Egy tech cég kulisszatitkai

Lóg a gyerek a neten, avagy tippek, trükkök, bevált gyakorlatok, bizonytalan szülőknek

2020. február 11. - KárpátiJdt

Két órája lóg a neten, fél órája hajtogatod, hogy „tedd már le!”. Hogy mit néz, bizonytalan, de ha tudod is, az sem nyugtat meg igazán, hogy mondjuk a „tiktokot”. Tudod is, mit kéne tenni, meg nem is, próbáltad is, de nem biztos, hogy bevált, ami más gyereknél működött, a tiédnél egyáltalán nem. Egy viszont biztos, a bizonytalanság. Valaki mondja már meg, mi kéne ahhoz, hogy a gyerekedet tényleg biztonságban tudd!  A Biztonságos Internet Nap alkalmából az EPAM és a Funside által szervezett február 18-i szülői meetup éppen a fenti kérdésekre és bizonytalanságra ad választ és nyújt megoldási javaslatokat, gyakorlati útmutatást!

Bemelegítő beszélgetés Kittka Andrással, a meetup szakértő előadójával, a Funside School alapítójával

andris_2020_02_03-feketepeter-10.jpgMit látsz a legnagyobb nehézségnek a szülők életében az internettel kapcsolatban? 

Szülőként végeláthatatlan információk sorát kell befogadnunk, hogy megértsük az online világot, miközben közös élményünk, hogy nem elég a munka, a napi teendők és a gyereknevelés úgy általában, most még felsorakozott mindezek mellé az internet is, amivel foglalkozni kell és besorolni valahogy a nevelés címke alá. Mindezt úgy, hogy sokszor az embernek fogalma sincs azokról az alkalmazásokról, játékokról, amiket a gyermeke emleget, használ. Ami tény, hogy el kell fogadni, igen, ezzel foglalkozni kell, némi erőfeszítésre szükség lesz ahhoz, hogy a gyermek szemében ne teljesen laikusnak, hanem valamennyire kompetensnek tűnjünk, mert az alapvetés az, hogy a gyermek először – remélhetőleg - hozzánk fordul, ha valamit nem tud. Ha már itt elvérzünk és azt látja, hogy nem tudunk segíteni, egyértelmű, hogy később is maga igyekszik majd orientálódni, így vagy úgy az online térben. Ha viszont szülőként ismerjük a megfelelő forrásokat, infókat, appokat, akkor nem olyan nehéz képben maradni és felvenni a gyerekkel a ritmust. Fontosnak tartom, hogy mi, akik ezzel foglalkozunk, ne csak azt tanítsuk meg a szülőknek, hogy az aktuálisan futó legnépszerűbb appról mit kell tudni, hanem elsősorban inkább azt, hogy ezeket az információkat hogyan tudja bárki saját magának is könnyen, pár perc alatt beszerezni a jövőben, hiszen semmi garancia arra, hogy 1-2-3 hónap múlva is ugyanazon app miatt fáj majd a fejünk.

Szerinted mi a legfontosabb, általános szabály, ami kőbe vésett és jó, ha minden szülő tudja? 

Szerintem a legfontosabb, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal! Hiába változik gyorsan a technológia - és tűnhet úgy, hogy újabb és újabb megoldandó problémák és esetleges veszélyforrások bukkannak fel - nagyon sok segítség és tudás is elérhető ebben a témában. Ha tudjuk, hogy hol keressük a megfelelő információkat, vagy kihez forduljunk a problémáinkkal, akkor nem maradunk magunkra és ez nagyon fontos.

 Mi az a tényező, amin a legkönnyebb "elcsúszni", milyen hibát követünk el a leggyakrabban, mi szülők?

Ha azt gondoljuk, hogy gyermekünk online életét teljes kontroll alá tudjuk vonni. Ez egész kicsi korban még igaz lehet, de már az általános iskola alsóbb osztályaiban is, ha egy gyermek ki szeretné kerülni a szülői felügyelet, akkor előbb vagy utóbb meg fogja találni rá a módot. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a közösen lefektetett szabályok mentén történő óvó gondoskodást már a kezdetekben kiegészítse - majd idővel felváltsa - a mentoráló, segítő és nevelő szülői hozzáállás, mert hosszabb távon ez az, amit magával tud vinni gyermekünk, akkor is, ha mi éppen nem vagyunk ott mellette egy adott szituációban. Ha a gyermekünk nem a folyamatos ellenőrzést, hanem a támogató segítségünket érzi elsődlegesen, akkor kialakulhat az a bizalmi kapcsolat, amely megalapozza, hogy később is hozzánk forduljon, ha az online világban problémával találkozik.

Miért érdemes eljönni a meetupra, összegezve, mit kap az, aki eljön?

Az internetbiztonságot legtöbben technológiai problémaként közelítik meg, de valójában egy pszichológiai és pedagógiai alapokon nyugvó szemléletmódról van szó, amelyet kiegészítenek azok a technológiai eszközök, amelyek révén meg tudjunk teremteni a biztonságos online környezetet otthon, családunk számára, és fel tudjunk készíteni gyermekeinket a jövőre. A szülői meetupon egészen konkrét, könnyen elsajátítható és a napi életben is használható technológiai trükköket fogunk megmutatni a jelenlévő szülőknek, amelyekkel könnyen válhatnak még tájékozottabbá az internet világában. Ezt támasztja alá annak a szemléletmódnak a bemutatása, amit elsajátítva megszűnhet a bizonytalanság érzése és egy, az online nevelésben is kompetens szülői attitűd alakulhat ki.

cyber-security-3349229_1920.jpgHa szükséged volna tuti tippekre és bevált, hasznos tanácsokra, hogyan tedd biztonságossá és szabályozottá a gyereked online ténykedéseit, ott a helyed az EPAM és a Funside közös szülői meetup-ján! A Biztonságos Internet Nap apropóján szervezett eseményünkre regisztrálj most, hogy biztos legyen a helyed február 18-án kedden!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4715468950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása