Egy tech cég kulisszatitkai

Hiánypótló összesítés: a „Mit csinál a ...” sorozat epizódjai, interjúi egy helyen!

2020. november 12. - Kárpáti Judit

 A LifeInTech podcast csatornán és a LifeInTech blogon futó „Mit csinál a ...” című sorozatunkban arra adunk válaszokat, hogy az IT-ban, a különböző szerepkörökben dolgozóknak pontosan mik a feladatai, egy-egy pozíció, elnevezés valójában mit takar. Most összeszedtük az eddigi epizódokat, interjúkat, így könnyedén képbe kerülhetsz, ki, „mit csinál ...”.

124833046_276979473732140_8430636801672822882_n.jpg

Amikor az EPAM podcast csatornáján elkezdtük a sorozatot, melyben az IT különböző szerepköreiben dolgozó szakemberek meséltek a munkájukról, feladataikról. A célunk az volt, hogy idővel átfogó képet nyújtsunk arról, milyen munkák, munkakörök léteznek a tech világban ma és hogyan változnak, alakulnak a feladatok a technológia fejlődésével. Mostanra olyan, hiánypótló ismeretanyag gyűlt össze, melyet szerettünk volna egyben is megosztani. Íme, tehát linkekkel, lényegre törő idézetekkel a sorozat epizódjai a csatornáról, ezek interjú verziói a blogról!

 

 "Mit csinál a ... Delivery Manager?"

„A DM pozíciót gyakorta keverik össze a Projekt Manager (PM) pozícióval, ami nem véletlen. Hiszen röviden, egy PM fő feladata, hogy biztosítsa az időben, a megfelelő minőségben és költségeken való szállítást. Ezzel szemben egy DM azzal foglalkozik, hogy biztosítsa az időben, a megfelelő minőségben és költségeken való szállítást. De hol vannak akkor a különbség?”  - Fejes Róbert, Senior Delivery Manager.

Podcast: "Mit csinál a ... Delivery Manager?" - Beszélgetés Fejes Róbert Senior Delivery Managerrel

Interjú a blogon: Új sorozat! Mit csinál a... Delivery Manager? Interjú Fejes Róbert, Senior Delivery Managerrel

 

 „Mit csinál a ... Business Analyst?

„Egy analógiával élve, ha egy ház úgy épül fel, hogy egy építész pontosan megtervezi azt az adott funkciójának megfelelően, akkor a business analyst a szoftverfejlesztésben egy nagyon hasonló munkakört takar. Komplex tevékenység; gyakorlatilag egy tökéletes terméket, megoldást gyártunk bizonyos emberek, bizonyos típusú problémájára.”- Kiss Katalin, Chief Business Analyst.

Podcast: "Mit csinál a ... Business Analyst?" - Beszélgetés Kiss Katalinnal, az EPAM Chief Business Analyst-jával

Interjú a blogon: „A kulcs a belső igény a fejlődésre, ami nem a szintet és rangot célozza.”

 

Mit csinál a .... Solutions Architect?"

„Alapvetően mindenki kicsit másképp értelmezi, mi az a Solution Architecht, de ha tényleg nagyon egyszerűen egy mondatban kell megfogalmaznom, akkor a business és az IT közötti kapcsolatot teremti meg.„ – Oláh Bence, Solutions Architect.

Podcast: "Mit csinál a .... Solutions Architect?" - Beszélgetés Oláh Bencével, az EPAM Solutions Architect-jével

Interjú a blogon:„Nem dobtak a mélyvízbe, fokozatosan nőttem fel a feladathoz”

 

"Mit csinál a .... Presales?"

„Rengeteg új lehetőséggel, potenciális projekttel találkozom és amennyiben ez olyan feladat, amit még soha nem csináltunk, akkor ez különösen izgalmas számomra. Fel kell fedezni, nincs még rá minta, kész megoldás, ezért inspiráló, hogyan lehetne a legjobban megcsinálni.” -Tárkányi Ferenc, Director of Client Engagement Office.

Podcast: "Mit csinál a .... Director of Client Engagement Office?" - Beszélgetés Tárkányi Ferenccel

Interjú a blogon: „Ez egy üst, amiben sok minden fő egyszerre és mindenbe bele lehet kóstolni.”

 

Mit csinál a ... tesztelő?

„Csapatommal a tesztelő kollégák szakmai életét terelgetjük. Segítünk nekik egy következő szintre lépni a munkájukban, akár mentorálás, akár konkrét tananyagok segítségével, illetve bármilyen egyéb eszközzel, ami rendelkezésünkre áll. Feladataim közé tartozik, hogy a projekteken segítsek megtalálni a megfelelő embert egy-egy pozícióra. „-Iván József, Software Testing Manager.

Podcast: "Mit csinál a ... tesztelő?" - Beszélgetés Iván Józseffel, az EPAM Software Testing Manager-ével

Interjú a blogon: Mit csinál a ... tesztelő? Avagy „...jobban szeretem megtalálni mások munkájában a hibát, mint a magaméban.”

 

 "Mit csinál a… People Experience Specialist?

„Sok ember számára a karrier adja a siker egyik fontos forrását és hogyha valaki napi 8 órát dolgozik egy olyan pozícióban, ahol nem érzi igazán jól magát, akkor az egy demoralizáló és depresszív állapot lehet. Viszont, ha valaki szereti és jól csinálja azt, amit csinál, akkor el tud repülni ez a 8 óra. - Bánky Bea, People Experience Specialist.

Podcast: "Szerintem a legszexibb munkák nem léteztek 10 évvel ezelőtt, de még 5 évvel ezelőtt sem" - Mit csinál a… People Experience Specialist?

Interjú a blogon: A (munkahelyi) boldogság nyomában

 

„Mit csinál a ...Scrum Master? "

„Maga a scrum egy keretrendszer az agilis projektmenedzsmentben, ő határoz meg bizonyos szerepköröket a scrum csapatban, melynek ő a támogató vezetője. Tulajdonképpen olyan, mint egy coach, aki a csapatot támogatja annak érdekében, hogy az elérje a céljait, segít egy biztonságos légkör kialakításában. Olyat, ahol az emberek mernek hibázni, mely hibákból aztán tudnak tanulni és folyamatosan fejlődnek, megosztják egymással a tudásukat, az esetleges elakadásokat, amibe beleütköznek.” – Sólyom Zsófia, Scrum Master.

Podcast: “Gyakorlat teszi a me(a)stert, a Scrum Mastert… " - Sólyom Zsófiával, az EPAM Scrum Masterével beszélgettünk

Interjú a blogon: „A Scrum Master célja, hogy ne legyen rá szükség.”

 

“Mit csinál a … DevOps-os?”

„A DevOps Engineer nem is egy megfogható munkakör, egy olyan szerep, megközelítés egy olyan kultúra, ami a szoftverfejlesztési ciklust felöleli az elejétől a végéig. Kell hozzá szakmai tapasztalat a különböző területeken, hogy támogatni tudja az egész folyamatot. Különböző területekről jönnek azok, akik DevOps-osok lesznek.” - Nagy Gábor, DevOps Team Lead.

Podcast: “Mit csinál a … DevOps-os?"

Interjú a blogon: "Mit csinál a ... DevOps-os?"

 

 Mit csinál a .... Data Analyst?

„Ami megfogott ebben a pozícióban az, hogy szoros együttműködésben kell az ügyfelekkel dolgozni, megérteni a problémáikat, és ezeket úgy rendszerbe helyezni, illetve segíteni nekik, hogy az adatot értelmezni tudják és eszerint hozzanak döntést. „ – Birinyi Boglárka, Data Analyst.

Podcast: "Mit csinál a .... Data Analyst?"

Interjú a blogon: Mit csinál a .... Data Analyst? 

 

 Mit csinál a ... Project Manager?

„A projekt menedzser kicsit olyan, mint a ponyvaregényben Mr. Wolf, a megoldóember. .... A legkülönbözőbb helyzetek fordulhatnak elő és fontos, hogy a PM tudja, mit, hogyan lehet éppen az adott helyzetben, az adott emberekkel kezelni.” - Józsa Péter, Senior Project Manager.

Podcast: "Mit csinál a ... Project Manager?"

Interjú a blogon: Hamarosan!

 

"Mit csinál a ... Big Data-s?"

"Az IT-ban ma még mindig az a legnagyobb kihívás, hogy hozzuk össze a valós igényt egy szoftverben megvalósított megoldással. Valahol minden lead feladat, ennek a támogatása."  - Nagy András István, Solution Architect.

Podcast: "Mit csinál a .... Big Data-s Solution Architect?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr9416282328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cobold 2021.06.23. 16:16:19

Hiányolom, hogy mit csinál a szoftverfejlesztő?
süti beállítások módosítása