Egy tech cég kulisszatitkai

A technikai interjú kulisszatitkai - 2. rész

Mediorok, Seniorok: ez vár az EPAM-os interjúkon!

2021. május 21. - Kárpáti Judit

Három EPAM-os szakember, - Nagy István (Esta), Lead Software Engineer, Szikszai László, Solution Architect és Gyöngyösi Attila (Tsipa), Senior Software Engineer - a technikai interjúztatás rutinos, öreg rókái most betekintést engednek abba, milyen szemmel olvassák a kezükbe kerülő önéletrajzokat, mi az, amit azonnal észrevesznek és mi az, amit hiányolnak. Hogyan zajlik a különböző szerepkörökben és szinteken az interjú? Második rész, medioroknak, senioroknak.

tech_int_medior.png

 A technikai interjú, legyen szó bármilyen szinten dolgozó szakemberről, felkészülési folyamattal indul a technikai interjúztató részéről is. Ilyenkor azon túl, hogy általános képet kapunk a jelöltről, igyekszünk összefésülni az elvárásainkat azokkal az adatokkal, tényekkel, amiket a jelölt közöl magáról a CV-ben.” - mondja Szikszai László, Solution Architect. Éppen ezért, ha valaki tapasztaltabb és medior vagy senior pozícióra pályázik, már különösen fontos árnyalnia, mihez ért igazán, miben a legjobb. Hiszen mindenhez senki nem érthet, nem érdemes az összes, eddig megszerzett tapasztaltot felsorolni, inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, amiben a jelölt igazán jó, amire igazán büszke.

De hogyan is néz ki ideálisan a medior és a senior jelöltek önéletrajza?

 Medior:

 • Az iskolák, tanulmány felsorolása szelektívebb, már nem a középiskolánál kezdődik
 • A professzionális környezetben szerzett tapasztalatok felsorolása
 • A különböző operációs rendszerekben, szoftvertermékekkel szerzett tapasztalatok már csak felületesen jelennek meg
 • Projekttapasztalat már sokkal hangsúlyosabb, ha a titoktartás engedi
 • Hobbi IT projektek legyenek megemlítve (árnyalni a képet, hiszen az érdeklődés és hozzáállás is fontos, nem csak a ’hardcore’ tapasztalat)
 • Akár magasabb szintű szakmai (angol) nyelvismeret

 Senior:

 • Már csak a legmagasabb végzettség jelenik meg
 • Fókuszban a kőkemény tapasztalat, csak a friss, „hard topic”-okat mutatja be
 • Megemlíti a projekteket, amikben részt vettek – ha nincs titoktartás
 • Alkalmazott technológiák felsorolása projektenként lebontva, az adott projekten betöltött szerepkörrel
 • Referenciák
 • Magasabb szintű (angol) nyelvismeret

 Ez érdekli az interjúztatót

 Ahogyan a junioroknál, úgy a magasabb szinteken is tesztfeladatokkal találkozhat a jelölt az interjú előtt, azonban ez már nem feltétlenül szorítkozik az algoritmikus gondolkodás tesztelésére, szakmailag is bizonyítani kell kicsit. Ha esetleg nem készül el teljesen a feladat, akkor is fontos, hogy a jelölt megmutassa a tényleges tudását. A technikai interjúztatók rákérdeznek a hobbiprojektekre, amik esetleg más nyelvben készültek, mint amiben az illető dolgozik”. Szikszai Laci szerint ez azért lényeges, mert nyitottságot jelez más irányok felé, ami az EPAM-nál különösen fontos. A senior jelöltek esetében, akik már jó ideje a piacon „vannak” és tapasztaltak, azt szeretnék felmérni az interjúztatók, az illető tud- e csapatot vezetni, felelős irányítója lehet-e egy projektnek, a meglévő tapasztalatát tudja-e alkalmazni élesben. A szakmai teszt ez esetben sem marad el és értelemszerűen itt már nehezebb a feladat, hogy kiderüljön a szavak mögött valódi tudás áll-e.  „Mindezek nagy része igaz a Front-Endes interjúkra is.” – teszi hozzá Gyöngyösi Attila, Senior Software Engineer, aki jellemzően ilyen szerepkörre jelentkező szakembereket interjúztat. A releváns munkatapasztalattal rendelkező mediorok esetében a séma ugyanaz, mint más területeken; a jelöltet a projektekről kérdezik, melyekben részt vett és jó, ha részletesebben tud beszélni a fejlesztési folyamatokról, az ezekben szerzett tapasztalatairól. „Szóba kerülhet valamilyen keretrendszer specifikus téma, pl., miért jó az Angular, prok és kontrák felsorolásával.” – árnyalja tovább a szakember, milyen témákra készülhet egy front-end-es medior jelentkező. Seniorok esetében Attila megemlíti a GitHub profil meglétének előnyeit, de azt is értékelik, ha különféle nyilvános szereplések, előadások is gyarapítják a jelentkező tapasztalatait. Ezen a szinten az interjú már magának az interjúztatónak is kihívást jelent, hiszen csak egy tapasztalt, sokat látott szakember tudja jól felmérni, alkalmas-e magasabb szintű pozíció betöltésére valaki. 

Amire a hangsúly kerül a senioroknál az interjún, az maga az élet, azok a helyzetek, amik a valóságban is megtörténnek egy vezető beosztású IT szakember esetében. A csapatvezetés kihívásai, az időbeosztás kérdései, az ügyféllel történő kommunikáció mind szóba kerülhetnek, ahogyan gyakori a technológiai stack-ekről folytatott beszélgetés is. Már nem csupán a hard, de a soft vagy human skillek is nagyon fontos szerepet kapnak” – sorolja Gyöngyösi Attila a Senior technikai interjú kulcsszavait.

Ha szeretnél további interjú tippeket, nézd meg a Nagy István „Esta” – Lead Software Engineer prezentációját itt.

További segítség lehet következő eseményünk: https://www.facebook.com/events/316575839971735

Nyitott Medior és Senior pozícióink között itt bömgészhetsz: https://careers.epam.hu/careers/job-listings

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4316566986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása