Egy tech cég kulisszatitkai

„Arra törekszünk, hogy a Practice-ek, lokációtól függetlenül működjenek.”

2021. január 14. - Kárpáti Judit

Kiss Richárd System Engineering Manager-rel beszélgettünk munkáról, fejlődésről és arról, hogy mit is jelentenek az EPAM-nál azok a bizonyos Practice-k.

kiss_ricsi_blog.png

Honnan indult az IT-s karriered, mi volt a kezdőpont?

Szabadúszó webfejlesztőként kezdtem és nekem kellett az üzemeltetést is megoldanom. Ezt követően egy startup-hoz szerződtem mint szoftverfejlesztő, ahol idővel „bejött a képbe” a Cloud és a Big Data, ekkor ért el ugyanis Magyarországra a „Big Data láz”, és erre ez a startup is felült. Az üzemeltetés és automatizáció azért ugyanúgy a feladataim között maradt. Mikor „kinőttem” ezt a vállalkozást, multicégeknél dolgoztam, melyek szintén a Big Data területen mozogtak és budapesti csapatokat alapítottak. Közéjük tartozott az EPAM is, ők is megkerestek. Ide Big Data fejlesztőként kerültem, majd sok izgalmas projekten keresztül, megjárva a ranglétrát jelenleg System Engineering Manager pozícióban dolgozom.

Mennyi időt vett igénybe eljutni ide?

A Big Data felfutása olyan 2007-2008 környékére tehető, ekkor kezdtek el Magyarországon is érdeklődni a cégek a technológia iránt. Tehát a kezdetek óta nagyjából 12-13 év telt el, míg a jelen szerepkörömbe kerültem.

Autodidakta módon lettél IT-s vagy szakirányú tanulmányokat folytattál?

Már egészen kiskoromtól kezdve játékfejlesztő szerettem volna lenni, majd tizenévesen autodidakta módon kezdtem el tanulni, ez vonzott a szakirányú iskola felé is, ahova jártam. De az autodidakta tanulás folyamatos maradt, mert szerintem a jelenlegi iskolarendszer nem nyújt friss tudást ezzel a területtel kapcsolatban. A Cloud és a Big Data legalábbis 2007-ben még nem volt a része a tananyagnak egyik iskolában sem.

Mi lett a játékfejlesztéssel, mint gyerekkori álommal?

Megmaradt álomnak, mert időközben rájöttem, hogy egy komoly játékprogram lefejlesztéséhez nagyon nagy csapat kell. Nemcsak szoftverfejlesztők, hanem designerek is. Ez pedig egy sokkal komplexebb probléma, mint applikációkat fejleszteni.

Megcáfolhatsz, de úgy képzelem, hogy szereted azt, amit csinálsz és ha valóban így van, akkor mesélj arról, hogy mi az, ami miatt erre a területre kalauzoltad magad és ami miatt végül ezt választottad az évek során?

Abszolút jól fogalmaztál, a szakmám a hivatásom és a hobbim is. Nálam nem áll meg az élet a napi nyolc óra után, sokszor utána is ezzel foglalkozom. Hogy kerültem ide, erre a területre? Ez nagyon jó kérdés! Először, amikor az ember még nem ír applikációkat, akkor ez a feladat önmagában is elég komplexnek tűnik mindenféle layer-ekkel és a kérdéssel, hogyan kommunikálnak ezek egymással? De miután már csináltál több applikációt, megszokottá, természetessé vált mindez. Ekkor kezdtem érdeklődni a komplex rendszerek iránt és itt jött be a képbe a DevOps. Egy komplex rendszerben több applikáció működik együtt, melyek kommunikálnak és ez borzasztóan izgalmas, de ebből is csinál az ember 20-30-at, még mindig izgalmas, ráadásul még mindig van feljebb. Ilyen például a Cloud, ahol már komplex rendszerek beszélgetnek egymással. A jelenlegi munkámnál, - hogy megint egy szinttel följebb lépjünk - azoknak az embereknek segítem a munkáját, akik írják ezeket a nagyon komplex felhőalapú rendszereket, ez pedig még ad egy plusz komplexitást a dolognak számomra.

Miben áll ennek a segítségnyújtásnak a lényege?

Mint System Engineering Manager tulajdonképpen támogatom a karrierútjukat, ami azt jelenti, hogy segítek a tudásukat frissen és karbantartani. Motiválom őket, hogy a jelenlegi piaci trendek irányába haladhassanak.

Honnan a késztetés, hogy másoknak segíts?

Mint DevOps-os, üzemeltetésért felelős ember tulajdonképpen a munkaköröm része, hogy segítsek az embereknek, tehát ez már nagyon régóta „benne volt a pakliban” nálam. Amikor az EPAM-hoz csatlakoztam, épp egy új Big Data csapatot épített a cég Budapesten, segíteni kellett a kollégáknak felvenni a fonalat, nem mindenki volt annyira jártas a big data-ban, mint én. Oktatásokat, tréningeket szerveztem és tartottam, és ez az EPAM-os karrierem során ez aztán mindvégig megmaradt.

A beszélgetésünk egyik fő témája, a karriered mellett tulajdonképpen az úgynevezett Practice-ek. Mik ezek pontosan?

Organizációs egységek, ahol az adott terület specialistáit gyűjtjük össze. Én egészen konkrétan a Cloud and DevTest, SecOps Practice-ben vagyok és annak is a Cloud and DevOps részét viszem, ahol Network Engineer-eket, DevOps-osokat, SecOps-osokat gyűjtünk össze. Azért van egy kicsit elkülönítve ez a Practice és ezek a specialisták a cégen belül, mert nekik teljesen más technológiai segítség kell a karrierútban, mint mondjuk egy back-end fejlesztőnek. Ezekben a Practice-ekben a vezetők, valaha szintén specialisták voltak, így ők teljesen képben vannak a szakmával, technológiákkal és a piaci trendekkel kapcsolatban, ezáltal sokkal hatékonyabban tudják a kollégák szakmai fejlődését segíteni.

Hogyan működnek ezek az egységek?

Viszonylag önállóan. Jelenleg Budapesten ötvenen vagyunk, Szegeden harmincan, Debrecenben öt fővel kezd működni hamarosan. Alapvetően ez egy nagyon friss Practice Magyarországon, tavalyelőtt alakult meg Budapesten, majd egy évvel később csatlakozott Szeged és ahogy említettem Debrecen is bekacsolódik.  Arra törekszünk, hogy lokációtól függetlenül működjünk, ennek az alapját pedig az EPAM szervezeti struktúrája és kommunikációs csatornái jelentik, így nem lógunk ki az általános EPAM szervezetből.

Milyen rendszerességgel egyeztettek, beszéltek? Milyen eseményeitek vannak?

Pezsgő szakmai élet zajlik nálunk is. Meetup-okat szervezünk havi, kéthavi rendszerességgel, a szakmai vezetőkkel pedig heti rendszerességgel egyeztetünk.

Mondj egy-két témát, amit érinteni szoktatok, hogyha összejöttök?

Nagyon „hot topic” például a Kubernetes, szinte minden meetup-on legalább egy előadás van, ami ezt érinti.

Miként menedzseled az idődet, hiszen az elmondottak alapján szerteágazóak és nagy felelősséggel járnak a feladataid. Miként oszlanak meg a Practice és az adott projekt feladatai?

Egy Engineering Manager idejének a nagy része az alatta lévő emberek támogatásával telik, persze emellett a projekten is részt vészek. Azt mondanám, hogy 50-60 százalékban a Practice életében veszek részt és a maradékban pedig projektet viszek.

Hogyan hatott a Practice életére a COVID?

Igazából nem változtatta meg. Az EPAM itthon és globálisan is nagyon jól kezelte a COVID-os időszakot, gyorsan át tudtunk állni otthoni munkavégzésre és ez volt a dolog kulcsa.

Még a beszélgetésünk elején elmesélted, hogy elég sok helyen dolgoztál, kis cégeknél is, így már jó sok tapasztalat van mögötted. Ennek fényében milyennek látod az EPAM-ot?

Nem titok, hogy úgy gondolom, az EPAM eddigi karrierem legjobb munkáltatója,  a legjobb cég, ahol eddig dolgoztam. Ha egy szóval kellene leírnom, akkor nekem az EPAM a lehetőséget jelenti. Aki az EPAM-nál dolgozik, megtalálja a számítását, hiszen annyi projekt van, annyiféle pozíció, hogy ha valaki ebben a szegmensben valamilyen specializációt keres, az EPAM-on belül biztos megtalálja. És ami a legfontosabb, hogy a vezetői támogatni fogják abban, hogy el tudja érni a karriercélját.

Mi felé haladsz jelenleg, mi az a cél, amit te tűztél ki magad elé a következőkre?

Nagyon friss a Practice, ezért sok dolgunk van még a folyamatok kialakításával, főleg azért, mert Magyarországon több lokáció is csatlakozott hozzá. A tudásbázisokat egyesíteni, a lokális folyamatokat pedig egységesíteni kell annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk működni. Ez a jövőbeni célom.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4116385506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása