Egy tech cég kulisszatitkai

Az EPAM Akadémia - JAVA Mentorprogram egy mentorált szemével

2019. március 06. - VGeri

Koncz Gáborral beszélgettünk az EPAM hat hónapos JAVA mentorprogramjáról mely egy gyakorlatorientált szoftverfejlesztő képzés java alapokon azok számára, aki már tudnak programozni. 

Mik a karrier céljaid? Mivel szeretnél foglalkozni?

Leginkább a Java ökoszisztémával szeretnék foglalkozni, ez egy hatalmas témakör, ami még jó darabig velünk lesz. Ezáltal könnyen lehetőségem nyílik nem csak a programozásra, de az amúgy gazdasági irányú diplomám kamatoztatására is. Számomra a karrieremben fontos, hogy motiváltan tudjak indulni a munkahelyemre, vidáman, szakmai kihívásokkal teljen a nap. Fontos megjegyezni hogy ebben a szakmában elvárt a nagyfokú elkötelezettség, a napi munka után további ráfordítást igényel a tudás naprakészen tartása.

Mit gondolsz miben és milyen mértékben segít, segített az egyetemi képzés a karrier céljaid elérésében?

Nehéz általánosságokban szólni bármiről is, ezért igyekszem óvatosan fogalmazni. Az egyetem, mint intézmény nagyon hasznos, próbára teszi a hallgatók tűrőképességét, soft skilljeit, toleranciáját a bürokráciával szemben. Igazi haszna azonban inkább a mesterképzésnek van, ahol piacképesebb tudásra, kapcsolatokra lehet szert tenni. Sajnos azonban mindez a szakmai tudás még mindig nagyon messze van az álláshirdetésekben elvárt kompetenciáktól.

Miért jelentkeztél a programunkra?

A tanulmányaim mellett volt szerencsém kipróbálni magam junior fejlesztőként, azonban az előző cégnél nem igazán volt lehetőségem szakmai, piacképes fejlődésre. A napi munka során nem éreztem, hogy igazán fejlődnék, vagy, hogy nőne a tudásom. A mentoring program épp jókor jött, és a barátaim meggyőztek, hogy ideje egy nagyot lépni előre.

Voltak-e előzetes elvárásaid, és ha igen, akkor mik?

A képzés témája tekintetében széleskörű, minőségi, naprakész tudásanyagot vártam. Egy olyan programot, amiben az időmért és energiámért cserébe piacképest tudást szerezhetek. El akartam sajátítani az állásajánlatokban felsorolt, elvárt kompetenciák nagy részét, hogy a szakmai önéletrajzomban hitelesen tüntethessem aztán fel ezeket. A program teljes mértékben teljesítette az elvárásaimat.

Hogy érzed sikerült fejlődnöd a program során? Ha volt fejlődés röviden leírnád, hogy miben fejlődtél?

Mások kódjának olvasása mindig nagy kihívás volt számomra. Azt hittem azért nem értem, mert nem az enyém, esetleg az illető másként gondolkodik. A program során hamar kiderült, hogy nem erről van szó, csupán nem ismertem az eszköztárát, amivel építkezik, nem értettem hogy hová tart. A sok gyakorlat a programban megmutatta, hogy ha a fejlesztő a szakma szabályait gondosan betartja, akkor nem is fáj annyira - sőt, élvezetes is lehet - más kódjának az olvasása. Sokat tanulhat belőle az ember.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

Tény, hogy a mentoring program nagy kihívások elé állított, és ha az amúgy rendkívül jó minőségű tréninganyag nem lett volna magában elég, akkor a mentoromra bármikor számíthattam. A szakma minden csínját-bínját ismertre, villámgyorsan megtalálta a hibákat a kódomban, a szürke foltokat a tudásomban. Végtelen türelemmel, de határozottan kérte számon az anyagot, sokat köszönhetek neki. Egy nagyon pozitív, sok oldalú személyiség, jó humorral. Ilyen barátokat szeretne az ember.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Senior fejlesztő szeretnék lenni itt az EPAMnál. Hosszú távra tervezek a cégnél, tetszik hogy értékként tekintenek ránk. Idővel szívesen utaznék és tanítanék is, ami nagyfokúan támogatott.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy bárkinek. Olyanoknak ajánlanám elsősorban, akik már eldöntötték, hogy mik szeretnének lenni, de eddig a körülményeik visszatartották őket. A mentorprogram mindenben támogat, ha képes vagy elhivatottá válni a karrieredért.

Ha pár szóval kellene összefoglalnod, hogy mit kaptál a mentorprogramtól, mik lennének azok?

Piacképesség, gyakorlatias nézőpont, meg lehet és meg tudom csinálni hozzáállás és a lendület, a sínen vagyok érzés.

Érdekel a Java fejlesztés?
Szeretnéd megtudni, milyen is egy Java fejlesztő napja?
Még nem döntötted el, hogy csatlakoznál-e Java Mentorprogramunkba?

Gyere el  az EPAM Santa Challenge- re és tudj meg többet  a programról!

EPAM Santa Challenge / Mentorprogram  December 5-én 17:00–19:00

 

 

Az eredeti interjú itt olvasható:

http://blooment.org/interviews/gabor_koncz_interview.html

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr5014210361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása