Egy tech cég kulisszatitkai

Így alakítja át a mesterséges intelligencia az edzőtermeket!

2019. március 28. - KárpátiJdt

Tavaly bejárta világot az Amazon Go, a teljes mértékben önkiszolgáló bolt megnyitásának híre; se kassza, sem sorok, sem kiszolgálók nincsenek a kísérleti jelleggel üzemelő egységben. Ennek mintájára egy csapat mérnök, az EPAM Garage nevű kezdeményezésének keretében megalkotta az intelligens edzőterem prototípusát.

Tojás helyett fekvőtámasz

Az egészségipar és a fitness, két olyan terület, ahol az IoT - azaz a különböző eszközök internet általi összekapcsolása - elképesztő lehetőségeket tartogat. Az alapkoncepció szerint az adott egyén által végzett fitness-gyakorlatok un. tevékenységadatainak rögzítésével és egy ezt elemző mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott edzéstervek készülhetnek. Azaz, ahogyan a kassza és kiszolgálómentes élelmiszerboltban a rendszer automatikusan leköveti, hogy a kosárba hány tojás került, úgy listázható az is, hogy a vendég hány fekvőtámaszt nyomott az edzőteremben. Az okos eszközökkel felszerelt termekben innentől kezdve precíz pontossággal állíthatók össze a gyakorlatok, ismétlésszámok, illetve mérhető a fejlődés. Van azonban az efféle rendszereknek egy kritikus pontja, mégpedig az, hogy némely alkalmazás nem a mérésekre, hanem a felhasználó, azaz ember által rögzített adatokra támaszkodik. A másik nehézség, hogy a fitneszberendezések egy része csakis az azon végzett tevékenység mérésére korlátozódik. Mindez egy sor hibalehetőséget tartogat, ami, végső soron megmagyarázza, a legtöbb edző miért jegyzi az adatokat ma még tollal és papírral.

A jövő edzőterme

Az EPAM mérnökei elemezve a kritikus pontokat és a hibalehetőségeket, rájöttek, hogy létezik egy módszer, ami kihúzhatja a bizonytalan adatok méregfogát. Ez pedig az úgynevezett „Computer Vision” technológia, azaz a számítógépes vagy gépi látás. Ennek lényege, hogy a látás azon funkcióit valósítja meg, amelyek a retinai kép elemzését végzik.  Felismeri a konkrét gyakorlatokat, észleli az edzés időtartamát és az alkalmazott ismétlések, súlyok számát, azaz csupa olyan adatot rögzít, amiket egyébként nehéz nyomon követni. Ez a technológia és az IoT érzékelők kombinált rendszere pedig már lehetővé tesz egy teljes egészében emberi beavatkozás nélkül összeállított statisztikát, ami ráadásul minden eddiginél pontosabb is.

Bárhol a világban

Az EPAM mérnökeinek fejlesztése további lehetőségeket nyit az egészségiparban. Egész edzőteremláncok építhetők, ezáltal a sportolni vágyó lehet bárhol a világban, ha az adott klubban szerzett tagságit, az adatait automatikusan nyomon követi a rendszer és ott folytathatja az edzést, ahol akár egy másik városban vagy országban abbahagyta. Ezeknek a kluboknak az adatai aztán – természetesen a megfelelő adatvédelem mellett - egy egész sor más szolgáltatás számára is értékes információkat nyújthatnak, csak, hogy a legkézenfekvőbbet említsük, mondjuk az adott személy orvosai számára egy hosszú távú egészségterv elkészítéséhez.

 (Peter Rutsch, az EPAM Belarus ügyfélkapcsolati vezetőjének cikke nyomán.)

rc_600x450-600x384_1.jpg

(kép forrása: Advance Coaching)

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr1614721849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása