Egy tech cég kulisszatitkai

A Mentorprogram nemcsak állást kínál, de garancia a jobb diplomaeredményre is!

2021. február 12. - Kárpáti Judit

Milyen a jó mentor és milyen a jó mentorált? Kiknek és miért érdemes jelentkezni az EPAM Mentorprogramra és egyáltalán hogyan zajlik a képzés? Török Márkkal, az EPAM Mentorprogram egyik mentorával beszélgettünk!

torok_mark_blog.png

Török Márk 2008-ban még egyetemistaként kezdett tanítani az ELTE-n, gyakorlati foglalkozásokat tartott diákjainak, majd miután elvégezte az egyetemet, kutatóként folytatta, dolgozott szoftverfejlesztőként külföldön és itthon is. Az EPAM-hoz egy megkeresés kapcsán került, Máltáról jött haza a lehetőség kedvéért, majd ismét külföldi tapasztalatok következtek, ezúttal egy másik cégnél, míg végül másodjára is csatlakozott az EPAM-hoz, ekkor már kifejezetten az oktatási mentor pozíció kedvéért.

Az előzmények alapján arra következtethet az ember, hogy nagyon rugalmas vagy a munkalehetőségek tekintetében. Külföldi és hazai ajánlatok egyetemi, céges karrier váltogatják egymást. Mi ennek a gyökere a személyiségedben?

Amikor először mentem ki külföldre dolgozni, kicsit a kalandvágy és a kíváncsiság hajtott. Nagyon hiszek abban, hogy egy másik országot, nemzetet, leginkább úgy tudunk megismerni, hogyha köztük vagyunk tartósan. Engem mindig jobban érdekelt, milyen valahol élni egy ideig, mint elmenni egy hétre nyaralni, mert számomra ez picit olyan, mintha valamilyen műanyagot, valami előkészítettet kapnánk. Ha kint van az ember huzamosabb ideig, akkor ezt nem lehet fenntartani, ez valahogy lemállik és ott van a valódi élet, ahogyan valójában élnek az emberek.

Az EPAM ajánlat annyira csábító volt, hogy Máltát is otthagytad érte.

Igen, jó ugródeszka volt, örültem neki. Érdekelt, milyen egy igazán jól működő, nagy cégnél dolgozni.

A mentorkodásért pedig másodszor is visszatértél.

Valóban. Ennek több oka is van, az egyik, hogy nagyon szeretem és értékelem az EPAM belső folyamatait és azokat az eszközeit, amikkel ezeket támogatja. Megfordultam más multiknál is és láttam, hogy az EPAM-ban ezek nagyon jól definiáltak, nagyon „tisztán vannak tartva”. A másik oka pedig az volt a visszatérésemnek, hogy sok tapasztaltot szereztem már az IT iparágban és elérkezettnek láttam az időt és megfelelőnek a helyet, hogy átadjam a tudásomat. Így most mentorként tehetem ezt a Mentorprogramban.

Mi a Mentorprogram lényege?

A Mentorprogram története úgy indult több mint 10 évvel ezelőtt a kollégák belső tréningeket kezdtek tartani a junior munkatársaknak, annak érdekében, hogy jobban haladjanak a fejlesztési munkák a projekteken. Tulajdonképpen ebből nőtte ki magát a program, ami ma már inkább arról szól, hogy kevés tapasztalattal, de némi programozási és angol tudással rendelkező jelölteket képezünk úgy, hogy versenyképes tudást szerezzenek. Olyat, amivel már boldogulni tudnak az EPAM-os projekteken.

Te mentorként, hogy látod a mentoráltakat? Mi az általános? Mi az, ami megfigyelhető és amit fontos elmondani azoknak, akik leendő mentoráltjaid lesznek majd?

Mindenképpen fontos, hogy legyen egy hozott tudás. Önmagában a Mentorprogram nem arról szól, hogy elkezdjük programozásra tanítgatni az embereket! Szeretnénk olyan jelölteket összeszedni, megtalálni, akik már tudnak programozni, azaz ismerik magát a programnyelvet, beszélnek angolul. Ez a belépő szint. Szeretjük, ha valakiben van érdeklődés, nyitottság, van valamiféle elhivatottsága a pálya iránt. Azokkal az emberekkel szeretek együtt dolgozni, akik szorgalmasak, motiváltak, rendszeresen, határidőre megcsinálják azokat a feladatokat, amit mentorként adok nekik, azaz föl tudják mérni azt, hogy a Mentorprogramban nagyon sokat kapnak. Jellemzően azok, akik ezt nem érzik, értik, lemorzsolódnak.

Ez nagyjából milyen arány?

A jelöltek 30 százaléka szokott lemorzsolódni és sokaknál ezt már az elején lehet látni. Akadnak, akik viszonylag gyorsan kiesnek, de olyanok is, akik önként távoznak a programból. Mindig van néhány olyan ember is, akik kifejezetten szomjazzák a segítséget, ami nekik nagyon nagy lökést tud adni. Ők aztán a képzés első harmadánál beérnek és a végén már nagyon szépen tudnak egyedül dolgozni.

Hogyan kerülhet be valaki a képzésbe és miként zajlik aztán a program?

Az első maga a felvételi, mely egy tesztet, illetve egy interjút foglal magában. Amint valaki bekerült a programba, beosztjuk egy csoportba. Vannak egyéni és csoportos mentorálások is, mindez attól függ, éppen hányan jelentkeznek egy adott időszakban. Szerencsésebbnek tartom a csoportos mentorálást, mert az egyetemistáknak jellemzően nagyon kevés tapasztalatuk van a csoportos munkában és nagyon jót tesz nekik, ha közösen dolgoznak, ötletelnek, tudnak egymásnak segíteni. Ezek mind fejlesztik azokat a készségeket, melyekre aztán szükség lesz élesben a munka közben. A program több hónapig tart és jellemzően heti 15-20 órányi elfoglaltságot jelent. A tanulásra, a tanult anyagok feldolgozására szánt időt a mentoráltak maguk osztják be, fontos, hogy ebben önállóak legyenek. Ami azonban nagyon lényeges és kötött, az a mentorokkal való konzultáció, mely napközben, azaz munkaidőben, heti 2-3 alkalommal történik, 1-1,5 órás időtartamban. Ezek azok az alkalmak, amikor a mentorált fölteheti a kérdéseit a mentornak, megbeszélhetik a feladatokat, a felmerülő problémákat. De olyan is előfordul, hogy a mentor kérdez, mely egyrészt azért fontos, mert szeretjük leellenőrizni, hogy a jelölt ténylegesen elsajátította-e az adott anyagot, márészről a mentoráltak is kapnak egy visszajelzést a tudásukról. Ami szintén nagyon fontos része a közös munkának az a házi feladatok átbeszélése, ellenőrzése, egy-egy kód review, hiszen az, hogy együtt megnézzük valakinek a kódját, afféle előfutára a projektszintű fejlesztésnek.

Milyen időmenedzsmentre van szükség ahhoz, hogy valaki sikeresen teljesíteni tudja a követelményeket?

Azt szoktuk mondani, hogy nem baj, ha valaki a képzés mellett dolgozik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem igazán kivitelezhető. A Mentorprogram sokkal több időt emészt fel és jóval nagyobb odafigyelést igényel, mintsem, hogy dolgozni lehessen mellette. Amit szintén megkövetel a program, az a rendszeresség, tulajdonképpen arra épül a képzés, hogy a mentoráltak egy újfajta ütemezéshez szokjanak. Az egyetemen nem számít, bemennek-e vagy sem, a lényeg a félév végi teljesítmény. Itt azonban a mentornak nemcsak az a feladata, hogy leellenőrizze a házit vagy beírja a mentoráltak naptárába a megbeszélések időpontjait, hanem van egyfajta "atyai" szerepe is. Terelgeti, picit nyomja, hogy lépést tudjon tartani, haladjon a cél felé, ez nagy mértékben segíti a mentoráltat a későbbi akklimatizálódáshoz a projekteken.

Milyen a jó mentor, mik az ismérvei szerinted?

Nagyon fontos, hogy empatikus legyen, rendelkezzen emberismerettel, aminek mentén képes felismerni az egyes személyiségjegyeket, így tudja azt, hogy kihez, hogyan kell fordulni. Szerintem nagyon fontos az is, hogy korrekt legyen egy mentor, ne az egójával dolgozzon. Az sem baj, ha egy kicsit szigorúbb, ám ebben legyen következetes.

Nagyon sokan az egyetemi éveik utolsó 1-1,5 évében kezdenek neki ennek a programnak. Mi ennek az oka? Nem érne rá jelentkezni már diplomával a kézben?

Az egyetemek nagyon jó képzést adnak, ám én azt látom, hogy azok, akik még az egyetem vége előtt elkezdik és be is fejezik a programot, esetleg párhuzamosan fejezik be az egyetemet és a mi programunkat, sokkal jobb minőségű szakdolgozatokat írnak, jobb eredménnyel diplomáznak.

Azok, akiket érdekelhet ez a program, hol tudnak jelentkezni?

Az EPAM karrieroldalán megtalálható az összes nyitott pozíció, így a képzésre is itt lehet jelentkezni, illetve tájékozódni róla.

Azt, aki sikerrel végzi el a programot, mi várja?

A program lényege, hogy fejlesztőket képezzünk, akik aztán az EPAM-nál dolgoznak. Nem árulunk tehát zsákbamacskát, aki a Mentorprogramot sikeresen elvégzi, annak állást kínálunk. Többször előfordul olyan is, hogy valaki még csak végzi a Mentorprogramot, de egy projekt már le is szerződtette.

 

Szerinted miben különbözik az EPAM más IT cégektől?

Abban, hogy professzionális. Mind a folyamatok, mind az, ahogyan a céget vezetik, sokkal magasabb szintű, mint amit én más, hasonló profilú cégeknél tapasztaltam.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr8916422268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása