Egy tech cég kulisszatitkai

„A kulcs a belső igény a fejlődésre, ami nem a szintet és rangot célozza.”

2019. november 02. - KárpátiJdt

A „Mit csinál a …” sorozatunk új részében Kiss Katalin, az EPAM Chief Business Analyst-je avatott be minket abba, mi a munkája lényege, a podcast után, most olvashatjátok az interjú változatát a beszélgetésnek!

kisskatakep_1.jpg

Kata mit takar általánosságban az a pozíció, amiben te is dolgozol?

Egy analógiával élve, ha egy ház úgy épül fel, hogy egy építész pontosan megtervezi azt az adott funkciójának megfelelően, akkor a business analyst a szoftverfejlesztésben egy nagyon hasonló munkakört takar. Komplex tevékenység; gyakorlatilag egy tökéletes terméket, megoldást gyártunk bizonyos emberek, bizonyos típusú problémájára.

Mennyiben tér el az általánostól – ha eltér egyáltalán – ez a pozíció az EPAM-nál?

Az EPAM-nál a tökéletes megoldásra szakosodott business analyst-oknak, sokkal profibbnak kell lennünk, mint azoknak, akik egy adott cég, egyetlen termékén dolgoznak.

Ahhoz, hogy valaki ilyen pozícióban dolgozzon, milyen végzettségre, milyen előtanulmányokra van szüksége?

A gazdasági informatika nagyon jó alappillér. A 2000-es évek közepén, amikor én kezdtem a pályafutásomat még nem volt ilyen szakirány, csupán egy-két olyan oktatási intézmény akadt, ahol pénzügyi informatikát lehetett tanulni. Ma is nagyon változó, ki milyen háttérrel érkezik ebbe a szakmába, miközben a szakmának már van oktatási és képzési háttere, elismerik külön ágazatként. Ugyanakkor például a UX-hez és a designhoz hasonlóan a business analyst is egy olyan munkakör, ami mindig része volt a szoftverfejlesztésnek, mint kompetencia, de soha nem kapott akkora fókuszt, mint ma.

Milyen készségek, attitűd szükséges ehhez a munkakörhöz?

A dolgok ok-okozatának megismerésére való törekvés, azaz a kíváncsiság és a rendszerben való gondolkodás alapvetően szükségesek. Az EPAM-ban kiemelkedő szakemberek dolgoznak, akiktől rengeteget tanulok én magam is nap, mint nap. Minden projekt, tanulás is egyben, valójában ez visz minket előre. Minden egyes ügyfél, technológiai, üzleti probléma, egy új kihívás, soha nem sztenderd problémákat oldunk meg.

Milyen egyéb lehetőségek vannak a cégen belüli tanulásra?

Hiszünk benne, hogy az EPAM-nak globálisan az egyik legnagyobb erőssége a belső kompetenciafejlesztése, akár a szakmai, akár az egyes iparágak specifikus tudását illetően. Az emberek nagyon sokszor azért akarnak az EPAM-nál dolgozni, hogy fejlődjenek. Nem azért, hogy 1-es szintről 2-es szintre, 3-as szintről 4-es szintre lépjenek, hanem azért, mert egy élvonalbeli cég életének részesei szeretnének lenni, ezáltal tanulni.

Mégis van azonban egy hierarchia, melyen végighalad az, aki egyre többet és többet tud a maga területén. Milyen lépcsőfokokon keresztül juthat el az ember egy vezetői pozícióig?

Kétféle úton haladhat egy szakember az EPAM-nál; az egyik a menedzsment, a másik a specialista irány.  De ennél is fontosabb, hogy az emberben legyen egy belső igény, vágy a fejlődésre, ami nem a szintet és rangot célozza, hanem abból indul ki, hogy az ember alapvetően tudja, hogy sokkal többre képes, mint amiben éppen van. Ez itt igazából a kulcs.

Kiket vártok, ki az, aki aspiráns lehet itt már munkára, hogyha jelentkezik.

Lehet, hogy valaki 19 éve dolgozik ugyanabban a langyos vízben és lehet olyan junior „rakétánk”, egyéves munkatapasztalattal, aki egy év alatt egészen magas szintre jut el. Az EPAM nem tesz különbséget nem, korcsoport és tapasztalat között, mindenkit várunk, aki szoftverfejlesztési tapasztalattal rendelkezik, dolgozott már business analyst-ként, szeret rendszerszemléletben dolgozni és problémákat megoldani.

Jelenleg teljesen új pozícióra készülsz, minden eddiginél szigorúbb főnököd lesz és még az sem biztos, hogy a rengeteg eddigi tapasztalatodnak hasznát veszed.

Valóban, az eddigi legnagyobb kihívásra készülök életemben; év végén kisbabám születik! Furcsa lesz, hogy nem én irányítom az életemet, hanem valaki más.

Hogyan lehet megélni az anyaságot ennél a cégnél, mire számíthatsz, ha vissza szeretnél majd térni a munkához?

Nagyon támogató a környezet, nem félek attól, hogy lesz-e helyem ebben a gépezetben, hogyha visszajövök. Elfogadóak abban is, hogy mennyi időre szeretne valaki elmenni szülési szabadságra. Látom, hogy sok mindent el kell majd engednem, tanulom most ezt is, hiszen pont ugyanott nem tudom majd folytatni, ahol abbahagytam, újra kell majd gondolnom a saját helyemet, céljaimat, utamat. De tudom, hogy ez a cég támogatni fog abban, hogy ezt megtaláljam.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr6115276094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása