Egy tech cég kulisszatitkai

Nők az IT-ban - Interjú Marinescu Mónival

2019. március 06. - VGeri

Ha magunk elé képzelünk egy informatikust, általában egy íróasztal mögött ülő, visszahúzódó, szemüveges férfi képe jelenik meg előttünk. Akik találkoztak már hús-vér informatikussal, azok tudják, hogy ez a férfikép koránt sem fedi le a teljes valóságot, az viszont még ritkán jut eszünkbe, hogy nők is dolgoznak az IT szektorban. Egyre többen.

image

Marinescu Móni, az EPAM egyik szakmai vezetője számára az első meghatározó élmény, amely az informatikai pálya felé terelte, egy kazettáról letölthető régi számítógépes játék volt. Mivel ebben a munkakörben Magyarországon még mindig a férfiak javára billen a létszám, Móniról mondhatujuk, hogy úttörőként van jelen a területen. Tapasztalata szerint mivel a nők lendületesen és lelkiismeretesen állnak neki megoldani a problémákat, egyre keresettebb munkaerőnek számítanak.

A nők technológiai szektorban elfoglalt helyéről, valamint személyes tapasztalatairól, történetekről beszélgettünk Mónival.

Van-e különbség nők és férfiak között az IT szektorban? Miért számít ennyire „férfias” szakmának?

  • Alapvetően nem kellene, hogy különbségként gondoljunk a nemekre vonatkozó elvárásokra, hiszen egy nő számára ugyanazok az alapvető készségek kellenek, mint a férfiaknak. Véleményem szerint három meghatározó területen kell erősnek lenni ahhoz, hogy boldoguljunk az IT szektorban: kommunikációs készségek, matematikai ismeretek (logikai és algoritmikus gondolkodás) és hatékony problémamegoldó készség. Amint ezeket a megfelelő szinten magunkénak tudjuk, nincs igazán különbség nők és férfiak között. Korábban sokan úgy gondolták, hogy ezekben a férfiak erősebbek, de egyre jobban érezhető az a tendencia, hogy ez a tévhit is megszűnőben van.
image

Hogyan alakul a nők helyzete az EPAM-nál?

  • Az EPAM-nál különös figyelmet fordítunk arra, hogy az egyes projekteken dolgozó csapatokban minimum egy nő is legyen. A munkatársak visszajelzése alapján sokkal hatékonyabban működnek így a csapatok, megváltozik a csapat dinamikája, finomodik a kommunikáció. Előfordult már az is, hogy a csapatok kifejezetten jelezték, hogy szeretnének hölgy tagot is. Nem csupán a saját tapasztalataim, de statisztikai felmérések is alátámasztják, hogy a nők részvételével sokkal jobb és kellemesebb a hangulat és maga a munka, jelenlétükkel a csapattagok oldottabbá válnak.
    Női jelenléttel a srácok viselkedése kicsit megváltozik: például sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a szóhasználatukra.

Milyen plusz privilégiumot biztosít az EPAM hölgy kollégáknak?

  • Számos munkatársi kedvezmény és támogatás jár minden kollégánknak nemtől függetlenül, talán emiatt is kerülhettünk Európa 10 legjobb munkahelye közé a European Business Awards megmérettetésen. Talán nők szempontjából fontosabb ezek közül a kedvező díjazású nyolc hetes nyári tábor a dolgozók gyermekeinek cégen belül, vagy például a szülési szabadságot követően az anyukáknak lehetőségük van akár csak 6 órás munkát vállalni. A túlóra nem jellemző jelenség az EPAM-nál, ráadásul egyre rugalmasabb a munkaidő.
image

Bír bármilyen előnnyel vagy épp hátránnyal az új munkatársak felvételekor a nem?

  • Az EPAM-nál ugyanolyan hozzáállással várjuk a férfiakat és a nőket is. Az állásinterjúkon csupán a szakmai tapasztalat és készségek számítanak, mindenki azonos feladatot és kérdéseket kapnak. De például sokkal nagyobb hangsúlyt kap nálunk az angol nyelv ismerete, hiszen a szakmai tapasztalatot nálunk folyamatosan bővítik a munkatársak, amikor egy-egy projektre rácsatlakoznak, de azt tapasztaltuk, hogy a nyelvtanulás sokkal döcögősebb állandó munkahely mellett.

Hogyan kezdődött a Te szakmai pályafutásod?

  • Nagyjából negyedikes lehettem, amikor az unokatestvéremnél megismerkedtem egy Spektrum számítógéppel, és onnantól már-már megállíthatatlanul tört be az életembe az informatika.
    Nagyváradon jártam iskolába, ahol ahogy mindenhol, a matematika volt az egyik legfontosabb alapozó tárgy. Mi még Pascal-ban tanultunk programozni, amire ma már nosztalgikusan gondolunk vissza, a Z-generációsok pedig szinte nem is tudják, hogy miről beszélünk. Voltak számítástechnikai laborok, így minden lehetőségünk adott volt a folyamatos fejlődésre.
    Az egyetemet Temesváron végeztem, ahol rettenetesen erős az IT szakirány.
image

Milyen arányban vannak a szektorban a nők és férfiak Magyarországon és Romániában?

  • Érdekes módon Romániában jelentősen magasabb a nők aránya a technológiai szektorban, mint Magyarországon. Amikor elkezdtem az egyetemet, 30-70%-os volt az arány a nők és a férfiak között, de az azóta eltelt alig 5 év alatt még tovább tolódott az arány a hölgyek felé: ma már szinte fele-fele arányban találkozhatunk velük az egyetemeken és az informatikai cégeknél is.

Hogyan induljanak neki a lányok a szakmának?

  • Az egyik legfontosabb, hogy a számítástechnikai eszközök testközelben legyenek. Nagyon jó kezdet, ha valaki szereti az online/számítógépes játékokat – legyen szó PlayStation-ről, X-boxról, PC-ről vagy hordozható eszközökről. Emellett nagyon fontos a szülők nyitottsága, hiszen ők indítják el a gyerekeket a tanulmányaik során. Sokszor egyszerűbb elvinni zeneórákra vagy sportolni a fiatalokat, amivel alapvetően nincs probléma, viszont ha a gyereket jobban érdeklik az IT eszközök (akár csak a játékok szintjén), számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy érdeklődésüket szakmai nyitottsággá mélyítsük. Erre szolgál többek között a Scratch programnyelv, ezért is szervezzük Budapestre az MIT nemzetközi Scratch konferenciáját augusztus végén. Emellett indulása óta támogatjuk a Skoolt is, ami lányok technologia/informatika felé orientálását tűzte zászlajára. Közel 80 mentorunk tanítja lelkesen a lányokat és fiúkat a programozás alapjaira, Szegeden pedig egy egyedülálló iskolai programot indítottunk.
image

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9914205721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása