Egy tech cég kulisszatitkai

Mit csinál a .... Data Analyst?

„...nem feltétlenül az számít, milyen iskolát végez az ember, hanem inkább a hozzáállás és a személyiség.”

2020. november 02. - EPAM

Birinyi Boglárka majd’ hét éve BI Developerként kezdett el az IT-ban dolgozni, innen vezetett az útja az EPAM-hoz, ahol ma már Lead Data Analyst pozícióban támogatja a fejlesztéseket. Interjúnkban erről a sokrétű és viszonylag új szerepkörről, az adatok alapján hozott döntésekről és az EPAM kínálta lehetőségekről beszélgettünk.

birinyibogi.jpgA kettő közül melyik vagy te, egyenes út az IT világba vagy éles kanyar után az IT világba?

Az ELTE-re jártam, egészséggazdaságtani szakértő mesterképzésre, úgyhogy nem a klasszikus utat jártam be, ha azt nézzük, kiből lesz vagy lehet Data Analyst. De talán ez is jól mutatja, hogy nem feltétlenül az számít, milyen iskolát végez az ember, hanem inkább a hozzáállás és a személyiség.

Mi volt az, ami miatt ez a terület végül magával ragadott, olyannyira, hogy aztán ezzel foglalkozz?

Ami megfogott ebben a pozícióban az, hogy szoros együttműködésben kell az ügyfelekkel dolgozni, megérteni a problémáikat, és ezeket úgy rendszerbe helyezni, illetve segíteni nekik, hogy az adatot értelmezni tudják és eszerint hozzanak döntést. Nagyon érdekes végig kísérni, hogy egy adott problémát egy adatelemzéssel vagy egy BI riporttal egy dashboard-dal, hogyan tudunuk láthatóvá, értelmezhetővé tenni a számukra.

Egyébként az EPAM-os Data Analyst pozíció különbözik valamiben egy másik cég hasonló pozíciójától?

Szerintem inkább az elnevezések között van különbség, mert ezt a pozíciót hívhatják máshogy is. Akár BI Analyst, amiben talán kicsit jobban benne van, hogy Business Intelligence-el foglalkozik. De úgy látom, hogy közös jellemző mindenhol, hogy nagyon közel dolgozunk az ügyfelekkel. Nagyon sokrétű munka ez egyébként, mert valaki ugyanebben a Data Analyst pozícióban inkább a back-end részét viszi, valaki a dashboard-okat, ami már a front-end-nek a része.

Ez egy viszonylag új szakma, szerepkör. Mióta van ennek egyáltalán egy direkt elnevezése, hogyan alakult ki erre egy külön szerep?

Nálunk, az EPAM-nál elég új, két éve létezik. Korábban Business Analyst-ok voltunk, mert nagyon hasonlít abból a szempontból, hogy mi is az ügyfelekkel tartjuk a kapcsolatot. Meg kell értenünk az ő business logikájukat, ezt le kell fordítanunk egy konkrét tervre, requriement-re. Abban viszont különbözünk, hogy mi adott esetben a fejlesztést csináljuk, ami nem klasszikus értelemben vett szoftverfejlesztés, hanem a BI Reportot, dashboard-ot, a back-end-ben pedig az adat transzformációkat, ETL-t fejlesztünk. Ez az, ami igazán megkülönböztet minket a Business Analystoktól. Ezért született meg az igény az EPAM-on belül is, hogy ez mégis legyen egy külön ág. Egyre több cég látja be azt, hogy ezzel az adatalapú döntéshozatallal nagyon sokat tudnak spórolni és racionalizálni tudják bizonyos folyamataikat. Ennek a pozíciónak nagy jövője van.

Kik azok, akiknek való ez a munka szerinted? Milyen háttérrel, milyen tapasztalattal jöhetnek és dolgozhatnak ebben a pozícióban azok, akik esetleg keresik még az IT-ban a helyüket?

Az mindenképp nagyon fontos, hogy egy alapvető statisztikai, logikai tudása legyen az embernek. Ez általában közgazdaságtani végzettségűeknél adott, de rengeteg például a szociológus közöttünk, akik az egyetemen sokat foglalkoznak statisztikával. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy legyen egy proaktív szemlélete, problémamegoldó képessége, egy, a problémákat felismerő készsége, analitikai gondolkodása, annak, aki ezzel szeretne foglalkozni.

Hogy néz ki egy projekted az elejétől egészen addig, míg lezárul?

Mint a szoftver fejlesztésnek a mi projektjeinknek is hasonlóak a főbb stádiumai. Az elején meg kell értenünk az ügyfél céljait, főbb motivációját valamint a cégen belül meglévő rendszereket/adat struktúrákat. Ezek alapján építjük fel a projekt tervet, és kezdjük el a BI riportok fejlesztését. Ebben a stádiumban folyamatosan kapcsolatban állunk az ügyfeleinkkel, ami azért fontos, hogy folyamatában lássák a munkát, közben is tudjanak véleményt alkotni vagy módosítani a logikán, ha arra van szükség. A módosítások elég általánosak, mivel a fejlesztés során derülnek ki a pontos részletek az adatuk minőségéről például. A fejlesztési szakasz lezárásával, pedig elkezdődik a tesztelés a végleges felhasználók bevonásával. A fejlesztési és tesztelési szakaszt az én ügyfelemnél mindig ketté osztjuk. Az első fejlesztés/tesztelés az adatra vonatkozik, ilyenkor azt nézik meg a felhasználók, hogy a kalkulációink, modelljeink jó eredményt adnak-e, illetve, hogy minden adat rendelkezésre áll-e, amire a munkájuk során szükségük lehet. A második fejlesztés/tesztelés pedig már a BI riport / dashboardra vonatkozik. Ilyenkor már magát a riportot tesztelik, hogy minden funkció úgy működik-e, ahogy kell. Miután a tesztelés lezárul a riportot elérhetővé tesszük az összes felhasználónak és pár hétig, hónapig, - ez mindig egyéni megállapodás - még szorosabban együtt működünk velük, hogy az esetleges apróbb hibákra, észrevételekre gyorsan tudjuk reagálni. Nyilván ez egy nagyon általános és ideális projekt görbe, ahol az elejétől a végéig részt vesz az ember. De sokszor csak a közepén csöppenünk bele egy projektbe vagy csak egy bizonyos szakasznál van szükség ránk.

Hova lehet eljutni ebben a pozícióban, mi a csúcs?

A Lead Data Analyst pozíció felett, - amiben én is vagyok - már csak egy szint van, ez a Chief Data Analyst. De el lehet indulni más irányba is, például lehet valaki Data Analyst konzultáns, ami már sokkal inkább ügyfélmenedzsmentre épül, újabb lehetőségek behozatalára. Ott inkább az a fontos, hogy egy vagy több business domain-t is annyira jól ismerjünk, hogy felismerjük a lehetőségeket és be tudjuk csatornázni azokat a jelenlegi projektekbe. De el lehet indulni projektmenedzser irányba is, ez is egy lehetőség. Az EPAM-on belül szerintem nagyon jól működik az, hogyha valamilyen irányba el szeretnél menni, mert menet közben rájössz, hogy valami más neked jobban tetszik, vagy jobb vagy benne, akkor út közben könnyen át tudsz mozogni egy másik pozícióba. Tök jó tréningjeink, mentor programjaink vannak, amiken a részvételt kifejezetten támogatják is.

Esetleg ki tudsz emelni egy képzést, amin te is részt vettél?

Hihetetlen mennyiségű belső tréning érhető el, kettőt tudnék kiemelni. Az egyik a menedzser mentoring program, ami nagyon izgalmas, mert úgy épül fel, hogy van egy úgynevezett mentor pool, ahol nagyon sok kritérium szerint tudsz szűrni és kiválasztani magadnak azt a mentort, aki szerinted segíteni tudna neked. A másik, a team lead grow tréning, aminek a lényege, hogy felkészítsen a vezetői szerepre.

Mi az, ami a te személyes célod a következőkben?

Jó kérdés, mert ezen még én is gondolkozom. Most inkább egy belső pozícióra koncentrálok, ez motivál, a country discipling head szerep, ami szakmai vezetőt is jelent. Ezen a területen, úgy látom, hogy még rengeteg mindent lehet csinálni.

Ahány EPAM-os annyi motiváció, út, lehetőség. Te milyennek látod az EPAM-ot, mit jelent neked?

Lehetőséget. Azt, hogy mind a tanulásban, mind a projektekben annyira szerteágazó, annyira sok lehetőség van benne. Az EPAM a lehetőségek kifogyhatatlan tárháza.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr1016261926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása