Egy tech cég kulisszatitkai

„A Java biztonságos, fejlődik és tör előre”

2019. március 06. - EPAM

Verhás Péter, az EPAM Senior Architect-jének neve a Java világában fogalom. Könyveit, előadásait, blogjait rengeten olvassák, hallgatják, követik. A zürichi EPAM irodából előbb Minszkbe utazott a SEC-re, a héten pedig már a budapesti EPAM IT Night-on hallgathatjuk meg, mi foglalkoztatja épp. Olvassátok addig is az interjút, amit vele készítettünk az esemény kapcsán!

verhas.jpg

A te neved sokak számára a blog, a könyvek kapcsán ismerős. Miért kezd el valaki a munkájáról írni?

„Édesapám professzor volt, egyetemen tanított negyven évig, onnan ment nyugdíjba. Őt követve én is tanárként kezdtem az egyetemen. Mindig volt indíttatásom, szeretek tanítani és sokat gondolkodtam rajta, hogy miért jó ezt csinálni. Ha őszinte vagyok magamhoz az is része ennek, hogy nagyon hízelgő, amikor felnéznek rám, mint tanárra. De az is jólesik, amikor látom, hogy az engem hallgatók megértenek valamit, megértik, átlátják a dolgokat. Hozzájárul mindehhez, hogy tudok és szeretek is emberek előtt beszélni, akár több száz fős közönség előtt is. Ami a blogolást illeti, magyarul is írtam egy ideig szakmai témában, majd áttértem az angolra, mert szerettem volna minél több emberhez szólni. Az egyik blog posztomat több mint harminc ezren elolvasták, és ez olyan sikeres cikk volt, ami alapján előadást is készítettem. Ezt az előadást most már harmadszor fogom előadni Bázelben.”

 A bejegyzések, előadások fő témája a Java. Mi az oka, hogy ezzel a nyelvvel kezdtél a kezdetekkor foglalkozni?

„A programozásban két nagy terület volt, amiben perspektívát láttam; az egyik a .NET, azaz a Microsoftos világ, a másik pedig a Java volt. Azt gondoltam, hogy a C nyelvű, C++ programozás megmarad néhány speciális területen. Az enterprise programokat vagy .NET-ben vagy Java-ban fejlesztik. Az OpenSource megközelítés filozófiailag és üzlet stratégiailag nekem sokkal szimpatikusabb. Ez egy liberális irányzat; nagyon sokan beleszólhatnak, ennek megfelelően persze sokszor nem optimális, ami egy adott időpillanatban rendelkezésre áll. Sok esetben a Microsoft megoldása a C#-al technikailag jobb. De aki teljes egészében, arra a vonalra tesz, ki van szolgáltatva a Microsoftnak. Az ő igényük pedig  bár korrelál – de nem pont ugyanaz, mint a piac igénye. Az OpenSource nem tér el a piactól éppen a sok szereplőssége miatt. Ha nekem nem jó az ami OpenSource-ban elérhető és sehol nincs rá megoldás, akkor valamiért nagyon mást akarok, mint a piacon a hozzám hasonló szereplők, és akkor jogos a kérdés, hogy miért akarok én annyira mást? Legtöbbször üzleti megoldásokról beszélünk, itt pedig nem különlegesnek, hanem a Pareto elv szerint csupán elegendően jónak kell lenni. Ezért azt gondolom, hogy az OpenSource megközelítés egyszerűen filozófiájában jobb a cégeknek.”

 Mi az előadásod témája, amit az IT Night résztvevőinek is szerencséje lesz meghallgatni?

„Az előadásom arról szól, hogy merre halad a Java és mi lesz a jövője. Nagyon sok fél és hamis információ terjed a világon például a nagypolitikáról. A technológiában jobb kicsit a helyzet, mert kevesebben tudnak hozzászólni a témához. Másrészt nincsenek olyan komoly érdekek a hamis hírek gyártása mellett. Ennek ellenére itt is jelen van ez a jelenség, érdekek mentén, de akár érdek nélkül is terjesztenek hamis híreket, féligazságokat. Ezért arról fogok beszélni, hogy mi várható valójában, hogy milyen percepciók élnek a fejekben a Java-val kapcsolatban. Ilyen a Java biztonság kérdése is. Korábban valóban sok probléma volt a Java bizonyos alkalmazásainál a biztonsággal. Ez ma már nem igaz, a Java biztonságos nyelv és éppen olyan biztonságos alkalmazásokat lehet benne készíteni, sőt, biztonságosabbakat, mint bármi másban. Más nyelveknek egyes területeken vannak bizonyos előnyei a Javával szemben, de ahogyan a Java fejlődik tovább ezeken a területeken is, úgy tör előre.”

Készülsz esetleg új könyv kiadására?

„Most fog megjelenni a könyvem, a Java 11-hez átdolgozott, új kiadása.”

https://www.amazon.com/gp/product/B07G1B4R8B?pf_rd_p=d1f45e03-8b73-4c9a-9beb-4819111bef9a&pf_rd_r=70PN5HJ9HSV3WNJ7G790

 Mi az, ami szakmailag foglalkoztat jelenleg?

„Video tutorialokat gyártok ugyanannak a kiadónak, aki a könyveimet is kiadja. Közben szeretnék ingyenes videókat, egy saját csatornát létrehozni. Ezzel és a bloggal, az előadásaimmal ki tudom elégíteni azt a vágyamat, hogy átadjam a szakmai tudásomat.”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9814620342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása