Egy tech cég kulisszatitkai

Mit csinál az... Application Support Team Leader?

Beszélgetés Podlovics Tibor Application Support Team Leaddel

2021. december 15. - Lajter Ági

Szeged és Budapest után nemrégiben a debreceni EPAM irodában is külön területté vált az Cloud and DevOps, ahova nyáron új vezető is igazolt Podlovics Tibor személyében. Vele beszélgettünk arról, merre haladnak, mi a fejlődés iránya és kiket várnak a folyamatosan bővülő csapatba.

microsoftteams-image_101.png

Podlovics Tibor

A Nyíregyháza melletti kis településről, Kemecséről származó szakember ikerhúgai mellett, „nem túl tehetős családban” nőtt fel. „Nagyon sokat segítettünk otthon a ház körüli kerti munkákban és bár a családunkban senki nem tanult korábban felsőoktatásban, a szüleim, lehetőségeikhez mérten támogattak minket abban, hogy mi viszont tanuljunk. Így mindhárman el is végeztük az egyetemet.”

Debrecenben programtervező matematikusként végzett, majd egy német multinacionális vállalatnál helyezkedett el, ahol 10 évet töltött.

„Rendszermérnökként kezdtem, majd egészen hamar körvonalazódott az, hogy közel áll hozzám az emberek vezetése, az üzleti stratégiák tervezése.„

Másfél év után csapatvezető helyettesi pozíciót szerzett, két év után már a saját csapatát vezette. Egy évtized után elérkezettnek látta az időt a változtatásra és feleségével együtt Budapestre költözött, majd egy év tapasztalatszerzés - egy operációs rendszereket támogató terület vezetője volt – után útja vissza vezetett Debrecenbe, ekkor már az EPAM hívószavára. Jelenleg az Application Support, Cloud and DevOps terület vezetője.

Folyamatosan bővülő, új terület

„Számomra az első és legfontosabb feladat az volt érkezésemkor, hogy megismerkedjek minden kollégámmal. Nagyon fontosak számomra az emberi kapcsolatok, és nagyon hiszek a csapat, a közösség erejében. Miközben ismerkedtem a céggel, a folyamatokkal, elkezdtük kialakítani Debrecenben is az alkalmazás üzemeltetéssel, felhőtechnológiákkal, DevOps-al foglalkozó szervezetet, hiszen korábban az ezen a területen dolgozó kollégák más területekkel összevonva voltak jelen. Folyamatosan bővítjük ezt az organizációt, így azon dolgozunk, hogy a piacról, az egyetemekről megtaláljuk azokat a leendő új kollégáinkat, akikkel szeretnénk együtt dolgozni. Nagyon fontos a már itt dolgozók képzése, az új vezetők kinevelése, akik szívvel-lélekkel foglalkoznak a csapatukkal és segítik az embereiket a haladásban, a céljaik elérésében.

 

Felhő és DevOps; dinamizmus és fejlődés

Arra a kérdésre, hogy egészen pontosan mivel foglalkozik az újonnan létrejött szervezet, a szakember így felel:

„Talán az alkalmazás üzemeltetés a legjobb definíció, hiszen, amint a nevéből is következik az ügyfeleink által használt rendszerek, alkalmazások működéséért vagyunk felelősek. Ma nagyon fontos elvárás, hogy ezek mindig elérhetők legyenek, megbízhatóan végezzék a dolgukat. Azt hiszem, hogy az egésznek rendkívüli sajátossága a dinamizmus és a fejlődés és azt látom, hogy ez a terület még az IT-n belül is rendkívül turbulens. Mivel a digitális világban már alapvető elvárás az, hogy mindent, mindenhonnan azonnal el tudjunk érni, el tudjunk intézni, ezért a felhőszolgáltatások jelentősége kiemelt a pandémia pedig csak tovább gyorsított a változásokon. Ez minden szektorra igaz, hiszen bármerre nézünk, rengeteg az új eszköz, technológiai megoldás.  Amit én nagyon pozitívan élek meg, hiszen folyamatos kihívásokat, számos lehetőséget biztosít a megújulásra, a fejlődésre, mind a már ebben dolgozó szakértőknek, mind pedig azoknak a frissen végzett, vagy még akár a padokat koptató egyetemi hallgatóknak, akik ezen a területen képzelik el magukat.”

Növekedés és stabilitás egyszerre
A szakember számára a legfontosabb jelenleg a már sokat emlegetett növekedés biztosítása, hiszen óriási az érdeklődés a Cloud és DevOps terület és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások irányába az ügyfelek felől.

„Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy meg tudjuk találni azokat a tapasztalt szakembereket és ifjú titánokat, akik szívesen csatlakoznának hozzánk. Biztos vagyok benne, hogy az öreg rókák és a kezdők is megtalálják nálunk a kihívásokat és a számukra legjobb lehetőségeket is. „

Tibor arról is beszélt, hogy bár a növekedés van a fókuszban, emellett nem elhanyagolható tényező a stabiltás sem.

„Nem szeretem azt, amikor a növekedés a stabilitás rovására megy, ezért arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a szervezet egészségesen gyarapodjon. Ennek része a már említett vezetőképzés, illetve minden kolléga személyes és emberi fejlődésének biztosítása.”

 

Kíváncsiság, alázat, tudás és tanulni vágyás

Arra a kérdésre, hogy kiket várnak, milyen jelöltek pályázhatnak jó eséllyel a csapatba a vezető sokrétű választ ad. Elsőként kiemeli, hogy mindenképpen előfeltétel a szakmai kíváncsiság és érdeklődés, ugyanis aki élvezettel, szenvedéllyel végzi ezt a munkát és ténylegesen érdeklődik a fejlődés iránt, annak az EPAM - és ez a terület különösen - igazi kánaán.

„Amikor pedig ifjú titánokat emlegetek, akkor elsősorban azokra gondolok, akik az egyetemi tanulmányaik vége felé járnak, az utolsó egy-két félévet tapossák, hiszen nálunk lehetőségük van a szakmai gyakorlatra is. Számukra több programunk is van, nem csupán DevOps, de más területeken is; várjuk őket a Mentorprogramunkba, ahol tapasztalt szakembereink mentorálják a leendő kollégákat. De a kezdők mellett keressük azokat a rendszergazdákat, rendszermérnököket, cloud tapasztalattal – vagy akár anélkül- rendelkező fejlesztőket, akiket érdekel a felhőtechnológia, a DevOps, szívesen automatizálnak és úgy érzik, hogy szeretnének valami új kihívást találni a szakmai karrierjükben. Biztos vagyok benne, hogy megtalálják nálunk. Ahogyan a kezdő és a szakértő között álló, a szakmát már kóstolgató jelöltek számára is nyitva áll a Cloud and DevOps csapat ajtaja!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr7816784056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása