Egy tech cég kulisszatitkai

Egységben az erő: Debrecen BSC Kerekasztal

Diákok, pályakezdők, tanárok számára kínál programokat a kilenc céget tömörítő együttműködés

2021. július 15. - Kárpáti Judit

A Debrecen BSC (Business Service Center) Kerekasztal egészen egyedülálló kezdeményezés; egy egész régió legjelentősebb cégei fogtak össze, hogy közös érdekek mentén hozzák helyzetbe a helyi fiatalokat, pályakezdőket, de még a pedagógusokat is. A kilenc céghez tavaly az IT szektor képviseletét erősítendő, az EPAM is csatlakozott. Hogy melyek a közös célok, milyen programokat, eseményeket szerveznek, arról a LifeInTech podcast csatornán mesélt Kissné Nyéki Éva, a BSC Kerekasztal Program Lead-je és Kicsák Erika, az EPAM Debrecen Office Manager-e, ide blogra pedig készítettünk egy összeállítást a beszélgetésből!

microsoftteams-image_46.png

 Kissné Nyéki Éva

Tíz éve dolgozik az üzleti szolgáltató szektorban. Az elmúlt időszakban főként szolgáltatás-menedzsment területen szerzett szakmai tapasztalatot, közvetlen ügyfélkapcsolattal, nagy globális cégek munkáját támogatva. „A Debrecen BSC kerekasztal munkájába 2019 decemberében csöppentem bele és kaptam lehetőséget az együttműködés koordinálására, amit jelenleg is végzek” – mondja BSC-s munkájáról.

Kicsák Erika

Majd’ két éve dolgozik az EPAM kötelékében Office Manager-ként, azonban már az iroda életének szervezése mellett kommunikációs, marketing és HR területen is kamatoztatja tudását és tapasztalatait.

Egyetemi kurzusok cégvezetőkkel, három nyelven

A Debrecen BSC kerekasztal kilenc, debreceni telephellyel is rendelkező nagyvállalatot – a 4ig, a BT, a Deutsche Telecom IT Solutions, a DIEHL Aviation, a Flowserve, az NI, a Transcosmos, a UCC és az EPAM fog össze, azzal a céllal, hogy a városban jelen lévő globális szolgáltató vállalatok közösen növeljék a szektor ismertségét és elismertségét Debrecenben és a régióban. Az együttműködés három évvel ezelőtt jött létre, akkor még hét cég összefogásával, ehhez a munkához csatlakozott a tavalyi évben az EPAM és a 4ig.

A Debrecen BSC kerekasztal legfőbb törekvése, hogy bemutassa a szektor értékteremtő tevékenyégét. Különböző programok által bepillantást enged a modern és dinamikusan fejlődő környezetbe és a változatos karrierlehetőségekbe, mindemellett a nyelvi és kulturális sokszínűségbe, amit a multinacionális szolgáltatócégek kínálnak a munkavállalói számára. Mi, a kerekasztal működtetői, a programok szervezői fontosnak tartjuk megmutatni, melyek azok a készségek, kompetenciák, amik a szektor számára fontosak, ezáltal fel tudjanak készülni és még nagyobb eséllyel találják meg a helyüket a cégeknél. Programjainkat, eseményeinket ezeknek a céloknak a mentén szervezzük, jelenleg három különböző nyelven; magyarul, angolul és franciául elérhetők üzleti kurzusaink a Debreceni Egyetemen” – enged betekintést a BSC működésébe, céljaiba Kissné Nyéki Éva, a Kerekasztal Program Lead-je.

Az egy féléves, két kredites, szabadon választható képzéseken a cégek vezetői és szakemberei tartják az előadásokat, így a hallgatók első kézből, hiteles forrásból, élő példákon keresztül szerezhetnek olyan tudást, ami segítheti őket a karrierépítésben. Ezek a kurzusok azonban nemcsak azok számára hasznosak, akik a szektor irányába orientálódnak, hanem azok számára is pluszt jelenthetnek, akik épp karrierjük beindításán dolgoznak.

Pályaorientáció a diákoknak, kredit a pedagógusoknak

A BSC Kerekasztal munkája azonban nem csak az egyetemista és pályakezdő fiatalok számára kínál alternatívát. „Szoros kapcsolatban állunk hét debreceni középiskolával is, ahol pályaorientációs alkalmakon és egyéb közösen szervezett eseményeken keresztül igyekszünk segíteni a diákokat. Ezeken az alkalmakon a diákok képet kapnak arról, hogy ezeknél a vállalatoknál milyen jellegű munkára és karrierlehetőségre lehet számítani. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a tanárok számára is bemutassuk, hogy milyen lehetőségeket tartogatunk a diákjaik számára. Úgy gondoljuk, hogy ők az elsődleges kapu, az első lépcsőfok afelé, hogy segítsük a diákokat a pályaorientációjukban, és pont ezért dolgoztuk ki a Debreceni Egyetemmel közösen az akkreditált tanárképzési programunkat, amely így jól beilleszthető a pedagógusi életpálya modellbe. Elmondhatom, hogy a kilenc céggel együtt nagyon büszkék vagyunk erre a programra, hiszen egyedülálló módon szektor együttműködésben létrejött akkreditált képzésről van szó, és ismereteim szerint nincs más példa ilyen programra” – mondja Kissné Nyéki Éva.

Összefogás, közösség, csapatmunka

Az EPAM 2020-ban, az év második felében csatlakozott az együttműködéshez. „Egy ideje már kerestük a módját, hogyan kerülhetnénk be még intenzívebben Debrecen vérkeringésébe, hiszen helyi irodánk folyamatosan és nagy léptékben növekszik, így elkezdtünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a láthatóságra itt, a debreceni térségben is. Végül azért döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a Kerekasztal munkájához, mert úgy láttuk, talán nincs is jobb lehetőség ennél a kezdeményezésnél ami hozzásegítene a kitűzött céljainkhoz. Nagyon örülök, hogy részesei lehetünk ennek a munkának és az emberek számára igenis jelentéssel bír, hogy kilenc cég összeállt és együtt dolgozik a közös célokért. Jól szervezett és nagyon szépen felépített közösséghez csatlakoztunk, ahol mindenki a régióért tesz, mindannyian a BSC és az IT szektort szeretnénk népszerűsíteni a fiatalok körében. Ösztönözni akarjuk őket arra, hogy a környéken vállaljanak munkát, itt építsenek karriert, ezeknél a cégeknél” - mondja Kicsák Erika, az EPAM Debrecen Office Managere.

Erikával és az összes cég képviselőjével együtt én is nagyon hiszek a csapatmunkában és az összefogás erejében. Együtt mindig többre vagyunk képesek a saját egyéni életünkben és céges környezetben is. A Kerekasztal egyik küldetése, hogy megmutassa a csapatmunka erejét, betekintést engedünk a BSC és az IT szektor világába. Nehézségek persze vannak - de hol nincsenek? Ha mindenki beleadja a saját tehetségét a közös munkába, sokszínű és gyümölcsöző lesz a végeredmény” – vázol valós képet a Program Lead, Éva.

Hallgasd meg a teljes beszélgetést a LifeInTech podcast csatornán, és tud meg további érdekes részleteket! Ha bővebben tájékozódnál a BSC kerekasztal programjairól, a Facebook oldalukon és a weboldalon minden információt megtalálsz. További kérdéseidet pedig a debrecenbsc@gmail.com e-mail címen teheted fel.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr2816628138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása