Egy tech cég kulisszatitkai

„...olyan, mint a Vadnyugat: még építjük a vasúti hálózatot a nyugati partra.”

2021. április 27. - Kárpáti Judit

Bár az EPAM hagyományosan szoftverfejlesztő cég, ám ügyfeleinek sok esetben nem csupán szoftver kell, hanem integrált szoftver-hardver megoldás. Ha pedig nekik az a legjobb, hogy mindezt egyben kapják meg, akkor az EPAM miért is ne vágna bele egy hardverfejlesztési üzletág kiépítésébe? Simonyi Bulcsúval, a magyarországi EPAM hardverfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

simonyi_bulcsu_blog.png

Az EPAM téged kért fel arra a feladatra, hogy az új, hardverfejlesztési üzletágat kialakítsd, vezesd. Mi volt ebben a feladatban számodra a kihívás a korábbi munkáidhoz képest?

Mindig is arra vágytam, hogy a semmiből építhessek fel valamit. Nagyon szerettem volna kipróbálni magam olyan környezetben, ahol az én vállamon van a felelősség, hogy kialakítsak egy jól működő rendszert.

 Mi is ez a rendszer, mi az, aminek az építését vállaltad?

Az EPAM eredetileg egy szoftverfejlesztő cég, aki felismerte azt, hogy a vevőinek sok esetben nemcsak szoftverre van szüksége, hanem integrált szoftver-hardver megoldásokra is. A megszokott az, hogy a vevő elmegy egy szoftverfejlesztőhöz és egy hardverfejlesztőhöz és megkéri őket, hogy fejlesszék ki a megfelelő komponenseket. Az EPAM felismerte, hogy az lenne a megrendelőknek a legjobb, hogy ezt egy cégen keresztül megkapják az ügyfelek, ezért vágott bele a hardverfejlesztési üzletág kiépítésébe.

Milyen lépései vannak ennek, hol tart ez most?

Azt hiszem, az EPAM nagyon sok dologban a kevéssé bejáratott úton szeret haladni. :) Ugyanakkor van egyetlen olyan lépés, ami biztosan kiszámítható bármely multinál: amennyiben új területre merészkednek, vesznek egy kisebb céget, ami már működik és azon a területen tevékenykedik. Ez így volt az EPAM-mal is: így vették meg a bostoni Continuum nevű céget, mellyel egyből egy nagy projektet sikerült megszerezni. Miközben a projekten a terméket fejlesztjük, párhuzamosan alakítjuk ki az infrastruktúrát, a folyamatokat és az organizációt is. Ilyet korábban még nem láttam, mindez nagyon izgalmas és érdekes. Ahogy megyünk előre az egyikben, az folyamatosan adja az inputot, hogyan haladjunk a többiben is.

 Mi a te szereped, feladatod mindebben?

A budapesti hardverfejlesztési csapat vezetőjeként én vagyok a „mindenes”, aki élhető körülményeket és inspiráló környezetet próbál teremteni a mérnökeinknek. Emellett változatos pozíciókban én is szerepet vállalok a projektben, fejlesztem a folyamatainkat, mind a helyileg, mind globálisan.

 Kiket kerestek ehhez a projekthez? Kikre, milyen pozícióban dolgozó emberekre van most szükségetek?

Jelenleg több pozícióra is keresünk hardveres tudású jövőbeni kollégákat. Ilyenek a CAD rajzoló, minőségügyi mérnök, tesztmérnök, műszaki szövegíró, labormenedzser vagy egy követelményeket kezelő rendszermérnök. Várható a közeljövőben a meglévő kapacitásaink bővítése, amit azt jelenti, hogy villamosgépész és szoftverfejlesztő mérnökökre is szükségünk lesz.

 Milyen szintekre, azaz milyen tapasztalattal bíró szakembereket kerestek?

Jelenleg hármas és négyes, azaz senior és lead szintű mérnököket keresünk, mivel szeretnénk olyan képességeket házon belülre hozni, amilyenek még nincsenek. Azonban nemcsak a munkaképességre, hanem arra a tudásra is szükségünk van, amit továbbadhatunk a később felvett, akár junior kollégáknak.

 Mely készségek kiemelten fontosak ezekhez a szerepkörökhöz?

Ahogy említettem, meglévő folyamatok és struktúrák hiányában egyelőre igen fontos az, hogy rendkívül jó kommunikációs készséggel rendelkezzenek. Ez az angoltudást is magában foglalja, emellett azt a képességet, hogy kevéssé definiált környezetben is hatékonyan tudjanak dolgozni, és megtalálják azokat a pontokat, ahol a meglévő rendszer fejlesztésre szorul. Az esetleges problémákat magukénak érezve dolgozzanak azon, hogy ezeket megjavítsák. Mivel az elején vagyunk ennek a történetnek, olyan az egész, mint a Vadnyugat: még építjük a vasúti hálózatot a nyugati partra.

 Mi az, ami tudható a projektről, amit már el lehet árulni?

Részleteket itt nem árulhatok el, de a lényeg, hogy egy igen komplex, rendkívül sok mérnöki kihívást rejtő labor-automatizációs mechatronikai berendezést fejlesztünk.

 Milyen terveitek vannak a jövőre nézve, nagy vonalakban?

A középtávú terv az, hogy kiépítsünk egy olyan tudásbázist itt, Budapesten, amivel képesek leszünk az európai vevőink igényeit kielégíteni hardverfejlesztés terültén. Ehhez új kollégák szükségesek és az infrastruktúrát is szeretnénk tovább fejleszteni. Eddig egy új labort építettünk, amit később valószínűleg még több fog követni, ami támogathat majd bennünket a fejlesztésben. Emellett szeretnénk egy olyan „pipeline”-t kialakítani, amiben folyamatosan jöhetnek újabb projektek. Ehhez arra van szükség, hogy képezzük azokat a kollégákat, akik új vevőkért, új projektekért dolgoznak. Meg kell nekik tanítani, hogyan lehet eladni a mi képességeinket, illetve azt is, hogyan lehet hardverfejlesztést is tartalmazó projekteket definiálni, reklámozni, elindítani.

Végül egy személyes kérdés: a beszélgetésünk elején említetted, hogy a Radnótiban sajátítottad el azt a képességedet, amely által élvezni tudod az életet. Ez egy nagyon fontos készség, ezért gondolom, hogy nem csak én vagyok kíváncsi arra, hogyan gyakorlod ezt a készségedet, mi a titka?

Az ember szélsőségesen társas lény és ennek ellenére úgy érzem, nem fordítunk elég időt arra, hogy jobbak legyünk ebbéli minőségünkben. Hogy többet tudjunk adni a barátainknak és jobban tudjunk örülni annak, amit tőlük kapunk. Szerintem nagyon fontos tudatosítani az magunkban, hogy különböző tárgyakra, autóra, házra, ruhákra vágyunk és az idő nagy részében ez túlságosan is leköti a gondolatainkat. Ehelyett inkább arra lenne érdemes fókuszálni, hogyan lehetnénk jobb barátai, családtagjai egymásnak. Ahogy A kis hercegben is írja Saint- Exupéry, ha valakiért sok mindent megteszünk, fontossá válik számunkra. Ez ugyan elég rizikós dolog, de pont emiatt szép is. Hiszen bármilyen tárgyat elég hamar meg lehet unni, de egy barátság nagyon hosszú időn át örömet tud okozni.

A sztori a Radnótiban indult – Simonyi Bulcsú karrierútja

Ha karrierjéről kérdezik, gondolkodás nélkül azzal kezdi a történetét, hogy gimnáziumát, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolát említi. „Nagyon sok mindent hozok onnan, a sikereimet csakúgy, mint azt a képességemet, ahogyan megtanultam élvezni az életet. Ott kezdődött tehát a karrierem története. Ebben az iskolában a tanárok gyakran nemcsak tanítottak, hanem tankönyvírók is voltak, én pedig jól rajzoltam, így elkezdtem tankönyv illusztrálással foglalkozni. Ebből alakult ki aztán, hogy a 3D grafikák készítésébe is beletanultam.” Az egyetemen aztán két évet járt biológia szakra, de mégis inkább építészmérnökként szeretett volna érvényesülni, rájött, a biológia mégsem neki való. Menet közben elkezdte érdekelni a gépészet, barátaival versenyautó-építő csapatot alapított, amellyel egy nemzetközi konstrukciós bajnokságra fejlesztettek, a mai napig működő versenyautót. Az autóipar helyett aztán a General Electric (GE) vezetőképző programjában startolt, ahol a két és féléves képzés alatt nemcsak a projekt alapú gépészettel, de a multis kultúrával is megismerkedett, bónuszként olyan kollégákkal találkozott, akikkel a mai napig együtt dolgozik, most már azonban az EPAM-nál. A GE-t a Hartman Professional követte a cégek sorában, itt audio-és stúdiótechnikával foglalkozhatott, profi mikrofonokat, keverőpultokat, hangfalakat terveztek. „Innen jöttünk aztán át többedmagammal az EPAM-hoz, mikor meghallottuk a hírt, hogy itt valami új épül. Így lettem tehát EPAM-os másfél évvel ezelőtt.”

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9616467432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása