Egy tech cég kulisszatitkai

„AZ EPAM ideális munkahely, főleg, ha még többen leszünk lányok.”

2019. március 06. - VGeri

Tavasszal már összejöttünk egy meetup-on, mi EPAM-os nők és egy egész teltháznyi érdeklődő. A sikeren felbuzdulva augusztus 30-án, a következő meetup-on ismét beszélgetünk a munkáról, szerepekről, lehetőségekről. Kedvcsinálóként a „Mi, EPAM-os nők -  A munkában nem ismerünk nemet, avagy karrier és siker az IT szakmában„ meetup előadójának és a kerekasztal beszélgetés résztvevőinek tettük fel ugyanazokat a kérdéseket, ők pedig válaszoltak. Elsőként ismerkedjetek meg Mező Szilvával, az EPAM szoftverfejlesztőjével!

Hogyan látod, mi a jelentősége, egyáltalán van-e jelentősége a munkád kapcsán annak, hogy nő vagy?

„Korábban, mikor konzultánsként dolgoztam előfordult, hogy eleinte nem vettek komolyan. Aztán, amint elkezdtünk szakmai kérdésekről beszélni, elég hamar belátták, hogy tökéletesen átlátom a választott területet, meg tudom válaszolni a határterületeket érintő kérdéseket, és nem rejtem a véka alá, ha valamit feleslegesnek vagy kockázatosnak ítélek.”

Mennyire jellemző, hogy a területen, ahol dolgozol, vannak rajtad kívül nők?

„Full stackes fejlesztőként dolgozom, ahol kevesebben vagyunk lányok. A női fejlesztők közül többen foglalkoznak UI-al vagy UX-el. Úgy látom, hogy a női tesztelők valamivel többen vannak a női fejlesztőkhöz képest.„

 Szerinted melyek azok a tulajdonságok, amik a munkádban a legjobban támogatnak? Vajon vannak-e tipikus női tulajdonságok vagy ezek mind tanult szerepek, amiken változtathatunk, ha másképp neveljük a gyerekeket?

 „Nem félek kiállni a véleményem, kétségeim mellett, így a becsléseim rendszerint hibahatáron belül maradnak. Ez talán lehet női tulajdonság, viszont nagyon fontos hogy a nevelésben megjelenjen az érvelés és a kitartás jelentősége. Ez úgy gondolom nem női vagy férfi tulajdonság, sokkal inkább neveltetés kérdése. Szintén fontos tulajdonságom, - ami egyrészt a kitartásból fakad, másrészt a kíváncsiságból - hogy nem állok meg az adott terület határán. Így lettem full-stackes fejlesztő, aki bár lehet, nem rendelkezik egyes területeken végtelen mélységű tudással, ellenben nem kötik a “műfajok” határai. Ezt a hozzáállást is lehet fejleszteni, ha engedünk a gyerekek kíváncsiságának, segítjük őket minden további válasz megtalálásában, teret és támogatást biztosítunk, ha valamiben fejlődni, kutatni szeretnének. Esetleg csak vesszük a fáradtságot, és a sokadik kérdésre nem azt mondjuk, hogy “csak/mert én azt mondtam”, hanem „megguglizzuk”. Mi is tanulhatunk belőle. „

 Mivel segíti a nőket az EPAM? Mennyiben különbözik más cégektől e téren, neked milyen tapasztalataid vannak?

 „Nincs sok tapasztalatom más munkahelyeken, de ennél a cégnél nagyon fontos tényező, hogyan tud valaki együttműködni másokkal. Itt egyenlőként bánnak a lányokkal, szakmailag mindenképp, csak annyiban érzem, hogy másként kezelnek, hogy az ajtóban előre engednek. A csapatok előszeretettel vesznek fel női tagokat, amennyiben a tudásukat megfelelőnek tartják a projekthez, de emellett a légkör abszolút professzionális marad. Pont, ahogy tennék, egy férfi kollégával is. Az EPAM-nál menő hogy van céges jóga, és női öltöző, így ha bringával jövök vagy vizes edzés cuccban, gond nélkül le tudok tusolni és átöltözni.Máshol, ahol nagyon elenyésző a technikai szerepkörben dolgozó nők száma, előfordult, hogy nem volt meg a kellő szocializáció a férfi kollégákban, megengedték maguknak például, hogy hosszasan és számomra kellemetlenül bámuljanak. Ez pedig nem minden nő számára megnyerő. „

Szerinted milyen az ideális munkahely gender szempontból?

„Ahol hasonló arányban vannak férfiak és nők, tekintet nélkül az orientációra, és nem a beidegződött nemi sztereotípiák alapján működnek a szerep- és feladat- leosztások, hanem készség és képesség alapján. Az EPAM is ilyen, főleg, ha még többen leszünk lányok!”  

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr314233063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása