Egy tech cég kulisszatitkai

A kevesebb több: válogatás a Home Office életmódtanácsokból

2020. március 24. - KárpátiJdt

A jótanácsok és home office útmutatók rengetegében nehéz megtalálni a legjobb gyakorlatokat. Ez az útmutató, arra vállalkozik, hogy gyakorlatias, lényegre törő segítséget nyújtson, ne csupán az otthonról végzett munkához, hanem a hétköznapok egyensúlyához is. A fókusz az egyszerűségen van, ezekben a napokban, hetekben a kevesebb több, az eredményesség és kiegyensúlyozottság kulcsa jelenleg ebben áll.

Íme, témákra bontva a szerintünk legfontosabb javaslatok!

 Alapvetések

 Kezdjük azzal a néhány egyszerű tétellel, amelyek már önmagukban is keretet adnak a napodnak, ha csak ezeket követed, nagy baj már nem lehet. kv.jpg

 

  • Kelj és feküdj korán! 

Ha korán felkelsz, azelőtt végezhetsz egy egész sor feladattal, mielőtt még felkelnének a gyerekek vagy beérkeznének az első emailek, vagy éppen az éjszaka berepült emailekre most tudsz válaszoli – hadd kezdje a reggelt a kollégád/partnered a Te leveleddel.. Ha korán fekszel, nem pazarlod az energiád éjjeli netezésre, passzív képernyő előtti ücsörgésre, amire most amúgy is több időt szánunk.

  • No pizsama,

avagy akkor is segít mentálisan a napi, rendes utcai ruhába való felöltözés, ha azt hiszed, hogy nem.

  • Készíts teendő listát és „pipáld ki” az elvégzett feladatokat!

Ez nem csupán a munkafeladatokra érvényes, hanem a ház körüli összes teendőre, a produktivitás érzése felér egy online pszichológusnál töltött üléssel.

  • Reggeli, ebéd, vacsora állandó eszegetés helyett!

Egy napirendet követni sokkal egyszerűbb, ha az étkezések köré rendeződik a nap. Ha erre figyelsz, nagy az esélye, hogy arra is jobban fogsz, mi is kerül az asztalra. Most valószínűleg kevesebb a mozgás és az immunrendszer számára is meghatározó a bélrendszer állapota, így most különösen fontos mit eszel.

 Mentális balansz

  • Ne engedj a tömegnyomásnak!

Pillanatnyilag ezernyi ingyenes jógaóra, meditáció és pszichológiai tanácsadás áll rendelkezésre. Tanácsos egy rövid, - 10-12 perces - egyszerű, reggeli meditációt keresni a neten, ami segít abban, hogy fókuszáltan induljon a napod! (Bár egyeseknek a kávé elegendő) Bár úgy tűnik, most mindenki online kurzusokat kezd és úgy érezheted, hogy gyorsan neked is valami újat kell tanulnod, ne engedj ennek a nyomásnak, csak akkor, ha úgy érzed, hogy valóban van időd a munka és az egyéb kötelezettségek mellett ilyesmire.

  • Mélypontok vannak, lesznek, elmúlnak!

Bármilyen jól menedzseled is az otthonra korlátozódó életet, mélypontjaid neked (és a családodnak) is lesznek. Ezeken túljutni már önmagában az is segít, ha elfogadod, hogy ez veled is megesik.

  • A lelki egyensúly a testivel együtt működik, (lásd alább) napi 20 perc bármilyen mozgásforma, ami neked jólesik, megteszi. Egy olasz férfi nem keresett kifogásokat, a hétméteres teraszán futotta le a félmaratont a múlt héten...:-D, egy kínai sportoló pedig maratont futott az ágya körül.
  • Szakadj le a hírekről!

Nagy a kísértés a gép előtt ülve tízpercenként frissíteni a hírfolyamot. Ehelyett csekkold háromóránként a történéseket és ennek az időtartamát is korlátozd!

 Közösség

community-1751060_1280.png

  • Ahogy a repülőn, úgy ebben a helyzetben is igaz, először gondoskodj a magad jóllétéről, egyensúlyáról és ha ez ok, akkor jöhet a segítségnyújtás másoknak!
  • A közösség most fontosabb, mint bármikor máskor, legyen szó munkahelyi csoportokról vagy a lakóhelyedről. Ha csak egy olyan aktivitást keresel, amivel másnak segíthetsz, sokat teszel magadért is. Bevásárlás időseknek, online korrepetálás gyerekeknek vagy akár csak naponta egy telefonhívás valakinek, aki egyedül él.

Munka

  • Legyen munkaidőd, legyen hétvégéd!

Bár az online munka legnagyobb nehézsége, hogy mindenki tudja, hogy otthon vagy, időzóna ide vagy oda, ez korántsem jelenti, hogy kora reggeltől késő estig ugrásra késznek kell lenned. A munkaidőt jelöld ki magadnak és másoknak is azzal, hogy lehetetlen, kora hajnali, éjjeli időpontokban, nem írsz leveleket és küldesz anyagokat. Ha időeltolódásban dolgozol más földrészekkel, akkor is hagyj magadnak pihenést!

  • A másik végletbe se ess, azaz hiába dolgozol otthonról, nem jelenti, hogy a munka feladatok várhatnak. Ebben segít a fent említett teendő lista, kanban, trello vagy bármilyen módszer, ami neked segít rendben tartani a feladataid.

90527098_2601927580026965_8216297700245635072_o.jpg

Testmozgás

  • A kevesebb, de rendszeres, több!
  • Most mindenki jógázik, de te futni szeretsz? Neked való az online kardió edzés vagy a lépcsőzés a lépcsőházban (csak ne érj hozzá semmihez).
  • Ha eddig nem mozogtál és most is nehezen kezdenél neki, lelkifurdalás helyett, teljesíthető feladatot válassz, naponta 3x10 perc könnyű gimnasztika, vagy online senior torna is szuper! (Vagy csak tanulj meg újból bukfencezni, fekvőtámaszozz, plankelj!)

Ahogyan már többször is említettük, most a kevesebb több, főképp, ha szabályokról van szó. Gondolj magadra is, figyelj másokra és bár mindannyian könnyen kibillenünk időnként, keresd az egyensúlyt!

water-2045469_1920.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr615550536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása