Egy tech cég kulisszatitkai

Egy munkahely, ahonnan a gyerekek nem akarnak hazamenni

2019. március 06. - VGeri

Bevallom, azokban az utolsó iskolai napokban, amikor felkerülnek a vakáció betűi a kisfiam iskolájában a táblára, mindig gombóc nő a torkomban és mire felkerül a felkiáltójel a táblára, én bőgve bújok a zsebkendőmbe, annyira eleven bennem ennek a szónak a felszabadultsága. Szülőként ez aztán mára a legtöbbünkben épp a visszájára fordult; ahogy közeleg a gyerekek szabadsága, úgy nő a feszültség bennünk. Két és fél hónap megoldandó probléma, amiben ma a legtöbb munkahely korántsem partner. A ritka példa megérdemli, hogy minél többen megismerjék. Kárpáti Judit riportja egy olyan táborról, ami a legtöbb szülőnek csak álmaiban létezik.

Félmegoldások kizárva                                    

Fű a falon, türkiz csempe a mosdóban, ezek az első benyomások, színek, amik megmaradnak bennem és ez a zöld világ csak tovább árnyalódik, amikor jobban megismerem a nyári tábort, amit egy cég, a régió egyik legnagyobb szoftverfejlesztője szervez évről évre. Az EPAM budapesti irodájában közel ezerkétszáz ember dolgozik, pár emelettel lejjebb a gyerekeik játszanak (vagy éppen kirándulnak valahol), míg a szünidő tart. Amikor évekkel ezelőtt felmerült a vezetőségben a gondolat, hogy szeretnék az alkalmazottak életét azzal is kényelmesebbé tenni, hogy a gyerekeikről gondosodnak, kiderült, hogy a legnagyobb igény a nyári tábor iránt mutatkozik. Nem félmegoldásokban gondolkodtak; egy teljes szintet béreltek az irodaházban és mindent úgy alakítottak ki, ahogyan egy gyerekeknek helyet adó intézmény megköveteli. Mosdó gyerekekre szabott szaniterrel, jóga és pihenőszoba, tágas csoportszoba, számítógépterem, teakonyha és minden olyan felszerelés, eszköz, ami ahhoz kell, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, míg itt töltik az időt.

 Jóga óra és robotika

Azonban a hely kialakítása és a felszereltség mit sem érne, ha nem lenne egy olyan csapat, amelyik a programokról, a megfelelő étkezésről, a hozzáértő pedagógiai személyzet kiválasztásáról gondoskodik. Görög Judit a projekt vezetője, több bölcsőde és óvoda irányítója a szakmai iránymutatásért felel, Viktor Eszter, sokéves marketinges menedzseri tapasztalattal pedig irányítja a nyolc héten át tartó tábort, minden apró részletre odafigyelve. A tábor struktúrája úgy épül fel, hogy egy külsős napot, egy benti nap követ. Előbbi alkalmakkor arra is gondja van Eszteréknek, hogy minden korosztály számára élvezetes legyen a program; rodeózás, aranymosás egy ranch-en, kézműveskedés, korongozás egy fazekas műhelyben, kiállítások és még sok egyéb program váltogatja egymást. A létszám változó, a maximum azonban 32 fő lehet, a céges háttér miatt a gyerekek kifejezetten kedvező áron kapnak átlag feletti szolgáltatást. „Amire különösen figyelünk, hogy optimális legyen a gyerekek és a rájuk vigyázó felnőttek aránya. Itt az EPAM táborban legalább 4 felnőtt jut a gyerekekre, két szakképzett pedagógus és két animátor, akik egyetemisták és külön tréningen vesznek részt, minden tábor előtt. Ez a létszám azonban 20 gyerek esetében már 5 főre, 25-nél 6 főre, 30-nál már 7-re növekszik.” – mondja Viktor Eszter. Ez azért is szükséges, mert a cég számára fontos, hogy digitális képzést is kapjanak a gyerekek a tábor ideje alatt és az animátoroknak képben kell lennie, hogy melyik korosztálynak, milyen foglalkozás a legjobb. Naponta vesznek részt hosszabb-rövidebb programokon a gyerekek, amiknek a terepe egyrészt a külön számítógép terem, másrészt a csoportszoba, ahol például algoritmizálva építenek vagy robotot programoznak. A benti napokon jógázni tanulnak a srácok, az órákat maga Eszter tartja, aki sok egyéb mellett hivatásos jógaoktató is.

A gyerekek, akik nem akarnak hazamenni

„Amikor először vittem - akkor még csak - a 6 éves kisfiamat élete első táborába, nem tudtam, pontosan mire számítsak, de szinte azonnal tudtam, hogy jó helyen van, amikor láttam, mekkora odafigyeléssel tervezték meg nem csak a gyerekek programjait, hanem az ellátásukat. Reggel az asztalon hatalmas csapolós kancsó limonádé várja a gyerekeket, tele valódi citromkarikákkal, tálakban friss gyümölcsök, áfonya, eper. Amikor már a kislányomat is vittem a következő évben, az első nap végén egyszerűen nem akart hazajönni.” Ezekről a tapasztalatokról már Baráth Adrienn az EPAM marketingvezetője számol be, akinek a gyerekei azóta visszajáró táborozók. Hogy az étkezéseket is kiemeli, nem véletlen, Judit és Eszter már a kezdetekkor lefektették az elvet, ebben nem ismernek tréfát. Az ide érkező gyerekek reggel nyolctól egészen este hétig maradhatnak és ezen idő alatt ötször kapnak enni. 

 Megtérülő befektetés

Oldalakon keresztül sorolható miért egyedülálló az EPAM tábor idehaza, a hangsúly talán mégis azon lehet, de vajon miért egyedüli ebben? A pénz ugyanis sok egyéb multi cégnek, melyekből van itthon jó néhány, nem lehet valódi akadály. Sőt, épp a pénz lehetne a legfőbb motiváció azoknak a vezetőknek a számára, akik pontosan tudják, milyen sokba kerül a munkaerő és milyen nehéz megtalálni. Nem is kellene sokat gondolkodni, mert azt mindenki tudja, hogy a szülőknek a legfontosabb a gyerekük. És ha olyan helyen dolgozol, ahonnan még a gyereked sem akar hazamenni, mi okod lenne rá, hogy ne pont itt dolgozz. Nyáron is nyugalomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr1914228279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása