Egy tech cég kulisszatitkai

Scratch, Skool, eKids és az EPAM Social Hackathon esete

2019. március 06. - EPAM

Már két hónapja, hogy lezajlott az első EPAM Social Hackathon, de annyira jól sikerült a kezdeményezés és annyi muníciót szolgáltatott mind számunkra, mind a résztvevők számára is, hogy szeretnénk még foglalkozni a témával. Mint talán emlékeztek az élelmiszerpazarlás problémájára kerestük a megoldást, ezúttal a hackathon különdíjas csapatának oszlopos tagjával, Mekis Péterrel beszélgettünk, amiről podcast is készült.

maminti.jpg

Péter, bár maga nem EPAM-os, a cég berkein belül mégis sokan ismerik a nevét, hiszen az egyik legsikeresebb programunk, az eKids visszatérő közreműködője szinte a kezdetektől. A gyerekek oktatását célul kitűző projektben, a Scratch programnyelv oktatójaként vesz részt, a Skool színeiben. De mégis mi az eKids, a Skool, a Scratch és hogyan köti össze ezeket az EPAM?

Minden az eKids-el kezdődött, akkor, amikor 2015-ben egy csapat lelkes kolléga úgy gondolta, hogy, szoftverfejlesztő vállalatként itt az ideje, hogy tovább adjuk a tudásunkat a jövő generációjának. Ehhez pedig a lehető legjobb kezdet volt, hogy együttműködtünk a Skool-al, a Technológiai Oktatásért Alapítvány legfontosabb projektjével. Hiszen ők a Scratch, a gyerekeknek kitalált programnyelv segítségével nap, mint nap tanítanak programozni elsősorban lányokat, illetve olyan hátrányos helyzetű gyerekeket, akik egyébként nem vagy csak nehezen juthatnának ennek a tudásnak a birtokába. 

Mekis Pétert, mint az egyik leglelkesebb és remek pedagógiai érzékkel megáldott oktatót – aki egyébként nem mellesleg az ELTE adjunktusa – így gyakran emlegetjük, és kvázi kollégánknak tekintjük. Ebbéli minőségében pedig szinte magától értetődő volt, hogy meghívtuk az első olyan nyitott hackathonunkra, amit egy társadalmi probléma, mégpedig az élelmiszerhulladék-gazdálkodás megoldásának szenteltünk. Péter elfogadta a meghívásunkat és csapatával egy gyerekeknek szánt játékot fejlesztettek a versenyen, a programnyelv, amit használtak mi más lett volna, mint a már emlegetett Scratch-et. Egy csavar volt az ötletükben, miszerint a hackathont követően a Péter vezette programokon maguk a gyerekek találhatják ki, hogyan folytatódjon a játék, ők lesznek annak (tovább)fejlesztői.

Az volt az alapkoncepció, hogy valami olyat csináljunk, amit a gyerekekkel lehet aztán folytatni. Úgy gondolom, hogy a Scratch programozás nyelv, ami a legjobb a gyerekek számára készített programozási nyelvek közül. Több kísérletem volt már arra, hogy olyan keretprogramokat hozzak létre, amelyek lehetővé teszik, hogy kollaboratívvá váljon. A mostani fejlesztésünk is egy ilyen kísérlet volt, ami reményeink szerint nem marad kísérlet.”

Arról, hogyan zajlott a verseny, miként élte ezt meg Mekis Péter és miben állt a játék lényege az alábbi linkre hallgathatjátok meg az EPAMLife első podcastjét!

https://anchor.fm/epamlifehungary

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9514670055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása