Egy tech cég kulisszatitkai

Elkészítettük a Vöröskereszt weboldalát - ismerd meg a történetét!

2019. március 06. - VGeri

Az EPAM számára rendkívül fontos az önkénteskedés vállalati és munkatársi szinten is. Ennek legújabb és szakmailag is elismerésre méltó példáját Radányi Zoltán, az EPAM Lead user experience designere és csapata valósította meg, akik elkészítették a Vöröskereszt vadonatúj oldalát. De ez nem csupán egy honlap-tervezési folyamat volt. Annál sokkal több. Ismerjétek meg a Vöröskereszt és az EPAM együttműködését!

Hogyan indult az együttműködés a Vöröskereszttel?

Radányi Zoltán: Az EPAM már korábban is segített a Vöröskeresztnek, akkoriban a véradás kampányhoz készítettünk applikációt, amit aztán más országok is átvettek. Másrészt az amerikai székhelyű EPAM is elkészítette az ottani Vöröskereszt számára a weboldalt, így innen több „best practice”-t tudtunk gyűjteni.

Az előzmények tükrében született meg az a döntés, hogy önkéntes alapon mi is elkészíthetnénk a magyarországi Vöröskereszt weboldalát. Így a UX team összeült az applikációt összeállító csapattal, valamint a Vöröskereszt kapcsolattartójával, és átbeszéltük az igényeket, elvárásokat, lehetőségeket, s felismertük, hogy ez remek lehetőség arra, hogy a vállalaton belül is nagyobb hangsúlyt kapjon a UX megközelítés. A UX metódus lényege, hogy nem csak és kizárólag azt csináljuk, amit az ügyfél szeretne, hanem különböző lehetőségeket kínálunk neki, amivel a projektet, annak végeredményét még jobbá tehetjük, s a-tól z-ig végig kísérjük a folyamatokat.

Mi volt a következő lépés?

A tapasztalatok összegyűjtését követően egy egész napos workshopot tartottunk a Vöröskereszt döntéshozóival és azokkal a kollégákkal, akik a későbbiekben a honlapon dolgoznak majd. A játékos, szórakoztató forma nagyon megfogta a Vöröskereszt csapatát is, hiszen megdöbbentek azon, hogy mi ezt a projektet ennyire komolyan vesszük, ennyire nyitottak vagyunk arra, amit ők szeretnének, és ami szerintünk ezt a legjobban szolgálja. Átbeszéltük az előnyöket és a hátrányokat, megpiszkáltuk a szervezeti nehézségeket, összességében megismertük a szervezetet, a weboldal céljait – egyszóval mindent.

Ezt követően összefoglaltuk a workshop eredményeit, és a felhasználók felé fordultunk: három héten át futott egy online felmérés, ahol több mint 1000 fő véleményét kértük ki, emellett több mint 100 fővel készítettünk személyes interjút és utcai kérdőíveket is kitöltettünk. Mindezt pedig kiegészítettük a weboldal analitikájával.

Mi lett a végeredmény?

Több nehézséggel és tévhittel is találkoztunk. A Vöröskereszt rendkívül fregmentált: bár létezik a weboldal, de a Facebook-on több Vöröskeresztes csoport és oldal is van, ahol az információ szétszóródik. Összességében három célt határoztunk meg: egy szép és jól használható weboldal kialakítását, az adományozás folyamatának egyszerűsítését és barátságosabbá tételét, valamint, hogy katasztrófa esetén is megfelelő segédeszköz legyen a honlap.

A felmérésekből kiderült többek között, hogy sokszor rossz vagy nem teljesen reális asszociáció társul a Vöröskereszt nevéhez. Sokan úgy gondolnak rá, mint az a szervezet, ahol csak vért lehet adni, de vannak, akik állami szervezetként gondolnak rájuk. Sokan általános bizalmatlansággal vannak az adományozással kapcsolatban is, ezert még nagyobb hangsúlyt fektettünk az adományok felhasználásának transzparenciájára. Létező nehézségként merült fel a fiatalok megszólítása és elérése is, amire az oldal újrastrukturálása adott megoldást.

Összességében akkor nem csupán egy új honlapot, hanem fontos háttéranyagot is adtatok a Vöröskeresztnek.

Annál többet, mi egy „mindset”-et, azaz gondolkodásmódot adtunk át nekik. Megtanítottuk őket arra, milyen stratégia mentén, milyen lépéseket kell megtenni, mivel a projekt lezárultával majd elengedjük a kezüket, s a sikerhez nekik kell tovább vinni ezeket a célokat. Ezt folyamatosan, már az első workshop alkalmával is hangsúlyoztuk a csapat számára. Véleményem szerint befejezett UX és weboldal nem létezik: van olyan stádium, amikor már be lehet mutatni és éles az oldal, de mindig kapunk olyan visszajelzéseket, melyek alapján finomítani kell az oldalt. A célunk az volt, hogy átadjuk nekik azt a gondolatot, hogy az igények és technológia is folyamatosan fejlődik, így ha „versenyképesek” szeretnének maradni, nekik is tartaniuk kell a lépést a későbbiekben is.

Milyen lépésekből állt a projekt megvalósítása?

A projektet három szakaszra bontottuk: a define szakaszban ismertük meg a Vöröskeresztet és a célokat, a concept szakaszban meghatároztuk az eszközöket, teszteltük a lehetőségeket, végül a validációs szakaszban felépítettük a weboldalt.

Milyen kihívásokkal szembesültetek a megvalósítás során?

Több „kihívás” is volt. Például ez a weboldal nagyon sokféle embernek szól, a fiataloktól, akiknek már alapvető az okostelefonok használta, egészen azokig a felhasználókig, akiknek nincs internetkapcsolatuk otthon, így nem ismerik a számunkra egyértelmű funkciókat. A mi feladatunk az volt, hogy mindenkinek megfelelő környezetet alkossunk.

A következő kihívást az adományozás módszerének kialakítása jelentette. Az előzetes tesztek eredményei alapján úgy alakítottuk ki az adományozás részt, hogy előre meghatároztuk az összegeket, így nem csupán „marketing szöveg” lett a “Néha a legapróbb segítség életeket változtathat meg”, hanem valóban lehetőséget biztosítunk annak, aki mindössze 500 vagy 1000 Forintot szeretne adományozni. Ezt kiegészítettük azzal, hogy egyből láthatóvá tettük, hogy mi mindent lehet vásárolni az adott összegből, a hosszabb kampányok esetén pedig, amikor nagyobb összeget kell gyűjteni, látható, hogy hol tart épp a számláló. Ezt követően a felhasználók egy oklevelet kapnak az adományról, amit akár Facebookon is megoszthatnak.

Mikor adjátok át a teljes hostingot a Vöröskereszt számára, hogyan készítitek fel őket erre?

Ahogy említettem, már az első workshop alkalmával is hangsúlyoztuk, hogy csak egy darabig leszünk mellettük, hamarosan már a Vöröskereszt felelőssége lesz a továbbiak kialakítása – persze mi is rendelkezésre állunk, ha segítség kell. Összességében a gondolkodásmód az, amit adtunk, a továbbiakban a napi működéshez az erőforrást nekik kell biztosítaniuk. Ehhez egy nagyon komplex, de könnyen kezelhető admin-felületet alakítottunk ki, valamint az első időszakban folyamatosan elérhető lesz egy kérdőív, amivel a látogatók küldhetik el tapasztalataikat, visszajelzésüket. ami alapján finomíthatjuk az oldalt.

Minden projekt így néz ki az EPAM-nál, ügyféltípustól függetlenül?

Alapvetően így kellene kinéznie, de sokszor fordul elő, hogy az ügyfeleink annyira konkrét elképzelésekkel érkeznek, hogy ezt nem tudjuk alkalmazni. A mi feladatunk, hogy az összes elképzelést, lehetőséget és javaslatot bemutassuk az ügyfeleknek, hiszen már 2015 óta az EPAM stratégiája alapján a vállalatunk – és az egyes team-ek – end-to-end megoldásokat nyújtanak. A kezdeti ötlettől a különböző folyamatokon keresztül, beleértve a vizualitást, backend és frontend szolgáltatásokat, végig kísérjük az ügyfelet ezen az utazáson, aminek a vége egy termék, ami profitot termel.

Miért kezdtétek el ezt az egész folyamatot?

A Vöröskereszt stratégiája az, hogy nem csupán pénzzel lehet segíteni, hanem tudással is. Az EPAM ezzel a projekttel pont ehhez a stratégiához illeszkedik, s ezt a fajta önkéntességet szeretnénk népszerűsíteni az egész országban. Az EPAM példáját a projekt során többen is követték, így a weboldal tárhelyét és a fizetési folyamatok rendszerét is adományként kapta a Vöröskereszt.

És végül, de nem utolsó sorban, mesélj a csapatról!

A teljes projekten az EPAM magyar UX csapata dolgozott. A workshopokat négyen vittük végig, a wireframe kialakítását pedig három kolléga végezte, a megjelenést – vizuális szabályok-at és style-guide-ot - pedig Tamás alakította ki. A teljes weboldalt általában 6-8 fős csapatok szokták elkészíteni, azonban itt mindössze egy ember, Bence volt az, aki a tervekből a reszponzív oldalt építette, ő kommunikált a bankokkal és a hátteret biztosító szolgáltatókkal is. Annajulin szintén nagy felelősség volt, hiszen több mint 12.000 html aloldalt tartalmazott az eredeti weboldal, s ő volt az, aki ezeket végignézte, átírta, lektorálta, finomította, ami hihetetlenül nagy feladat volt. Köszönöm a munkájukat, egy igazán jó csapat állt össze!

Mesélj picit magadról is! Szoktál a munkahelyen túl is önkénteskedni? Hogyan lettél UX-es?

Természetesen, nekem mindig is fontos volt az önkénteskedés, ezért is állt hozzám közel a projekt.

Az EPAM előtt a Walt Disney-nél dolgoztam, mint kreatív designer, s itt ismertem meg azt, hogy alapvetően minden UX, s a Disney World ennek a „fellegvára”, ahol minden a gyermekekről, az ő élményeikről, és a „varázslatról” szól. A bennük kialakult jóérzést kell minden ügyfél esetén célként kitűzni. A nagyrészt itt elsajátított tapasztalataim alapján kerültem az EPAM-hoz.

 

Az EPAM és a Vöröskereszt közötti több mint egy éves együttműködést Csali Annamária, a Vöröskereszt kommunikációs vezetője így jellemezte: “Honnan… hová lehet eljutni. Mertem álmodni. Nagyot. Megtaláltam a legjobb csapatot hozzá. Megcsináltuk! KÖSZÖNÖM az EPAM Hungary UX csapatának: Gajdos Bencének, Rosenfeld Annajulinak, Radányi Zoltánnak, Lukács Tamásnak, Kemenes Norbertnek és Szabó Balázsnak!” 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr7314208227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása