyüknek az építése volt. Szerettem volna egy egyszerű áttekintést adni arról, hogy manapság már milyen egyszerűen építhetők ilyen eszközök, akár az időjárás, kinti hőmérséklet vagy bármilyen egyéb információ megjelenítésére. Bemutattam egy mikrokontrollert, ajánlottam technikákat, hogyan lehet forrasztás nélkül különböző összeköttetéseket létrehozni. Mennyire más programozási szemléletet igényel az ilyen kütyük szoftver fejlesztése, illetve milyen jellemzői vannak ezeknek a pici kütyüknek.

A debreceni irodában, ahol te is dolgozol, rajtad kívül még jó páran vannak, akik a munka mellett is éreznek energiát magukban ahhoz, hogy folyamatosan új ötletekkel álljanak elő. Hogyan jött létre az Idea Pool és milyen projektjeitek vannak?

Ez alapvetően inkább egy szoftveres irány, aminek Szikszai Laci vezető software tesztelő a gazdája, ő fogja össze az egészet. Itt bármiféle ötlet, témakör felmerülhet, melyekre épülve aztán megoldásokat dolgozunk ki. A debreceni közösség azon tagjai, akiknek van az adott témában bármilyen eredménye, demózni tudják a többieknek ezt, így egyfajta tudásmegosztás történik. Idén nyáron aztán azokkal, akiket nemcsak a szoftver, hanem a hardver oldal is érdekel, létrehoztunk egy olyan „részleget”, ahova mindenki hozza a maga kütyüjét és megbeszélhetjük a tapasztalatainkat. Rengeteg ötletem van, folyamatosan jönnek újabb és újabb tervek, így az EPAM-os munka és az aktív zenélés mellett ezek megvalósítása köti le a szabad időm jelentős részét.

Ha érdekel a teljes beszélgetés, itt hallgathatod meg.

A podcast epizód zenéjét, a Monty című számot Gyula zenekara a Jazz in the Shade szerezte és rendszeresen hallható a 90.9 Jazzy Rádió repertoárjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr715297902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása