Egy tech cég kulisszatitkai

A netikett új szabályai – Így (ne) viselkedj a Home Office-ban

2020. május 24. - KárpátiJdt

Bár az élet kezd visszatérni, még sokan dolgozunk otthonról. A netikett most új szabályok után kiált, a WFH és az online megbeszélések során nem rögzültek még bizonyos szokások. Ez a fajta kommunikáció kissé másfajta figyelmet készségeket kíván, ami nem is olyan könnyű elsőre. Másodikra viszont lassan illendő lesz...Szóval vegyél fel gyorsan egy nadrágot, tedd le a szendvicsedet, - és nézzük, hogyan lehetsz udvarias „Home Officer”.

netikett_kutya.jpeg

Gyúrjunk beszédre!

 Első és legfontosabb szabály - ahogyan eddig is, csak talán most még fokozottaban igaz , soha ne mondj olyat, amit szemtől szemben nem mondanál! Az online találkozás, - különösen, ha nincs kép, csupán hang, csalóka mivolta sokszor teszi óvatlanná az embert, így különösen érvényes most, hogy előbb gondolkodj, utána beszélj! Ügyelj a szókincsedre és az sem árt, ha a hangodat is „használod”, nagyon sokat számít ugyanis, milyen hangfekvésben, hanghordozásban mondod a közlendődet. Mivel a nonverbális kommunikációra most korlátozottan van mód, ezért különösen figyelj a szavaidra, a kifejezésmódra!

„Üdvözlöm az egybegyűlteket!”

 Ha nem is kell ilyen kimódolt szöveggel köszönnöd a többieknek, azt azért nem árt tudni, hogy nem csak a hívás moderátorának kell köszönnie, mindenki mondhat egy rövid hellót sziasztokot, jó reggeltet, csakúgy, mint élőben. Ugyanez érvényes az elbúcsúzásra is és ha véletlenül a többiek előtt kellene távoznunk, akkor nem kell megszakítani búcsúzkodással a megbeszélést, ellenben chatablakban írhatunk egy viszlátot.

Üveges tekintet helyett

img_7520.jpg

Ezen a terepen a szemkontaktus teljesen más értelmet nyer, ha van egyáltalán értelme, hiszen annak, aki beszél senki nem tud a szemébe nézni. Két jó módszer ennek áthidalására: az egyik, ha nem a képernyőt nézed, hanem a kamerába beszélsz, arra emeled a tekinteted, a másik, hogy ha van egy plusz monitorod, rakd a géped mögé és így megint csak természetesebb fókuszt teremtesz, mintha magadat vagy valakit mást néznél a képernyőn.

Távolban egy fehér vitorla

Vagy bármi, amit háttérnek beállítasz. Nem mindenki szeretné láttatni a lakása berendezését vagy a családot reggeli készülődés közben, ezért tehet jó szolgálatot egy virtuális háttér. Ha ilyet alkalmazol, figyelj rá, hogy ne izegj-mozogj, mert hiába minden, kibújhat a háttér mögül a pelenkacsere vagy a szobán átszambázó barátnő. 

Mikrofonengedély 

omg.jpgHa mikrofonengedélyre nincs is szükséged, tudni kell, hogy az online beszélgetés és a mikrofon alapszabálya, hogy az, aki nem beszél, tartsa magát lenémítva. Erre azért is van szükség, amiért a fenti esetben a képnél, csak itt a zajok okozhatnak bajokat. Az edénycsörömpölés, a gyerekzsivaj elvonja a figyelmet és bár eleinte sok vicc forrása volt mindez, mostanra inkább figyelmetlen, aki a mikrofonját nem némítja. A fókuszt még zavaró zajok nélkül is könnyű elveszíteni, ezért vannak, akik tapasztalataik alapján azt ajánlják, beszélgetés közben ülj a kezedre! Van egy dolog, ami sokszor a fókuszálásnál is nehezebb, hogy ne vágj a másik szavába!

Mom calling!

Hívhat az anyukád vagy munka ügyben egy kollégád, a hívását semmiképp ne vedd fel, - ha csak nincs vészhelyzet - amikor éppen netes megbeszélésen vagy! Ilyenkor pont úgy, mint egy személyes megbeszélésen, küldj üzenetet és jelezd a későbbi visszahívást! Ha a futár csenget, ne kommentáld, csak intézd el villámgyorsan, ha mindenképp szükséges. (A személyes kontaktus nélküli átvétel ezt a problémát is megoldja.) Az osztatlan figyelmedet ugyanis az online beszélgetőpartnered is megérdemli.

home-office-5091293_1920.jpgSzabad egy fotót?

Bár elsőre nem evidens, de a képernyőfotóra is kérj engedélyt, ha mások is feltűnnek rajta vagy éppen megosztják a képernyőjüket és arról szeretnél egy gyors képet lőni, mert jól jön majd a munkához. Bár erre nincs kimondott szabály, de ha megkérdezed, a többiek érezni fogják a tiszteletet és udvarias ember benyomását kelted.

Tök alsó

Miután jó néhány tévés baki született az elmúlt időszakban, az otthonról közvetített adások és házi hírolvasók idején az ABC News külön szabályrendszert alkotott. Ebben külön kitérnek rá, hogy mindenki viseljen nadrágot, fésülködjön meg és mosson fogat, mielőtt leül a kamera/képernyő elé. Mert kivel ne fordult volna elő, hogy hirtelen valami miatt fel kell állnia és mielőtt belegondolna, már az egész értekezlet, minden egyes résztvevője láthatja. Hogy milyen nadrág vagy szoknya van rajta.

Evés-ívás, dínom-dánom

Ahogyan a suliban óra közben, úgy az online meetingeken sem tanácsos enni, még akkor sem, ha nem te vagy az, aki beszél. Az ebédet, nassolást illik kerülni, de egy kávét a megbeszélés alatt elkortyolni nem illetlenség.

Néhány extra

Mindezek mellett további néhány jó tanács, mind tapasztalati gyűjtésből:

  • Ha valami nem stimmel a háttérben, ha rendhagyó jelenetet látsz a kollégád háta mögött, nem muszáj szóvá tenni...kivéve persze, ha a gyerek épp a falat firkálja.
  • Ha a másik fél nem szeretné bekapcsolni a kamerát és csupán a mikrofon üzemel, ne erőltesd, hogy kép is legyen, lehet, hogy csak te szeretnéd, a beszélgetőpartnered nem. Vagy legalábbis előre egyeztessétek.
  • Ha valamelyik kommunikációs csatornán, ahol a meeting zajlik, megosztanak egy dokumentumot vagy esetleg szavazást indítanak, légy aktív és reagálj, dobj egy emojit vagy egy lájkot. Ezzel jelzed, hogy ott vagy, figyelsz, részt veszel!
  • Ha valami vicces jut eszedbe, vagy trollkodnál, ne tedd, vagy legalábbis nagyon gondold meg, ezzel rabolhatod a másik idejét és nem tudhatod, ki, mikor vevő a viccelődésre. Vagy mikor nem.
  • Ha mégis jól meggondoltad és feldobnád a kollégák napját: https://www.facebook.com/Kecskevilag/posts/2904883372941669
  • Ha szeretnél a fiataloktól ötleteket meríteni, kövesd azoknak a srácoknak a példáját, akik nemzetközi kapcsolatokat építenek és külföldi barátaik révén beülnek mondjuk egy litván énekórára vagy egy cseh irodalomra! :-D

mark_csapat_toohot2.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr6015688954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása