Egy tech cég kulisszatitkai

A jó, a rossz és a megoldás – így találd meg újra az egyensúlyt a gyerekek digitális nevelésében!

2021. április 29. - szugyiagi0393

Ha nincsenek kérdéseid, mert biztos vagy benne, hogy „a gyerek” online nevelése a legjobb úton halad, egyensúlyban van a képernyőidő az offline tevékenységekkel, akkor ez a cikk nem neked szól! Mindenki másnak nem csak válaszokat, de hasznos tippeket is adunk a Pszichológus Pasi, Tóth Dániel segítségével.

toth_dani_blog2.png

Hol kezdődik a probléma?

A szülőség és az aggodalom kéz a kézben járnak, ez a dolgok rendje; de hogy a „kapcsolatuk” mennyiben marad kiegyensúlyozott, az már tudatosság kérdése. Kézenfekvő segítség ebben, ha utánanézünk, tájékozódunk azokban a kérdésekben, amik foglalkoztatnak, esetleg szorongást keltenek bennünk a gyereknevelés kapcsán.

Jelenleg talán az egyik listavezető e tekintetben a kérdés, hogy van-e okunk aggódni, ha a gyerekeink az elmúlt időszakban jóval több időt töltöttek online, mint a korábbi években? Tóth Dániel, a Pszichológus Pasi segítségével (aki maga is gamer, és szakterülete a technológia pszichológiája)  összeszedtük, mi jelent valóban problémát, és mikor nincs ok az álmatlan éjszakákra:

Problémát jelenthet ha:

  • nincsenek keretek;
  • nincs napirend: a gyerek akkor kel és akkor fekszik, amikor csak akar, lévén úgysincs holnap suli;
  • maga a szülő felkészületlen a digitális világ sajátosságait tekintve.

Jól csinálod ha:

  • vannak alapvető szabályok a családban, amiket mindenki be is tart;
  • az online és offline idő strukturált, erre is vonatkoznak szabályok;
  • van rendszeres közös, offline, szabadtéri időtöltés a gyerekekkel.

Ha mégis úgy érzi a szülő, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, Dániel szerint a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás, hogy visszaállítja a kereteket és újra életbe lépnek az alapvető szabályok, függetlenül attól, hogy járnak-e a gyerekek iskolába vagy otthonról, online zajlik az oktatás. „Ahogy a pandémia szorongással teli időszakának dacára sem mondtuk azt tizenéves gyerekeinknek, hogy ideje megismerkedni a pálinkával, úgy a „digi” dolgokkal kapcsolatban is tartanunk kell magunkat a következetességhez és bizonyos szabályokhoz” – mondja Tóth Dániel.

Pozitív hozadék

A szakértő szerint azonban hiba volna azt hinni, hogy kizárólag rosszat hozott az elmúlt időszak az életünkbe. „Ha lesznek pozitív hozadékai a járványnak, akkor az egyik az lehet, hogy sok szülőben most tudatosul, hogy nem lehet a gyeplőt teljesen bedobni, és hagyni, hogy a gyerekek szabadon kóricáljanak az online térben. Muszáj a digitális nevelésben nagyobb tudatosságot gyakorolni, mint korábban, meg kell tanulni, hogy ma nem nevelhetjük a gyerekeinket ugyanazzal a repertoárral, mint amivel minket neveltek.”

Amellett, hogy sokunk számára világossá vált, min kell változtatnunk, az előnyök közé sorolandó az is, hogy a gyerekek a digitális eszközök használatában nagyot léptek előre. A „kütyüzés” segíthet bizonyos készségek fejlesztésében is; egyre több kutatás mutat rá, hogy többek között:

  • a kreativitást,
  • a koncentrációt,
  • és a munkamemóriát is fejleszti.

Nem ellenfél, szövetséges

Amikor „újra kezünkbe vesszük a gyeplőt”, nem mindegy az sem, ezt hogyan tesszük. „Azt szoktam javasolni, hogy ne erővel feszüljünk neki a megoldásnak! Harc helyett alakítsuk úgy a helyzetet, hogy a gyerek ne ellenfélnek, hanem szövetségesnek tekintsen bennünket. Legyünk nyitottak és érdeklődőek az online dolgai iránt, ismerjük meg a kedvenc influenszerét, videójátékát! Ehhez már hozzátehetjük azokat az értékeket, gondolatokat, amelyekkel segíteni tudunk neki, hogy eligazodjon az online világban. Így együtt fejlődve, egymástól tanulva a digitális világ nem szülői tilalomfa, hanem lehetőség lesz a gyerekeinknek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr616516950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása