Egy tech cég kulisszatitkai

Startol a jelentkezés az októberi EPAM Social Hackathon-ra!

2019. március 06. - EPAM

A következő hetekben valami olyanban lehet részünk, amiben eddig nem; Social Hackathont szervezünk, amire bárki jelentkezhet! A versenyt megelőzően, szeptemberben meetupot szervezünk az érdeklődőknek, október 12-13-án pedig megtelik az EPAM budapesti irodája ötletelőkkel. Nem adtuk alább a témát illetően sem; biztosak lehettek benne, mindenkit érint! De mégis miért vágtuk ekkora fába a fejszénket és mire is keressük a hackatonon a válaszokat?

hackathon.jpg

Egy téma mind felett

Az EPAM-nál nagy hagyománya van a hackathonoknak; szokás szerint idén januárban is egy belsős eseménnyel indult az évünk. Az ötletek forgatagában aztán valaki bedobta; mi lenne, ha még magasabb fokozatra kapcsolnánk? Szervezzünk ‘social hackathont’, nyissuk meg a kapuinkat és keressünk valami olyan problémára új válaszokat, ami mindannyiunkat érint! Egész társadalmunkat foglalkoztató kérdéseknek nem vagyunk híjján, de vajon mi lehet az, amire hatással lehet az egyén is, a hétköznapok során is tehet ellene? Kézenfekvő, hogy egyből a műanyagok, a PET palackok és a környezetszennyezés voltak az első ötletek. Szerencsére rengeteg kezdeményezés indult ezeknek az égető problémáknak a megoldására, mi olyan témát kerestünk, ami még kevéssé került a köztudatba… Mi sem lenne természetesebb, hogy ha már tech cég vagyunk, hozzunk ötleteket a digitalis írástudás, a programozás minél több gyerekkel való megismertetésére! Ezzel a „gond” csak az volt, hogy büszkén fejlesztjük nap, mint nap az eKids programunkat, folyamatosan dolgozunk rajta. A megoldás aztán szó szerint az asztalon hevert; ahogy a tárgyalókban lenni szokott, valaki ott hagyott egy almát, amibe csak egyet harapott. A barnulásnak indult gyümölcs felkiáltójel volt, megtaláltuk a témánkat!

Csak Magyarországon évente kb.1,8 millió tonna, fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, globális szinten pedig az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe. A probléma rendkívül összetett és nem csupán abban áll, hogy pazarlás az ételt kidobni; az élelmiszerveszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. Ennek a mennyiségnek a megtermelésére fordítják a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyed részét, ráadásul ez a felesleges termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért felelős. Mindeközben más helyeken súlyos élelmiszerhiány van.

A homlokunkra csaptunk, az első EPAM Social Hackathon témája az élelmiszerhulladék – gazdálkodás lesz!

Adat! De honnan?

Ok, szuper ötlet, de mégis honnan szerzünk ehhez információkat? Rögtön tudtuk, hogy a sikerhez szükségünk lesz olyan, a téma iránt elkötelezett szervezetekre, aktivistákra, szakértőkre, akik a háttérből segítik a versenyzőket és persze minket is. Lázas kutatás kezdődőtt és elmondhatjuk, hogy kollégáink a legjobbakat nyerték meg az ügynek! Így a versenyre jelentkező csapatoknak nem kell a nulláról indulniuk; az EPAM Social Hackathont olyan szervezetek támogatják tudásukkal és különböző erőforrásaikkal, akik a témában jártasak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Bay Zoltán Kutatóközpont, Doró Viktória, a ReCity magazin alapítója és Havas Dóra, a Lila Füge Magazin megálmodója elkötelezettjei az élelmiszerhulladék mind nagyobb arányú hasznosulásának. 

Ti is tehettek ellene – Jelentkezzetek!

Az elmúlt hónapok munkájának eredményeként a téma, a támogatók, az időpont, a helyszín és minden egyéb szerveznivaló a helyére került, mi készen állunk!

Most rajtatok a sor; indul a regisztráció, várjuk a jelentkezéseteket!

https://events.epam.com/events/epam-social-hackathon-2018

 Hogy mire készüljetek?

Az EPAM a technológia világában mozog otthonosan, de a hackathon műfaja nem szorítja a digitalizáció keretei közé a születő megoldásokat. A szabályok, melyek adottak, a minél jobb megoldást szolgálják: 24 óra alatt 2-4 fős csapatokban dolgoznak a résztvevők. A versenyre az EPAM nem csak szoftverfejlesztőket vár, hiszen egy jó ötlet bárhonnan jöhet! Csapatonként egy szoftverfejlesztő persze mindenképpen szükséges, de csapattag lehet üzleti szakember, marketinges, designer vagy akár egy elkötelezett ötletgyáros.

A helyszínen, mely az EPAM irodája, zuhanyzós öltöző, pihenőszoba vár és minden, ami ahhoz szükséges, hogy az agytekervényeid a maximumom pörögjenek. A megszülető megoldás mibenléte aztán csakis rajtatok múlik: lehet az applikáció, webes felület, társadalmi mozgalom vagy éppen egy robot.

Legyél azok között, akik egy fontos ügy mellé állnak; hozdd a tudásodat, az ötleteidet, kitartásodat; jelentkezz az EPAM Social Hackathonra!

 Jelentkezés/regisztráció és további információ:

https://events.epam.com/events/epam-social-hackathon-2018

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9914620302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása