Egy tech cég kulisszatitkai

Magyar siker az Innopolis Open programozási versenyen

2019. március 06. - VGeri

Az Innopolis Open egy, középiskolás diákok számára kiírt, évente megrendezett programozási verseny. A verseny olyan algoritmikus programozási feladatokból áll, amelyek számos programozási technikát és több nehézségi szintet ölelnek fel.  A verseny egy online fordulóból és - az előbbin sikeresen szereplők számára - egy Innopolisban rendezett, on-site fordulóból áll.

A verseny döntőjét idén februárban a Kazan melletti Innopolis City-ben az Innopolis Egyetemen rendezték meg. Hazánkat az EPAM támogatásával többek között Kiss Gergely, a Fazekas Mihály Gimnázium tanulója képviselte.


Innopolis Oroszország új high-tech városa, 2012-ben alapították Tatárföldön – és öt év alatt 5000 fős, 21. századi településsé fejlődött. Informatikát és robotikát oktató egyeteme köré új Szilícium-völgyet álmodnak a város vezetői – azért is adnak helyet nemzetközi megmérettetéseknek, hogy minél többen megismerjék a várost. (forrás: NJSZT)


Hogy sikerült a verseny?

Az elején azt volt az érzésem, hogy nem haladok elég gyorsan a feladatokkal. Bár élőben lehetett követni, hogy hogy állnak a versenyzők, direkt próbáltam nem ezt nézni és a többiekre figyelni, hanem a megoldásokra koncentráltam. A verseny végéhez közeledve, amikor rápillantottam az aktuális állásra, kiderült, hogy egyáltalán nem álltam rosszul és a többiek szintideit nézve el tudtam dönteni, hogy melyik feladatokra térjek még vissza. 21. helyen végeztem, amiért ezüst fokozatú díjat kaptam. Nagyon büszke vagyok, hogy egy nemzetközi tanulmányi versenyen az élmezőnyben voltam és, hogy a magyar indulók közül a második lettem.

Hányan vettetek részt a döntőn?

A döntőn nemzetközileg 250-en vettek részt, ebből 9-en voltunk magyarok. Egy arany, egy ezüst és egy bronz díjjal tért haza a delegációnk, úgyhogy véleményem szerint, a magyar csapat megállta a helyét.

Hogy érezted magad?

Hosszú volt az odautazás, kétszer is repülőre szálltunk, de a magyar csapat emlékezetes társaságnak bizonyult, úgyhogy nem unatkoztam. Elég későn érkeztünk meg végül, de az egyetem kényelmes kollégiumi szobákkal várt és sikerült jól kialudnom magam. Külön örültünk, hogy a kollégiumot és az Innpopolis egyetemet egy híd-folyosó köti össze, így nem kellett kimenni a -20 fokos hidegbe.  

A csapattársakkal és a külföldi diákokkal is szóba elegyedtünk, a kísérő tanárokkal pedig elmentünk városnézésre is Kazánba, ahol a látvány kárpótolt minket a szibériai hideg miatt. Lenyűgöző volt a Kazan Kremlin épülete, de még jobban tetszett a hazaút során Moszkvában tett kirándulásunk. Hálás vagyok az EPAM-nak, amiért támogatta a kiutazásunkat, mert sok új tapasztalattal gazdagodtam, amiket hasznosítani fogok tudni a további versenyek során is.

Mesélj kicsit a feladatokról, miket kellett elvégezni?

5 darab algoritmizálási feladat volt, mindegyik ugyanannyi pontot ért.

Ezek úgy néznek ki, hogy írni kell egy-egy programot, amely beolvas valamiféle adatot (például egy listányi szám, egy gráf, egy hosszú szöveg stb.) és kiszámolja majd kiírja egy jellemzőjét a bemenetnek. Az elkészített programot szervereken többször is letesztelik, többféle bemenetre. A program bizonyos időn belül le kell fusson és nem használhat több memóriát a megadott mennyiségnél. Jellemzően megadják előre, hogy mekkora méretű bemeneti adatra (pl.: lista hossza, gráf csúcsainak száma) kell működnie a programnak. A legelső feladatban egy hosszú szöveg volt a bemenet, amit egy program által kiszámolt lépéssorozattal egy másik szöveggé kellett alakítani. Ezt követte egy matematikai jellegű feladat, majd egy gráfokkal kapcsolatos, amiben azt kellett megmondani, hogy az ország egy-egy pontjához képest, hol található legközelebb olyan település, amelyben működik egy adott szervezet. A negyedik, ötödik feladatok számítógépes játékokhoz kapcsolódtak és nyerő, illetve túlélő stratégiákat kellett tervezni.

Hogyan értékelnéd a szervezést?

Nagyon jól megtervezett programmal vártak minket, nem volt semmi komplikáció és külön örültünk, hogy betervezték a városnézést is számunkra. Több előadást is meghallgattunk, természetesen magáról az egyetemről is, de a számítástechnika különböző területeiről is tanulhattunk újdonságokat. A versenyen kívül pedig egy kihívást is meghirdettek, ahol párokban kellett együttműködni. A szervezők nagyon segítőkészek voltak, sok önkéntes diák is részt vett a lebonyolításban. Ha bármilyen probléma felmerült, akkor azonnal utánajártak és segítettek. Arra is figyeltek, hogy verseny előtti napon legyen egy próba, ahol ki lehet próbálni a programozói környezetet és segítséget lehetett kérni, ha elakadtunk valahol, így garantálva a gördülékeny lebonyolítást.

Mi a következő célkitűzés?

Nemrég volt az informatikai programozás OKTV, ahol az élmezőnyben végeztem és most várom a hivatalos eredményt. Közeledik a Közép-Európai- és a Nemzetközi Informatika Diákolimpia magyar csapatának válogató versenye, amin én is esélyesként indulok és egyértelműen az ottani sikeres szereplés a legközelebbi célkitűzésem. Közben természetesen folyamatosan dolgozom a programozási rutinom fejlesztésén, például rendszeres internetes versenyeken való részvétellel. Az algoritmizáláson kívül a számítástechnika többi része is foglalkoztat, így azokról is folyamatosan új ismereteket próbálok szerezni.

“Örülünk, hogy támogathattuk Gergő utazását és ezzel kicsit mi is részesei lehettünk ennek a nagy kalandnak. Jó érzés tehetséges diákokkal találkozni, nemcsak mert mert a jövő kollégáit látjuk bennük, hanem inspiráló a nyitottságuk és vállalkozókedvük. Gratulálunk és további sikereket kívánunk!” (Körözsi Tamás,  Programvezető, Egyetemi Kapcsolatok és Oktatási Programok, EPAM)

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr8414219787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása