Egy tech cég kulisszatitkai

„Minden nehézség és szokatlan körülmény dacára elkészült az 1000 darab maszk.”

Megvalósult egy különleges projekt

2020. szeptember 05. - Kárpáti Judit

Egy hardcore innovátor csapat, egy szuper inspiráló alapítvány és egy tárgy, ami szimbólummá vált. Az EPAM “legmerészebb” újítói, az EPAM Continuum csapata áprilisban megalkotta a GENTL Mask-ot, a nyílt forráskódú, többször használható, kényelmesen viselhető arcmaszkot. Itthon továbbgondoltuk, és összefogtunk a Salva Vita Alapítvány Segítő Vásárlás csapatával, így megváltozott munkaképességű emberek közreműködésével elkészülhetett 1000 darab GENTL Mask, melyeket azoknak adunk, akiknek most a legnagyobb szükségük van rá. Ügy, sikertörténet, jótékonysági lánc. Ez mind együtt és még sokkal több...

fenyfele_maszk_2.jpg

Interjú Béni Ritával, a Segítő Vásárlás Program koordinátorával.

rita_2020.jpgMivel foglalkozik cégetek, az AMIJÓ Kft., hogyan kapcsolódik a Salva Vita Alapítványhoz?

Kreatív stúdió vagyunk, művészeti, oktatási, illetve szociális projektfejlesztéssel foglalkozunk A Salva Vita Alapítvány által koordinált Segítő Vásárlás program megvalósításában is közreműködünk, inkluzív dizájn termékeket fejlesztünk terméktervezők és szociális műhelyek segítségével. Küldetésünk, hogy a Segítő Vásárlás program minél sikeresebb legyen. A Salva Vita Alapítvány 1993-ban jött létre, megalakulása óta a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi integrációjának megvalósításáért dolgozik. Kiemelt célunk a munkaerő-piaci esélyegyenlőség, és munkahelyi sokszínűség kialakításában való közreműködés. A befogadó szemléletű cégek és fogyatékos munkavállalók közötti munkaközvetítés mellett számos további program megvalósításával kívánjuk ezt elősegíteni.

Mi a te feladatod mindebben?

A Segítő Vásárlás Program koordinátora vagyok már 4 éve. A Salva Vita Alapítvány vezetőségével együttműködve azért vagyok felelős, hogy ez a program sikeres legyen, jól működjön, és évről-évre fejlődjön. Fontos számunkra, hogy elterjedjen a köztudatban, hogy a fogyatékossággal élők is képesek szép termékeket, korszerű, trendi tárgyakat alkotni, és a vásárlók jó érzéssel vegyék kézbe termékeinket. A társadalmi felelősségvállalásra nyitott cégek ajándékozási tevékenységét egyedi terméktervezéssel és fejlesztéssel segítjük. A Segítő Vásárlás program olyan minőségi termékeket értékesít, amelyek megváltozott munkaképességű emberek közreműködésével készülnek, vállalati partnereink egyedi igényeihez igazodóan. Termékeink megvásárlásával ügyfeleink a megváltozott munkaképességű emberek munkahelyeinek megőrzését és új munkahelyek teremtését támogatják.

Tudnál mondani pár olyan terméket, ami különösen eredeti vagy a tervezőiteknek különösen kedves volt?

Az elmúlt években több termékfejlesztési projektet valósítottunk meg, és az újonnan fejlesztett tárgyak egy rész megvásárolható webáruházunk, a www.bolt.segitovasarlas.hu, oldalon. Forgalmazunk papír-írószereket, dísztárgyakat, kézműves finomságokat, lakáskiegészítőket, illetve egyedi termékeket is.

Ilyen egyedi termék az EPAM orvosi minőségű, nyílt forráskódú arcmaszkja, a GENTL Mask is. Hogyan indult, alakult ez az együttműködés?

Április környékén érkezett a megkeresés, akkor, amikor a COVID-19 miatt nagyon fontossá vált az emberek egészségének megőrzése, hogy védjük egymást, figyeljünk oda egymásra. Az EPAM Continuum csapata a helyzetre való tekintettel megalkotta a GENTL Mask-ot, a nyílt forráskódú, többször használható, kényelmesen viselhető arcmaszkot, amely gyártásához szociális üzemet kerestek. Így kerültünk látóterükbe. Bár az Amerikában kifejlesztett tervrajz adott volt, sok időt vett igénybe mire kidolgoztuk, hogyan lehet itthoni körülmények között, nagy mennyiségben gyártani a maszkokat. Felkutattuk a szükséges alapanyagokat, és az angol nyelvű műszaki leírásokat, szabásmintákat egyeztettük a gyártókkal. Maga a gyártási folyamat nagyjából egy hónapot vett igénybe, 1000 darab maszkot készítettünk a Fény Felé Alapítvány és a Búzavirág Alapítvány varrodáiban. Az elkészült maszkokat az EPAM Hungary olyan alapítványoknak adományozta, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Lajter Ágnes, EPAM

Akkoriban az egészségügyi szervezetek próbáltak minél több maszkot beszerezni, de gyorsan szembesültek a ténnyel, hogy ez nem lesz elég minden ember számára. Ezért kezdtük el felkutatni az eKids partnereinket, hogy feltérképezzük, nekik szükségük van-e maszkra.

Reimann Eszter, EPAM

IT cégként innovatív szolgáltatásokkal és termékekkel vagyunk körülvéve, ezeket sokszor pont mi, EPAM tervezzük, fejlesztjük, ilyen megoldás az EPAM GENTL maszk is. Éppen ezért feladatunknak tartjuk - vállalatként és magánszemélyként is -, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek, melyben élünk.
Igazság szerint ezzel a projekttel nagy lépést tettem a komfortzónámon túlra. A varrás tulajdonképpen csak egy hobbi volt számomra, de megismerni a textilipart ilyen mélységben, megkövetelte tőlem, hogy találékony legyek és “on-the-go” tanuljak új dolgokat, amire egyébként a tech ipar mondhatni már jól felkészített.

A projekt útját az EPAM részéről Reimann Eszter, Marketing Specialits és Lajter Ágnes, Communication Specialist egyengette a megvalósításig.

Mennyire volt rendhagyó ez a felkérés? Hogy éltétek meg azt, hogy ennyire aktuális dolgot kell most megszervezni és legyártani?

Ez egy teljesen új megbízás volt, ilyet még nem csináltunk, bár minden vállalati felkérésre azt lehet mondani, hogy egyedi, hiszen a cégek igényeikhez igazodunk, így mindig adódnak olyan kérések, helyzetek, amikhez alkalmazkodnunk kell. Viszont ez a felkérés egy nagyon nehéz időszakban érkezett, a covid sok kihívás elé állított mindannyiunkat. Az eddigi évek során partnereink ajándékozási célra szánt terméket rendeltek tőlünk, de az EPAM egy adott tervrajz alapján gyártatott és a végterméket jótékony célra szánta. A maszkok gyártásával egyrészt a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását segítették, ugyanakkor az elkészült termékek adományozásával további szervezeteket támogatott az EPAM.

Készülnek az EPAM GENTL maszkok a a Fény Felé Alapítvány varrodájában

 

Mennyiben nehezítette a járványhelyzet a gyártást?

A gyártási folyamat teljesen eltért a megszokottól, mert az új termék létrehozásához nem volt lehetőségünk találkozókat vagy üzemlátogatásokat szervezni. Az alapanyagokat is csak online tudtuk kiválasztani. Egyetlen személyes találkozót sem tudtunk összehozni, mindent telefonon, online kellett egyeztetni, ami lassította a folyamatokat, ugyanakkor, izgalmas volt az új munkamenet. Az EPAM Hungary csapata részéről óriási bizalmat éreztünk. Együtt kerestük meg azokat a webáruházakat, ahol az alapanyagokat kiválasztottuk, majd a varrodák mintadarabokat készítettek, amit postai úton juttattak el a fejlesztésben résztvevő személyeknek. Miután megérkeztek a teszt termékek, skype-on egyeztettünk a minőségről, méretekről, változtatási igényekről. A műhelyekben nagyon szigorú egészségmegőrző óvintézkedések betartásával készültek a maszkok, nagyon odafigyeltek az előírt szabályokra, amelyeket a vírushelyzet megkövetelt. Végül aztán minden nehézség és szokatlan körülmény dacára időben elkészült 1000 darab arcmaszk, és megvalósult egy különleges projekt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr216133230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása