Egy tech cég kulisszatitkai

Tudásbázis csúcsra járatva

avagy a 17 000 sok vagy kevés?

2021. július 05. - Kárpáti Judit

A kérdés persze költői. Hiszen a cégnél a lehetőségek tárháza olyan nagy, hogy gyakorlatilag teljesen személyre szabottan képezheti magát az, aki az EPAM-nál dolgozik. Mégpedig a tanulás a technológiai iparágban nem választás kérdése, szóval majdhogy mindenki él is a lehetőséggel. De mégis, hogyan épül fel ez a rendszer és minek alapján választhat épp hozzá illő tréninget a fejlődni vágyó? Molnár Andrea Associate Learning and Development Manager segített feltérképezni az EPAM képzési rendszerét.

microsoftteams-image_39.png

Molnár Andi hat éve dolgozik az EPAM kötelékében, jelenleg Associate Learning and Development Manager pozícióban. „Ezen idő alatt elég sok pozícióban „megfordultam”, még az eredeti Learning and Development (L&D) kezdő csapat tagjaként kezdtem, úgyhogy régi motoros vagyok.” – mondja. Jelenlegi feladatai közé tartozik a képzési igények felmérése, az L&D által szervezett programok és tréningek stratégiai tervezése Magyarországra, és néhány környező országra is, melyeknek szintén ő látja el az L&D manageri teendőit. "Ha tehetem én magam is kihasználom a képzéseink nyújtotta lehetőségeket. A Learning & Development nem egy olyan ágazat, amiben egyszer kitalálták a tutit, hanem folyamatosan fejlődnünk kell az ágazaton belül és, követnünk kell a trendeket.”

Az EPAM-nál mélyen gyökerező kultúrája van a tanulásnak. Az IT egyébként is olyan terület, ahol enélkül nem lehet talpon maradni. Előfordulhat, hogy valaki úgy lép a következő szintre vagy úgy lesz menedzser, hogy nem képzésről képzésre vezetett az útja. Mégis óriási segítséget jelentenek ezek akkor, ha valaki egy kicsit gyorsítani szeretne a tempón vagy szüksége van arra, hogy egy hozzáértő megmutassa, miben érdemes fejlődni, milyen réseket lehetne kitölteni.”- mutat rá az alap attitűdre Andi.

Belső igényekre szabva

Mindennek fényében pedig a cég által szervezett képzések mind a belső igényekhez vannak igazítva. A 'Learn' névre hallgató rendszer/portál a teljes adatbázist, a képzési paletta minden darabját tartalmazza. Ez a paletta túlzás nélkül nevezhető végtelenül színesnek, hiszen jelenleg több, mint 17 ezer tréning, workshop, hosszútávú program közül lehet választani. Ezek mélysége, időtartama, az elsajátítható készségek, tudásanyag szintje, mind-mind változó. Találni itt akár kezdő, a nulláról elsajátítható programnyelv tanfolyamot, egyik szintről a következőre felkészítőt vagy vezetőképző, egyéves kurzust is. A junior fejlesztőtől a top managerig tehát mindenki találhat a maga számára olyan témát, ami számára fejlődést hozhat. Aki megtalálta a neki tetszőt, csak jeleznie kell a rendszeren keresztül az igényét és ezeknek a kéréseknek az alapján állítják össze Andiék a havi, illetve az éves tréningterveket.  „A tervezéskor nagyon fontos, hogy ne csak az egyéni, hanem a projektigényekhez, vagy egy-egy adott divízióra, esetleg egy teljes lokációra leképezett igényeket is figyelembe kell vennünk. Szorosan együttműködve a menedzsmenttel, a vezetőkkel és kisebb csoportokkal, practice-ekkel karöltve dolgozzuk ki év elején a terveket, nagyon komoly egyeztetések és rengeteg szempont, érdek figyelembevételével.”

Tudásbázis csúcsra járatva

De vajon miért nem egyszerűbb, a külső, már mások által megszervezett tréningeket összefésülni és a kollégák számára elérhetővé tenni a részvételt? „Az EPAM-nál rengeteg kiemelkedő tudással rendelkező szakember dolgozik, akik abban is élen járnak, hogy támogatni szeretnék a kollégáikat azzal, hogy megosztják a megszerzett tapasztalataikat. Ők trénerként, mentorként, vagy szakértőként vesznek részt a programjainkban. Ezt az óriási rendelkezésre álló tudásbázist vétek lenne nem kiaknázni. Itt azonban nem csak egy-egy országról beszélünk; régiós vagy akár globális szinten is megosztjuk egymással a tudást, a lehetőségeket. Ugyanez igaz az én csapatom munkájára is, akik a helyi koordinálásban vesznek részt, de globálisan egy többszáz fős L&D csapatra tudunk hagyatkozni, illetve az általunk az évek során összegyűjtött óriási adatmennyiségből dolgozni. Megosztjuk egymással a programjaink anyagát és talán ez a legnagyobb erősségünk és erőforrások szempontjából is ez a gazdaságosabb a cég számára.” – avat be a részletekbe Andi.

Welcome on board, welcome on Learn

Amikor valaki belép a céghez, automatikusan hozzáférést kap ehhez a Learn platformhoz ahol e-learning lehetőségek is rendelkezésre állnak, így bármikor, tetszőleges időpontban is tanulhatnak. Emellett elérhetőek mentorprogramok is, ahol ténylegesen egy mentor az, aki segíti a fejlődését az adott embernek. A csapatvezetők feladatai közé tartozik az is, hogy segítsenek egy fejlődési útvonal kialakításában az új belépőnek és támogassák abban, hogy milyen irányban érdemes keresgélni a kurzusok között. Így senki nincs magára hagyva a tanulásban, mindig van kihez fordulni, így a mentorprogramok valóban a legegyszerűbbek és legkönnyebben használhatók a kínálatból. Rendelkezésre áll a mentor segítsége, emellett további előny, hogy egy csoportos tanulási formáról van szó, ahol egymást is segítik a résztvevők.

A jövő zenéje, a ma munkája

Jelenleg több olyan programon is dolgozunk, ami még nem volt a cégnél és úgy tűnik, hogy szükség lesz rá a jövőben. Ezek a programok nem biztos, hogy azon nyomban elindulnak, sok idő és tervezés, tesztelés előzi meg míg élesben is részt lehet venni rajtuk. Ráadásul sosincs olyan, hogy kész egy program, folyamatosan fejlesztenünk kell, amit csinálunk,.. A programjaink kialakításánál általában újra szoktuk használni az adott folyamatokat, rendszereket, amik már jól működtek. Ez megkönnyíti azt, hogy az új trendekhez viszonylag gyorsan új programokat tudjunk ajánlani a dolgozóknak. Ezáltal pár hónap alatt létre tudunk hozni egy viszonylag komplex tréninget, ami segít abban, hogy egy új technológiát sajátíthassanak el a kollégáink.” – mondja Molnár Andrea a fejlesztések, a jövőben induló új programok kapcsán.

Néhány program külsősök számára is elérhető, úgy mint az angol nyelvű interjúra felkészítő kurzus, vagy a gyerekeknek kifejlesztett Scratch alapképzés:

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr1716610210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása