Egy tech cég kulisszatitkai

Mentor és mentorált – a kapcsolat, melyből mindkét fél profitál

2021. november 24. - Kanta Bogi

Nahaj Judit és Virág Debóra az EPAM Mentorprogramjának keretében találkoztak. Judit mint mentor, Debóra pedig mint mentorált vett részt a képzési programban. Velük beszélgettünk most arról, mitől is lesz jó egy mentor, létezik-e ideális mentorált, mi is tulajdonképpen a Mentorprogram; és mindezeken túl fény derül arra is, mit gondol egymásról Judit és Debóra.

mentor_mentoralt_blog_1.png

Nahaj Judit

Judit hat éve dolgozik az EPAM-nál, egyenesen az egyetemről igazolt a céghez: szakmai gyakorlatát teljesítette itt; ezután szerezte meg élete első állását junior tesztelőként. Ma már senior szakemberként dolgozik a cégnél, ám a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy kipróbálja magát kihívást jelentő helyzetekben is - ezért is csatlakozott be a Mentorprogramba. „Úgy gondolom, hogy a szakmai fejlődés része, hogy az ember másoknak átadja a tudását, segítsen azoknak, akik a pálya elején vannak” – vallja.

 

Virág Debóra

2019 novemberében egy QA tanfolyamra jelentkezett először az EPAM-hoz; s bár ezt sikeresen elvégezte, ekkor még nem sikerült főállásban csatlakoznia a céghez - ám nem adta fel. Tavaly év végén ismét beadta a jelentkezését, ezúttal már a Mentorprogramra. Sikeresen vette az akadályt is, és megkezdhette a képzést, melyet eredményesen végzett el - olyannyira, hogy idén július óta már hivatalosan is az EPAM kötelékében dolgozik.

 

Egy program – többféle témakör

„Mivel engem már korábban is érdekelt az EPAM, és külső megítélés alapján jó munkahelynek tartottam, ezért rendszeresen nézegettem a cég weboldalát, folyamatosan képben voltam a lehetőségekkel. Úgy éreztem, hogy nekem ezen a vonalon, ennél a cégnél kell elindulnom, számomra ez volna a tökéletes start. Ezért az első sikertelen próbálkozás után is kitartóan figyeltem tovább, hogy milyen programokra lehet jelentkezni. Így találtam meg az EPAM Mentorprogram felhívását is” - meséli Debóra, hogyan került a képzésre. Egyúttal azt tanácsolja mindazoknak, akik most kezdik a pályájukat, hogy kövessék a cég karrieroldalát, hiszen sok lehetőség közül lehet választani és nagyon egyszerű a jelentkezés. „Csak kitöltöd az űrlapot és ennyi” – mosolyog.

A sokféleség pedig garantált, hiszen az EPAM-nál megannyi IT terület képviselteti magát, így a Debóra által elvégzett JavaScript Test Automation programon túl a Java fejlesztői, a DevOps és a .NET mellett számos további témakörben indul kurzus.

 

Ami szükséges: idő és kitartás

A programba való felvétel előtt egy technika előszűrésen is átesik a jelentkező, ahol megállapítják, rendelkezik-e a megfelelő potenciállal. Ahogyan Debóra példája is mutatja, az egyetemről kikerülve nem mindenki rendelkezik a szükséges tapasztalattal és tudással, ám akiben látják a lehetőséget és a tudásvágyat, annak a jelöltnek kivételes lehetőséget jelent a Mentorprogram.

„A képzés a majd minden időmet kitöltötte, ám szerencsére volt is lehetőségem csak erre fókuszálni, mert még nem dolgoztam, az egyetemet pedig már befejeztem. Ha valaki hozzám hasonlóan belevágna, arra számítson, hogy ezek nem két órába préselt anyagok” – számol be Debóra a tapasztalatiról.

 

Egy mentorált, egy mentor

Judit és Debóra a programban ismerkedtek meg, előbbi mentorként, utóbbi mentoráltként vett részt a képzésben.

„A 16 modulos, 16 hetet felölelő képzés során a mentoráltak végigveszik a teljes anyagot, a mentoruk pedig ezidő alatt segítik és támogatják őket: a gyakorlati feladatokat a heti két megbeszélésen veszik át, ha kérdés van, a mentor válaszol a mentoráltnak, ellenőrzik, hogy sikerült-e maradéktalanul feldolgozni az anyagot és megérteni minden fontos részletet. A modulok végén pedig vizsgákkal ellenőrzik a megszerzett tudást, így összesen 16 vizsgára kerül sor” - ismerteti Judit a részleteket.

Hozzáteszi, egyetért Debórával abban, hogy bár szorgalommal egyetem mellett is végezhető a képzés, de sokkal ideálisabb a tanulmányok végére időzíteni a képzést; hiszen akár a kötelező szakmai gyakorlat is kiváltható a Mentorprogram keretében. „Elég intenzív a tanfolyam, és ha valaki sikerrel akarja végigcsinálni, akkor bizony kell, hogy elegendő időt és energiát tudjon rászánni. Ez pedig egyetemi vizsgák mellett nem biztos, hogy sikerül.”

Mitől jó a mentor?

A mentorált Debóra szerint:

„Ha a mentorált bármiben elakad vagy valamit nem ért pontosan, esetleg segítséget igényel, akkor a mentor ott terem. Motivál, pozitív üzenetekkel lát el; ha kell, építő kritikával segít; ha pedig arra van szükség, irányba állít és terelget.”

 

A mentor Judit szerint:

„A jó mentor tudatosan törekszik arra, hogy a mentoráltja jól haladjon. Szem előtt tartja a szükségleteit, nyomon követi a haladását, felismeri, ha elakad és segít neki továbblendülni.


Win-win-win

Debóra, miután sikeresen elvégezte a Mentorprogramot, nyáron immár főállásban csatlakozott az EPAM csapatához. „Judittal azóta egy projekten dolgozunk, időnként össze is futunk és olyankor mindig jót beszélgetünk” – meséli.

Judit pedig úgy gondolja, hogy a mentorkodás nem csupán a mentoráltakat szolgálja: ő maga is sokat fejlődik általa. „A Mentorprogram révén projekten kívül is van lehetőségem olyan értékes tapasztalatokat szerezni, amit később egy csapat vezetése közben is tudok majd kamatoztatni.”

Debóra végezetül  mesélt arról is, hogy immár EPAM-osként hogyan látja az új munkahelyét. „Az EPAM számomra azt jelenti, hogy egy olyan, barátságos légkörben dolgozhatok, ahol lehet kérdezni; ahol mindig van valaki, aki tud segíteni; ha valahol elakadok kapásból tudok három-négy embert, aki tud foglalkozni a problémámmal. Nagyon jó tudni, hogy bármilyen kihívással kell szembenéznem, azt nem kell egyedül tennem.”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr416757788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása