Egy tech cég kulisszatitkai

A hatékony időbeosztás 3 pillére

2020. szeptember 10. - Kárpáti Judit

Ha azt gondolod, te már mindent tudsz erről a témáról, akkor is akadhatnak olyan tippek és trükkök, melyek nem feltétlenül tudatosodnak a fejedben, amikor a napi feladataidat végzed. Pályer Kriszta az EPAM Soft Skill trénere nagyon gyakorlatias, praktikus tanácsokkal szolgált az augusztus végi eKids Konferencián, ezeket gyűjtöttük most csokorba!

Képzeld el, hogy úgy telnek a napjaid, hogy remekül be tudod osztani az idődet, a feladataidat határidőre leadod, mindig marad időd a pihenésre és munkavégzés közben sosem kalandozik el a figyelmed! Bónuszként egy szép, rendezett íróasztalt is vizualizálhatsz, lelkiismeretesen locsolt és zölden burjánzó szobanövénnyel, hegyes ceruzákkal és csupa olyan tollal, ami nem fogyott ki. Ha ez Nálad így van, nyugodtan hagyd abba az olvasást, ez a cikk nem neked szól. De ha nem, akkor mi a nagy átlag valósága ehhez képest? De mi a jelen valósága ehhez képest? Az öt napra tervezett feladatot, az utolsó két napban, megfeszített munkával hozod össze, pihenésre nem is gondolsz és a szobanövényed sem az íróasztalon, te is, ő is túlélésre játszotok, míg végre jut majd idő aludni és locsolni...

ido.JPG

 

 Mi hiányzik a jó időbeosztáshoz?

Adódik a kérdés mire lenne szükség? Még több időre? Sajnos, egy nap mindenkinek csak 24 órából áll, így ez nem megoldás, ráadásul, ha az idő beosztásával van gondja valakinek, soha nem az időből fakad a probléma. Íme a legfontosabb három tényező, ami rengeteget segíthet:

  1. Rangsorolj!

Gondold át, hogy mi a célod, hosszú távon! Ha tudod, mi a célod, gondold végig, mire van ehhez szükség, milyen alcélokra bonthatod a célod eléréséhez vezető utat! Nézd meg, mire kell koncentrálnod, mik azok a dolgok, amik segítenek elérni a célt és igyekezz ezt folyamatosan fejben tartani! Mérlegeld, mi támogat a célok elérésében, mik azok a feladatok, amikkel mindenképp kell foglalkoznod ennek érdekében! Itt következik a lényeg: rangsorold ezeket különböző szempontok szerint! Nagyon fontos, hogy kézírással írd le, mert ez az egész testedet, a benne lévő energiákat is mozgósítja. A kézírás a memóriát és a figyelmet is aktiválja, hiszen lelassulunk, sokkal koncentráltabbak vagyunk közben, a rövidtávú memóriából a hosszútávúba kerül át a cél. Három célnál azonban ne legyen több a fejünkben, akár milyen távú célra gondolunk is. Érdemes azt is megvizsgálni, reális-e a cél, elég-e az idő, amit kitűztem ahhoz, hogy elérjem? A megfelelő időt is rendeld tehát az egyes hozzá a feladatokhoz! Vannak tényezők, melyek elvonhatják a figyelmet, ezt tudatosíthatod magadban, így betervezheted a fegyvereket ezek ellen is!

  1. Gyűjts energiát magadnak!

A feladatok elvégzéséhez kiegyensúlyozott lelkiállapotban kell lenni, ezért mindig pihend ki magad! Építs napi rutint, e nélkül mindig újabb és újabb döntéseket kell majd hoznod, mely plusz energiát vesz el! Vegyél fel hasznos szokásokat, amelyek támogatják a célodat, legyen kerete a napodnak, a már említett jól begyakorolt rutin, amin nem kell gondolkozni. Listázz, hogy lásd a feladataidat! Ez arra tanít, hogy tervezz és mindent időben elvégezz! Kezdj a legnehezebb feladattal, hiszen, ha ezt elvégezted, megkönnyebbülsz, ez pedig erőt ad a többi feladathoz! Apróságnak tűnik, de ha végeztél egy feladattal, több energiát ad, ha áthúzod, mintha kipipálod. A nap végén feküdj le és aludj el időben, aludj eleget, mert az sem mindegy, mikor kelsz! A jó minőségű alvás feltétele, hogy ne legyen közel a mobiltelefon, le legyenek zörejek, fények.

  1. Összpontosíts!

Egyszerre csak egy dologra figyelj és élvezd ki, hogy egy dologra irányul a figyelmed! Tűzz ki időkeretet és csak ezzel az egy dologgal foglalkozz addig! Találd ki azt is, mivel jutalmazod meg magad, ha befejezted a feladatot! Legyen akár a figyelemelterelőd - telefonbeszélgetés, facebook böngészése, egy kis chat - a jutalmad! A gyakorlásban van a módszer kulcsa, ezért, ha az elején nem sikerül tökéletesen koncentrálni, de legközelebb is időkerettel, jutalommal dolgozol, már jobban fog menni!

 Ha szeretnéd megnézni Kriszta előadását, kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr7316194498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása