Egy tech cég kulisszatitkai

“Nem győzöm hangsúlyozni a folyóson szerzett tudás fontosságát!”

2019. március 06. - VGeri

A júniusi Budapest Data Fórum jelentős, ám kifejezetten szűk szakmai réteget vonzó konferencia, amelyen a kollégáink minden évben előadóként és hallgatóságként is képviseltetik magukat. Salló László, az EPAM Delivery Managere rutinos mindkét szerepben, ám ezúttal arról beszélt miből profitált az idei fórumon a legtöbbet és mivel tölti a nyári uborkaszezont.

A konferencia melyik eseménye, előadása volt az, amire leginkább készültél, amin mindenképp szerettél volna részt venni?

 A Budapest Data Fórum a budapesti “adat közösség” viszonylag kicsi, házi rendezvénye. Bár képviseltetik magukat külföldi meghívottak is, ez elsősorban egy néhány száz fős, budapesti szakmai közösséget megmozgató esemény. Ezért, amikor a Data Fórumra megyek, akkor kicsit olyan mintha rég nem látott barátaimat látogatnám meg, akikkel megosztjuk, hogy mi történt velünk az elmúlt egy évben. Ha mindenképpen ki kéne emelnem valakit,  akkor a DataPao-s srácokat említeném,  akik a big data EPAM számára is releváns szegmensében, a Big Data Enterprise Analyticsben utaznak. Amint kiderült az előadásokból, ma már ők felelnek golbálisan az Apache Spark készítőinek cége, a Databricks képzéseiért és részben a tanácsadásért is. Ez nagyon nagy szó egy kis magyar cég esetében és érdekes lehetőséget jelenthet akár egy EPAM-mal való együttműködésben is.”

 A Data Fórum egy hardcore szakmai fórum. Miért fontos egy menedzsernek, hogy egy ilyen eseményen részt vegyen?

“A szüleim úgy neveltek, hogy csináljak bármit, azt tegyem a lehető legjobban, legyek abban a tevékenységben igazán jó. Ma már ez sem elég; ha csupán az IT piacot tekintjük, akkor az jellemzően globális és nyugatorientált, ugyanazon a terepen dolgozik a holland, a brit, a bolgár, a fülöp szigeteki és a magyar szakember is. Az ár, amit itt, Kelet-Közép-Európában elkérhetünk a szolgáltatásainkért, nem sokkal alacsonyabb, mint mondjuk Hollandiában, ellenben lényegesen több, mint amit a Távol-Keleten kérnek el ugyanezért. Így, ha árban nem is versenyezhetünk, a szolgáltatás minőségével versenyben maradhatunk. Ehhez azonban mindenkinek képeznie kell magát, lehetőség szerint nem csak egy területen. Ennek megfelelően az én érdeklődési köröm is szerteágazó és a konferenciákat is így választom ki. Jelenleg a management mellett két dolog  mozgat meg; az egyik az IT üzleti oldala, a másik pedig a digitalis adat és fintech, - azaz a digitalis pénzügyi megoldások - forradalma, ami most a szemünk előtt zajlik.”

 Melyik előadás volt az, aminél azt érezted, emiatt már megérte a részvétel?

“Amikor elmegyek egy konferenciára, mindig hirdetek magamban egy győztest, ez lesz “Az” előadás, amiért már önmagában érdemes volt elmenni. Szerencsére ritkán, de olyan is előfordul, amikor úgy ér véget egy konferencia, hogy nem találok ilyet. Az idei Data Fórumon szerencsére volt néhány kiemelkedően erős “versenyző”,a starschema Chief Technology Officier-e, Földi Tamás tartott egy különösen jó, előadást a Bussines Intelligence jelenlegi helyzetéről. Évente több napot töltök azzal, hogy képbe kerüljek, ezúttal negyven perc alatt megkaptam ezt a tudást. Meg kell ugyanakkor említenem EPAM-os kollégám Nagy András előadását is, mely hatalmas népszerűségnek örvendett.  Az EPAM-ban abból a szempontból is elkényeztetett helyzetben vagyunk, hogy nagy és komoly projekteken dolgozunk, ahol olyan komplex problémákat van lehetőségünk megoldani, amelyektől bármelyik Data Scientist “megnyalná mind a tíz ujját”. Erre ma Magyarországon keveseknek van lehetősége, így amikor ezeket az igazán praktikus esettanulmányokat előadjuk a magyar közönség előtt, általában sikerünk van.”

 Akkor egy EPAM-osnak viszonylag nehéz újat mondani… Vagy az is fontos Neked, ha igazolva látod, hogy naprakész a tudásod és az előadó nem feltétlenül tud többet adni, újat mondani?

 “Voltak új morzsák és ez pont elég. Ha valami nem volt kellően izgalmas vagy releváns, akkor egyszerűen átsétáltam a másik terembe, hiszen párhuzamosan két másik előadás is zajlott. Vagy csak egyszerűen elvegyültem a folyosón. Nem tudom eléggé hangsúlyozni a folyosón szerzett tudás jelentőségét. Egy konferencián az érték egy jelentős része itt születik, kapcsolatok, együttműködési megállapodások, leendő kollégák felfedezésének formájában.”

 Mi történik akkor, amikor elcsendesül a konferencia szezon, mivel tartod frissen a tudásod a nyári időszakban?

 “Az önképzés nem áll le, vár rám néhány jó könyv és szerencsére az internet nyáron is nyitva tart.”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr3414228217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása