Egy tech cég kulisszatitkai

„A nők emberközpontú szemléletet hoznak, a férfiak a tartalomra koncentrálnak.”

2019. március 06. - VGeri

Tavasszal már összejöttünk egy meetup-on, mi EPAM-os nők és egy egész teltháznyi érdeklődő. A sikeren felbuzdulva augusztus 30-án, a következő meetup-on ismét beszélgetünk a munkáról, szerepekről, lehetőségekről. Kedvcsinálóként a „Mi, EPAM-os nők - A munkában nem ismerünk nemet, avagy karrier és siker az IT szakmában„ meetup előadójának és a kerekasztal beszélgetés résztvevőinek tettük fel ugyanazokat a kérdéseket, ők pedig válaszoltak. Ezúttal Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Kara dékánhelyettesének véleményét ismerhetitek meg.

Hogyan látod, mi a jelentősége a munkád kapcsán annak, hogy nő vagy?

„Tanárként kiemelt jelentősége van, hiszen példaértékű lehet a fiatalok számára egy női karriert látni ebben a szakmában. Vezetőként az idősebb férfiaknak nagy nehézséget okozott az egyenrangúság kérdése és bizony hátrányt jelentett. Informatikus szakemberként - főleg vezető beosztásban - úgy tekintettek az emberre, mintha a Marsról jött volna. Korábban egy japán bankban dolgoztam tíz éven át, mint számítógépes rendszerkoordinátor, ami tényleg kuriózum volt ott és akkor. A kollégáktól kaptam hideget-meleget, akik épphogy megismertek, azokhoz pedig a beszélgetés tartalma jobbára el sem jutott, mert a látvánnyal voltak betelve.”

 Mennyire jellemző, hogy vannak rajtad kívül nők az egyetemi közegben ezen a területen?

„Mostanában már csak egyetemi tanári pozícióban dolgozom vezető állásban és a fiatalodás ebben az ágazatban igazán szembetűnő. Ennek következtében a szemlélet is hatalmas változáson ment át. Szinte kiegyenlített a férfiak és a nők aránya, így a helyzet konszolidálttá vált.”

 Szerinted melyek azok a tulajdonságok, amik a munkádban a legjobban támogatnak és vajon vannak-e tipikus női tulajdonságok vagy ezek mind tanult szerepek, amiken változtathatunk, ha másképp neveljük a gyerekeket?

 „Úgy gondolom, hogy időnként világosan megmutatkozik, hogy egészen más szemlélettel rendelkezem, amely az együttműködésben és problémamegoldásban kimondottan előnyt jelenthet. Azok a kollégák, vezetők, akik ezt felismerik, előszeretettel dolgoznak együtt egy csapatban nőkkel, hogy jobban menjenek a dolgok. A nők gyakrabban hoznak emberközpontú szemléletet, míg a férfiak talán inkább a tartalomra koncentrálnak. A nőket gyakran az érzelmeik és intuícióik befolyásolják, míg a férfiakat inkább a racionalitás és az eredményesség mozgatja. Így lehet a munka folyamata és eredménye kiegyensúlyozott. Úgy gondolom, hogy ezek nem befolyásolhatják a gyereknevelést, hiszen abban mindenképpen a gyermek egyéniségét kell kibontakoztatni. Megismertetve egy széles spekrummal és támogatva a saját érdeklődésének megfelelő úton, hogy mindenképpen szeresse azt, amit csinál, hiszen ez a siker titka.”

 Kívülről, mégis együttműködve az EPAM-mal, hogyan látod, mivel segíti a nőket a cég? Mennyiben különbözik más cégektől e téren, milyen tapasztalataid vannak?

„Bár nem vagyok az EPAM dolgozója, de dolgozom együtt EPAM-os kolléganőkkel és a tapasztalatok azt mutatják, hogy megbecsült tagjai a közösségnek, akár vezető beosztásban is. Anyaként is támogatást kapnak a gyerektáborok, foglalkozások révén és sokat tesznek a jövő generáció megfelelő informatikai szemléletének kialakításáért.”

 Szerinted milyen az ideális munkahely gender szempontból?

„A kiegyensúlyozott gender arány figyelembevétele fontos lehet a különböző kisebb-nagyobb munkacsoportok kialakításánál. Ugyanakkor nyilván a munka elvárásai elsősorban a meghatározók, a diszkrimináció mentesség pedig alapkövetelmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr8614233081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása