Egy tech cég kulisszatitkai

A kedvesség gyakorlati tudománya

2021. február 17. - Kárpáti Judit

„Laci bácsi, segíthetek?” – kérdezed a szomszédot, látva, hogy tele a keze és még a létrát is a hóna alá venné. Laci bácsi nagyon örül, jól indult a napja. Neked is jól indult, de indulhatna még ennél is jobban! Akkor, ha valaki veled is ilyen jó fej lenne. Ma van a Random Act of Kindness Day, ünnepeljük úgy, hogy érjen körbe a kedvesség!

 raok.png

A fent említett kezdeményezésnek olyan komoly irodalma van pusztán az interneten, hogy komplett szakdolgozatot lehetne írni belőle. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen az egésznek épp az a lényege, hogy spontán, ám mégis tudatosan, napi rendszerességgel a gyakorlatban gyakoroljunk olyan apró gesztusokat a többiek felé, amitől nekik egy kicsivel jobb lesz a napjuk. A ráadás mindehhez, hogy persze annak is javul a közérzete, aki a kedvességet „elköveti”, azaz win-win, sőt, win-win-win szituáció, hiszen kettőtökön kívül mindenki más is jól jár, mert aki örül, az a környezetével is sokkal jobb fej lesz. A hétfői podcastunkban Kutasi Ági (Business Integrations Senior Manager, EPAM) már remek ötleteket adott, miként gyakorolhatjuk a Random Act of Kindness-t, most pedig íme, további néhány tipp a teljesség igénye nélkül!

Home Office Kindness

Olyan időket élünk, amikor a legegyszerűbb irodai kedvesség, a ragassz egy post-it-et a kollégád monitorjára egy üzenettel, nem feltétlenül alkalmazható. De azért nem kell elvetni az ötletet, hogy kedves legyél valakivel!

  1. Ha nem is post-it-en, de üzenetben pont ugyanazt elküldheted, amit kiragasztanál.
  • „Jól esett, hogy segítettél a preziben! Köszönöm!”
  • „Szépek voltak a tulipánok a háttérben, feldobta a reggelemet, ma én is veszek egy csokorral!”
  1. Felajánlhatod a segítségedet egy egyszerű feladat megoldásában is a másiknak!
  2. Megköszönhetsz valami olyat, amit magától értetődőnek vesznek az emberek, például az értekezlet végén elmondhatod, milyen jó, hogy mindenki pontosan lépett be a hívásba és értékeled, hogy odafigyeltek erre.
  3. Egy-egy meeting végén küldhetsz egy képet, rajzot, fotót, amitől jobb kedvük lesz a résztvevőknek.

                       s220_220_7.png                        s220_220_6.png

 

Drágám, a kölykök online-ban ragadtak!

Jelenleg minden szülő „álma”, az online oktatásban tanuló gyerek vagy gyerekek. A hétfő, kedd még lezajlik talán nagyobb viták nélkül, de szerdára mindenki megviseltebb, kezdenek alakulni a feszültségek. Ilyenkor megelőző jelleggel be lehet vetni pár apróságot, ami javíthat a helyzeten és segít ellavírozni még pár napot:

  1. Főzés helyett az egyik napra ígérd be, hogy a gyerekek rendelhetnek maguknak ételt a kedvenc helyükről.
  2. Ugyanennek másik verziója, ha a férjednek/feleségednek könnyíted meg a napját és azt mondod neki, ma ne főzz, rendelünk!
  3. Kérdezd meg a családtagokat, aznap, kinek, miben segíthetsz, válasszanak egy dolgot, amit átadnának neked.

                       s220_220_10.png                       s220_220_9.png

Csengettek, Mylord!

s220_220_8.pngKépzeld el, hogy ülsz a gép előtt, amikor egyszercsak csengetnek. Nem vársz futárt, ételszállítót és vendéget sem. De akkor ki lehet az? Mégis egy futár! Aki egy kis dobozban a kedvenc fánkodat és egy isteni kávét hozott! Örülsz? Nagyon? Akkor mi lenne, ha ezt kipróbálnád valakin? Szóval:

  1. Küldj meglepetés sütit, kávéval!
  2. Ha épp a közelében jársz egy kedves ismerősnek, barátnak, akár magad is becsengethetsz és átadhatod (persze maszkban) és már futsz is a dolgodra.
  3. Ugyanez virággal?
  4. Ugyanez bármivel?

 

Önként és dalolvas220_220_12.png

Önkénteskedni az egyik legjobb kedves gesztus, bármilyen egyszeri alkalom is megteszi. Jó ügyeket támogatni a két kezeddel, szaktudásoddal, de egy kisebb összeggel is lehet. Támogathatod így az állatmenhelyet, a kedvenc online híroldaladat vagy egy idősek otthonát is.

  1. Pár száz forint átutalása is sokat segíthet...Ha megteszed, akár most, ebben a pillanatban!
  2. A menhelyi kutyák is szeretnek sétálni, új ingereket szerezni! Sétáltass!
  3. Mész a boltba? Csengess be Laci bácsihoz, Ari nénihez, hozhatsz-e nekik is valamit, ha már úgyis vásárolni indultál!

 Listázzunk!

 A kedvességek listája végtelen, túlzás nélkül! Csak rajtad múlik, beépíted-e a mindennapjaidba az apró gesztusokat, amikkel szebb lehet az élet. A kedvesség tudománya nem atomfizika. Nézd csak:

Videó forrás: randomactsofkindness YouTube channel 

* A blog posztban szereplő képek az EPAM Heroes Portal-járól vannak. Ez egy olyan online rendszer amiben egy széleskörű badge gyűjtemény található. A rendszer lehetővé teszi, hogy bagdeket adhassunk virtuálisan köszönetképp és elismerésként a kollégáinknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr7016427872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása