Egy tech cég kulisszatitkai

Tech Talk: Útkereső Seniorok, avagy a fejlődés lehetőségei

2020. november 13. - Kárpáti Judit

52b1c44a-2eb9-4f0c-9775-2167f379defb.JPGVajon valós az a vélekedés, hogy az IT szektorban a magasabb, senior szinteken, tizenéves tapasztalattal a hátad mögött kiüresedik a fejlődés lehetőségének fogalma? Hogy nehéz olyan képzéseket, tréningeket találni, amelyek valóban előre mutatnak és segítik a továbblépést? Ezt a témát járta körbe a Tech Talk Motivációs kerekasztal beszélgetése, három senior szakemberrel, Margaritisz Oresztész, Beján Csaba Senior Software Engineer-ekkel és Verhás Péter Senior Architect-el. Alábbi posztunkban összefoglaltuk a legfontosabb tanulságokat!

Az idő tényező

Ebben a karrierszakaszban a tréningek, képzések elvégzésének az egyik legnagyobb nehézsége az időhiány. Ennek egyik oka az, hogy ezen a szinten nagyon ritka vagy egyáltalán nem fordul elő két projekt közötti szünet, a senior kollégák számára nem igen akadnak üresjáratok, kevésbé nélkülözhető a tudásuk, szakértelmük. Mivel egy-egy tréning, továbbképzés fél vagy akár egy egész napot is igénybe vesz, ezért ritkán jut idő ilyen jellegű tanulásra. A megkérdezett szakértők egyöntetű véleménye, hogy a senioritás egyik sajátossága éppen az, hogy a tanulás nem időszakos, hanem folyamatos és nem szervezett kereti vannak, hanem autodidakta kötelesség. Félórás, negyvenperces videók megnézése, hírlevelek, esettanulmányok stb. elolvasása a napi rutin része, mindezek szinte kötelező részei a tudás szintentartásának. Az EPAM maga is folyamatosan állít elő és tesz elérhetővé online anyagokat, rengeteg tech-közösség működik, és ezek mind lehetőséget teremtenek a fejlődésre vagy a "nem lemaradásra".

verhas_peter.jpg„Egy senior, azért Senior, mert hallgatja, olvassa a konferenciák anyagait, ismeri a legfontosabb irányokat, letölti az Early Releasek-et. Ezen a szinten akkor megy el valaki egy tréningre, ha valamiben lemaradt és érzi a hiányát annak a tudásnak egy adott projekt esetében. A technikai tudás egy része így megszerezhető, a többit kipótolja a Senioritás.” – Verhás Péter

 Technikai vagy általános?

A fejlődés azonban nem csupán technikai értelemben lehet igénye ezen a szinten is az embereknek, hanem a készségek fejlesztésének terén is, dacára a sok éves tapasztalatoknak. Senioroknál is lehetnek olyan elakadások, melyeknek nem a szakmai tudáshiánya az oka, hanem valamely tanulható skillt szükséges erősíteni. Fontosak tehát a készségfejlesztő tréningek, hiszen van, akinek ez még nagyobb nehézséget jelent, mint egy-egy technikai jellegű ismeret elsajátítása. Bizonyos szakmai tapasztalat birtokában fel kell ismerni mi a probléma, hol az elakadás, technikai vagy készségfejlesztés szükséges.

oresztesz.jpg „Nagyon sok türelemre van szükség, míg rájön az ember, mi akadályozza a haladásban és el is kezd ezzel foglalkozni. Szerettem volna megvalósítani valamit, de éreztem, hogy nem tartok ott, nem tudok felnőni a feladathoz és ennek nem szakmai hiányosság az oka, hanem egy belső konfliktus, mely készségszintű megoldást kívánt.” - Margaritisz Oresztész

 Tudás: megosztva jó

A különböző képzések, tréningek és tudásanyagok mellett igen fontos tényező a seniorok fejlődésében is a tudásmegosztás, melynek nem csupán a párhuzamosan haladókkal van haszna. Lehetőséget nyújt a tanulásra a fiatalabb, tapasztalatlanabb kollégákkal folytatott eszmecsere. A senior szinten elvárható a megszerzett tudás átadása, publikációk, blogbejegyzések, esettanulmányok készítése. Sokszor abból születnek új felismerések, ha az alapvető dolgok újrafogalmazva látnak újra és újra napvilágot. Erre azért is van szükség, mert sokszor a magasabb szinten dolgozók már nem firtatják a miérteket, a szokás elvén működtetnek dolgokat. A fiatalabb kollégák triviálisnak tűnő kérdéseire választ adva valódi válaszok, új nézőpontok, megoldások is születhetnek. A sokat látott szakemberek közös tapasztalata, hogy „nincs hülye kérdés, csak hülye válasz”, ha valaki mer kérdezni, az sokkal jobb, mintha túl sokáig ragad le valaminél, amit bátran megkérdezhetett volna. Nagyon fontos attitűd, hogy így álljon a Senior a Juniorhoz! A tudásmegosztás ugyanakkor sokszor akadályokba ütközik, ezt próbálták kiküszöbölni a szegedi EPAM seniorjai, amikor olyan platformot hoztak létre, ahol juniorok is megoszthatják a tapasztalataikat. Hiszen attól, hogy valaki junior, a tapasztalatai seniorok számára is lehetnek relevánsak.

Legnagyobb tanulás, legjobb tapasztalat

Ahány senior, annyi út, hiába értek el mind egy magas szintre, vannak közös tapasztalataik, mindenkit más mozgat. Van, akinek nem a tréningek jelentik a fejlődést, hanem a személyiségfejlesztés. A motivációt az jelenti, ha a tudásnak tényleges, gyakorlati haszna van, nem kell olyan dolgokat „elraktározni, amik nem kerülnek felhasználásra”. A képzések helyett inkább az jelenti a haladást, ha egy projekt nem ad lehetőséget a kényelemre, ki kell mozdulni a komfortzónából és a megoldáshoz szakmai erőfeszítéseket kell tenni. Lehet nagy lehetőség a fejlődésre egy saját vállalkozás is, ahol minden hibát maga fizet meg az ember, de egy bejáratott rutin után egy külföldi tapasztalat is segíthet abban, hogy új lendületet vegyen egy Senior karrierje, hiszen ismét bizonyítani kell és számos nehézség adódik, ami az otthoni „kényelemben” nem.

bejan_csaba.jpg „Ha már dolgozol, van egy nyolcórás munkád, akkor igazi zsonglőrmutatvány szinkronba hozni ezt azzal, ami érdekel, ami hajt. Ha ezt egyszerre találod meg egy projektben, amin dolgozol, az csodálatos. De van, hogy fel kell adnod valamit az érdeklődésedből, a munka javára. Az EPAM-ban az a jó, hogy van lehetőség rotációra, így, ha nagyon elmegy egymás mellett a kettő, a munka és az érdeklődés, válthatsz. Hogy szinkronba tudj kerülni azzal, ami érdekel és azzal, amit csinálsz nap mint nap.” - Beján Csaba

 Nézd meg a beszélgetést!

 

Ígéretünkhöz híve, egy külön posztban összeszedtük a nézőkben felmerült kérdésekre adott válaszokat is. Kattints a linkre és olvasd el ezeket. 

Tech Talk Motivációs kerekasztal: Kérdések és válaszok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9016284106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása