Egy tech cég kulisszatitkai

“Nem lehet megválaszolatlan kérdéseket hagyni a mentoráltakban.”

Az EPAM Akadémia - JAVA Mentorprogram mentorával, Veres Péterrel, beszélgettünk 

2019. március 06. - VGeri

Pár mondatban mutasd be magad és a céget ahol dolgozol.

Lassan már 5 éve dolgozom itt az EPAM-nál, mint Java fejlesztő. Mi egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó multinacionális cég vagyunk. A fejlesztésen kívül az utóbbi időben rengeteg belső tréninget tartottam és ezt a tapasztalatot felhasználva kerültem be a mentoring programba. A mentoráláson kívül a program teljes anyagának a kidolgozásában is részt vettem.

Milyen tapasztalatod volt a program előtt a mentorálással kapcsolatban?

Trénerként sokat foglalkoztam juniorokkal itt az EPAM-on belül. A programot követően a mentoráltjaink először egy belső projekten dolgoznak, olyan környezetben, amin keresztül értékes gyakorlatot tudnak szerezni. A frissen végzettek például azt a szoftvert fejlesztik tovább, amit arra használunk, hogy őket vizsgáztassuk a programban. Ezen felül több végzett mentoráltunk éles projekten dolgozik már. Eddig remekül megállják a helyüket.

Mit reméltél a programtól és a mentoráltól?

Szakmailag óriási előrelépés volt ez számomra. Sok tréninget tartottam már korábban is. A Mentoring során ezeknél a témáknál szakmailag nem volt probléma a mentorálás. Azon részeknél azonban, ahol magamnak is át kellett vennem az adott anyagot, mert korábban nem ilyen mélységben merültem el benne, azok az EPAM-on belüli fejlődésemet is nagyban megkönnyítették. Fel kellett készülnöm minden lehetséges kérdésre, ez által rengeteget tanultam én magam is. A mentoráltak szempontjából tetemes a feldolgozandó anyag, így már a program elvégzése maga is egy nagyon szép eredmény szerintem, a gyakorlati feladatokban pedig kézzel fogható tudást szereznek a résztvevők.

Hogy érezted magad a mentorálás során?

Röviden, tömören: hullámvasút. Vannak napok, amikor azt látod, hogy minden szuper. Aztán egy-egy rosszabbul sikerült vizsga után azért elgondolkozol, hogy mindent jól csináltál-e. Én mindkét oldalról látom a folyamatot. Egyrészt részt vettem a követelmények összeállításában, másrészt mentorként nekem kell a tudást is átadnom. Ami különösen pozitív élmény, hogy ezeknek a srácoknak bizonyos szempontból mi indítjuk el a karrierjét. Van egy jó képességük, érdeklődés bennük, tehetségesek és elkötelezettek. Ide jönnek hozzánk a programba, és megtanítjuk nekik, hogy hogyan tudnak professzionális szoftverfejlesztővé válni. Nagyon jó azt látni, ahogyan kibontakoznak, és egyre jobban kezd összeállni bennük a kép. Példát kell mutatnunk nekik, hogy egy szoftverfejlesztő mérnöknek hogyan kell viselkednie bizonyos szituációkban, hogy kell hozzáállnia egy problémához. Mit jelent az, hogy egy problémát meg kell oldani, és mindennek jól kell működnie, mert egy projekten a 100% az elégséges. A mentoráltjaink kommunikációja is rengeteget fejlődik, a kifejezésmódjuk, a szakmai szókincsük. Mindig vannak újdonságok és meglepetések, de én nagyon szeretek emberekkel foglalkozni. Felemelő tud lenni egy-egy jól sikerült vizsga után, vagy egy jól elvégzett program után az az öröm, ami látszik az emberek arcán. Vagy akár az, amikor találkozom velük az első igazi munkanapjukon.

Sikeresnek tartod a most lezárult mentorálásodat, ha igen miért?

Abszolút sikeresnek látom. A program követelményeit teljesítették, és mindhárman képesek arra, hogy mint programozók teljesítsenek. Persze van köztük különbség. Emberileg, szakmailag, tapasztalatban és habitusban eltérnek egymástól, de azt gondolom, hogy ez a félév elég volt ahhoz, hogy eldöntsük, hogy működhet-e velük a közös munka.

Ajánlanád-e a mentorságot más kollégádnak is, ha igen, miért?

Mindenképpen ajánlanám! Ez egy nagyon jó szakmai lehetőség. Rendszerezni a tudásod, megtanulni hogyan lélegezz együtt valakivel hétről-hétre, hogyan motiváld. Hogyan küzdjétek végig közös erővel a programot és megpróbálni az összes problémát megoldani vele együtt. Folyamatos kihívás! Aki mentornak jelentkezik nálunk, annak természetesen minden segítséget megadunk. Ha elakad, vagy kérdése van, nincsenek magukra hagyva, segítünk. Sőt, hiszünk abban is, hogy a mostani mentoráltak lesznek majd idővel a későbbi mentoraink.

Segített-e neked személyesen bármit a program?

Szakmailag egy jó kirándulás volt. Azokkal a szakmához tartozó dolgokkal is kicsit több időt tölthettem, amikkel eddig még nem sikerült mélyebben foglalkoznom és a meglévő tudásomat is nagyon le kellett tisztáznom, mert nem lehetett megválaszolatlan kérdéseket hagyni a mentoráltakban. Más szempontból pedig az a rengeteg pozitív apróság. Nagyon motiváló, hogy láthatja az ember, hogy honnan indul és hová tud eljutni a mentoráltja hat hónap alatt.

 

Az interjú eredetije itt olvasható:

http://blooment.org/interviews/peter_veres_interview.html

Meghoztuk a kedved?

Jelentkezz a Mentor programunkra!

Vagy ha még nem vagy biztos akkor gyere, nézz be hozzánk és tedd fel a kérdéseidet! Nézz körbe, informálódj, hiszen most lehetőséged van korlátok nélkül, személyes vezető kíséretében betekinteni a kulisszák mögé, kérdezni és meglátni a hétköznapokat, a nálunk dolgozókat a türkiz-fehér logó mögött.teheted meg! 

EPA.MS/LOOKBEHIND

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4314210389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása