Egy tech cég kulisszatitkai

A tetőteraszról néztük a napfogyatkozást

2015. március 30. - EPAM

Március 20-án ritka égi jelenségnek lehettünk szemtanúi, egy részleges napfogyatkozást lehetett látni ezen a csütörtöki délelőttön. Pár nappal előtte jutott eszembe, hogy az EPAM ötödik emeleti erkélyéről remekül meg lehetne figyelni az eseményt, ráadásul együtt a többi kollegával. Sajnos, mivel viszonylag későn fogtunk bele a szervezésbe, ezért már nem tudtunk gyári napnéző szemüvegeket venni. Szerencsére eszembe jutott, hogy még a 2012-es Vénusz átvonulásra vettem A/4-es méretben napnéző fóliát, így egy pár óra alatt az egyik kollegával közösen remek napnéző eszközöket gyártottunk, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Bár nem olyan csinos, mint egy szemüveg és folyton fogni is kell, azért a célnak megfelelt.


kep_1.jpg

A másik eszköz, amit használni akartunk egy klasszikus lencsés távcső volt. Ehhez is volt egy szűrőm, amivel biztonságosan lehetett nézni a napot. A távcső egy viszonylag alap modell volt, kb 60x nagyítással, de már ez is elég volt arra, hogy megfigyelhessünk egy napfoltot. Mindig lenyűgöz a tudat, hogy a látott képen egy gombostű nagyságú pont valójában egy Föld méretű napfolt. Egy ilyen távcső tökéletes még a Hold megfigyeléséhez, jól látható vele a Jupiter nagy vörös foltja, és a Mars sem csak egy apró pötty már az égen. 

Nade visszatérve a napfogyatkozásra, a Hold árnyéka 9:44-kor kezdett belépni a Nap elé, és a távcsövön át már az első pillanattól jól látható volt az esemény. Bár ragyogó napsütéses idő volt, egy apró probléma mégis akadt: nekem, mint oly sokunknak a napi standup meetingünk a fogyatkozás idejére esett. Szerencsére még előző nap megbeszéltem az ügyfelünkkel, hogy ezen a napon viszonylag gyorsan lezavarjuk ezt a meetinget, és a felmerülő kérdésekre majd délután visszatérünk, igy kb öt perccel 10 után már újra kint tudtam lenni a teraszon. Közben szép lassan elkezdtek a kollegák is szállingózni, a 10:50-es tetőpont előtt pedig már zsúfolásig megtelt az erkély, hosszú sorban álltak az emberek a távcsőhöz, és a kézműves napnéző eszközeink is kézről kézre jártak.

img_20150320_103505.jpg

Persze egy ilyen esemény nem annyira dinamikus, hogy végig a távcső elé szögezze az embert, ezért teljesen természetes módon miután a Hold már távolodni kezdett a Nap elől, az erkély is kiürült, és én is elcsomagoltam a távcsövet. Az előtte lévő másfél órában viszont nagyon jó volt a hangulat, nem gondoltam volna, hogy ennyien fognak jönni. Legközelebb 2026. augusztusában lesz ekkora árnyékoltság, majd meglátjuk, hogy azt is az EPAMból fogjuk-e nézni :)

by Göllner Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr217319138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása