Egy tech cég kulisszatitkai

„Az igazán emlékezetes karrierutak azok, amikor valaki területet vált.”

2021. június 03. - Kárpáti Judit

Az EPAM Debrecen vezetőjével Bessenyei Zsolttal közösségről, a szakmaiságára méltán büszke helyi csapatról és arról beszélgettünk, mi az, amiben mi magyarok különösen erősnek számítunk a nagy, globális EPAM családon belül is.

microsoftteams-image_22.png

Bessenyei Zsolt - mint sokan az IT világában - pályaelhagyónak vallja magát; matematika, fizika tanárként végzett Debrecenben, az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Már az egyetemi évek alatt elkezdett szoftverfejlesztéssel foglalkozni és bár szerette a tanítást is, mégis az előbbi mellet döntött. Az egyetemi évek alatt már ilyen területen helyezkedett el és kezdett dolgozni, több, kis és- közepes magyar cégnél, többféle szerepkörben, különböző technológiákkal szerzett tapasztalatot. Tíz év után azonban elérkezett a pillanat, amikor úgy látta, nincs tere, tovább fejlődési lehetősége. Végül, figyelmes keresést követően a váltás mellett döntött, az EPAM-ot választotta.


Mit hallottál az EPAM-ról, mikor a karriered első tíz éve után úgy döntöttél, hogy váltasz és az EPAM-hoz szerződsz?

Szerintem, ha fejlődni akar valaki, kézenfekvő lehetőség, hogy multicéget választ, hiszen a cég méretéből és nemzetköziségéből fakadóan sokkal tágabbak a lehetőségek. Ezt láttam meg az EPAM-ban, emiatt döntöttem úgy, hogy itt fogok dolgozni

Az, amit vártál és az, amit tapasztaltál, mennyiben fedték egymást?

A várakozásaimnak teljes mértékben megfelelt minden. Fejlődési lehetőségek és a projektek változatossága tekintetében is valóban nemzetközi színvonal jellemző a cégre.

Vezetőként mit gondolsz, mi az a hívószó, amiért az emberek, akik itt dolgoznak, az EPAM Debrecent választják, a nemzetköziségtől most eltekintve?A legfontosabb egy munkahelyen az, hogy milyenek a munkatársak. Az, hogy kikkel dolgozunk együtt. Az EPAM-nál nagy tudással rendelkező, segítőkész emberek végzik a munkájukat, aminek híre van a városban.

Mi az oka, hogy ez így alakult?Az EPAM nemzetközi sztenderdjei adottak és világszerte minden irodában egységesen jelen vannak. Érvényes ez a kiválasztási folyamatra is, aminek nagyon fontos szerepe van abban, hogy ennyire jó csapat gyűlt össze Debrecenben. Amit a jelöltekben elsősorban keresünk az a megfelelő alaptudás és a fejlődéshez, a tanuláshoz való hozzáállás. Amikor már az EPAM-nál dolgoznak, akkor pedig minden lehetőséget, segítséget és hátteret megadunk ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. Mi nem a top tehetségeket, hanem a megfelelő alapanyagot keressük. 

Hogyan ismerhet magára az, aki potenciális EPAM-os, csak még nem tudja? Ha valaki érez magában ambíciót, de olyan helyen dolgozik, ahol nincs elég tér a fejlődésre, csak ”kihalásos alapon” lehet előrejutni, a cég nem fejleszt új termékeket, nincs lehetőség új technológiák bevezetésére, megismerésére, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson. Amennyiben emellett nincs mód az ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolattartásra, tanácsos olyan munkahelyet keresni, mint az EPAM, ahol ezek a tényezők adottak. 

Hogyan képzelhető el, miként alakul egy EPAM-os karrier a belépéstől kezdve?Az EPAM, ahogyan már említettem, egy nagy multicég, ehhez méltó háttérrel. Aki hozzánk jön dolgozni Debrecenben egy nagyon jó csapatba kerül, tapasztalt, segítőkész munkatársakkal dolgozhat együtt. Nagyon fontosnak tartjuk a mentorálást, mint a tudásátadás leghatékonyabb formáját és az önképzéshez is minden segítséget biztosítunk. Az itt dolgozó kollégák mindemellett meetupok és konferenciák által is igyekeznek megosztani az ismereteiket a többiekkel.

Magyarországon három EPAM iroda működik jelenleg, Budapesten, Szegeden és Debrecenben. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és a debreceni iroda presztízse kifejezetten nagy, híres a magasan képzett, nagy tudással rendelkező szakembereiről.A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemcsak a hazai irodák, hanem a több mint 30 országban jelenlévő összes iroda ugyanolyan megbecsülést kapjon és ugyanolyan szolgáltatást nyújtson az ügyfelek számára. Az egyes szakterületekre való specializálódás az, ami részben megkülönbözteti az irodákat és nyilván vannak kulturális különbségek is. Mi magyarok és így a debreceniek is leginkább a problémamegoldó képességünkről vagyunk ismertek, akik mindig addig dolgozunk, míg megoldást nem találunk az ügyfél vagy egy adott technológia problémájára.

Miért alakult vajon úgy, hogy a hazai EPAM szakemberek a problémamegoldásukról híresek cégszinten?Több tényező együttes hatása ez. Alapvetően van egy ilyen nemzeti karakterünk, de hozzájárul ehhez az is, hogy az új kollégák felvételekor, illetve képzésüknél folyamatosan jelen van ez a tényező. Ha problémamegoldó kollégák választanak ki, vesznek fel és képeznek ilyen készséggel rendelkező új embereket, akkor a tapasztalat szerint belőlük is jó problémamegoldó szakember válik majd. Ez az attitűd tehát a mindennapok része nálunk, ezt látja mindenki. Az itt dolgozók kreatív megoldásokat keresnek, nem teszik fel a kezüket és hátrálnak meg, ha valami váratlan akadály kerül eléjük.

A 30 különböző országban való jelenlét magában rejti a nemzetközi karrier lehetőségét is.Bárhol a világban dolgozik egy EPAM-os, nemzetközi csapatba kerül, itt Debrecenben sincs ez másként. Különösen most, a járvány által kialakult Home Office helyzetben lettek még gyakoribbak a vegyes csapatok, emellett az ügyfélkörünk is nemzetközi, szinte kizárólag külföldi cégekből áll. Úgy gondolom, hogy a debreceni iroda egyedülálló Magyarországnak ebben a régiójában azáltal, hogy egyszerre van jelen a cég és az ügyfélkör nemzetközisége. Ennek köszönhetően nemzetközi színvonalon dolgozunk, mind az elvárások, mind a lehetőségek tekintetében.

Van-e tipikus karrierút az EPAM Debrecennél?

Mindenki arra halad, amerre szeretne, ám érdemes figyelembe venni, hogy a nemzetközi trendek nagyon meghatározóak, ezeken a területeken lehet és érdemes igazán fejlődni. A többség a klasszikus szakmai fejlődés útján haladást követi, azaz a választott területén gyűjti a tapasztalatokat és egyre magasabb szintű - Lead vagy Architect - feladatokat lát el. Azonban az igazán emlékezetes karrierutak azok, amikor valaki területet vált, mert ezek a legtöbb esetben nagyon látványos karrierfejlődést eredményeznek. Az a tapasztalat, hogy az emberek nagyon kreatívan tudják használni a más területen szerzett tudásukat, így a saját területükön haladóknál gyorsabban képesek előrejutni.

Te, személyesen milyen tervekkel vágsz neki a következő időszaknak és hogyan látod az EPAM Debrecen jövőjét?

Az egész cégben és a debreceni irodában is a növekedés a meghatározó tényező, a jövőben is ezt szeretnénk folytatni. Vágyam, hogy ebben én is részt vehessek és a munkámmal elősegíthessem ezt a folyamatot. A növekedés azonban nem csupán a létszámra értendő; nagyon fontos, hogy maguk az itt dolgozók is kiteljesedjenek, a karrierjük haladjon, szeretném, ha minél több kiváló Architect és Manager lenne és nevelődne ki Debrecenben. Nagy fejlődést várok itt Debrecenben a mesterséges intelligencia és a Big Data területein, ezekben is szeretnék aktívan részt venni és elősegíteni ezt a haladást.



A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr6716580662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása