Egy tech cég kulisszatitkai

„Ma már átlátom, hogyan lesz egysoros kódból millió soros működő rendszer.”

2019. augusztus 14. - KárpátiJdt

A szakmai tudás gyarapítása elengedhetetlen része egy olyan programnak, amilyen a Mentorprogram is. A programozáshoz szükséges attitűd elsajátítása, a személyiségfejlődés már az extra hozzáadott érték egy képzésen. Zsilinszki Bálint, mentorálttal beszélgettünk

 balint_zsilinszki.pngMik a karrier céljaid, mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Az elsődleges célom most a megszerzett ismereteimet kicsit jobban elmélyíteni. Később persze szívesen kipróbálnám magamat külföldön is, bárhol Nyugat-Európában és nem lenne ellenemre akár kicsit nagyobb felelősséggel járó munka sem. A fejlesztésnek leginkább a tervezési folyamat része érdekel, amikor egy programot modul szinten megterveznek még az elején. Ez nagyon izgalmas, mert ehhez komplexen kell átlátni a nagy egészet.

Hogyan látod, mennyiben segített az egyetemi képzés abban, hogy elérd a fenti céljaidat?

Azon kívül, hogy adott egy alapszintű rálátást a szakmára, nem érzem igazán hasznosnak az egyetemi képzést, főleg a Mentorprogrammal kontrasztban. Az egyetemen szinte csak elméleti képzés van, és sajnos igazából a gyakorlatban annak nagy részét nem is lehet használni. Összességében az elméleti alapokon kívül más hasznos dolgot nem tudtak adni. Egy konkrét példával élbe, adatbázisok tárgyból az év végére nem tudtunk volna összerakni egy olyan programot, ami szervesen kapcsolódik az adatbázishoz. Elméletben persze nagyon sokat tudtunk róluk, de hogy hogyan kell integrálni mindazt egy rendszerbe, arról szinte szó sem esett.

Miért jelentkeztél a programunkra és milyen elvárásaid voltak, amikor elkezdted?

Azt hiszem egy egyetemi szórólapon láttam meg a hirdetést és megtetszett. Leginkább azzal kapcsolatban voltak elvárásaim, amit az egyetemen hiányoltam. Olyan tudást akartam kapni, amit tudok használni a feladatok és problémák megoldásában. Nem utolsó sorban szerettem volna ténylegesen látni, hogy hogyan is zajlik a munka a valóságban egy IT cégnél. Mindezt maradéktalanul megkaptam a programtól. Itt egyetlen pillanatig sem éreztem azt, hogy felesleges dolgot tanulnék, láttam, hogy ezeket az ismereteket később biztosan fogom használni nap, mint nap a munkám során.

Miben tudtál a legtöbbet fejlődni?

Szakmai szempontból sikerült elsajátítanom egyfajta gondolkodásmódot, felismerni azt, ahogyan egy program modul egységekből felépül. Mára már teljesen átlátom azt a folyamatot, ahogy létrejön egy működő program vállalati környezetben. Az egy soros kód állapotából hogyan lesz egy, akár több millió soros működő rendszer, és hogy ezen belül milyen szintek vannak, és ezt hogyan lehet felbontani részekre. Ebben a témában nagyon sokat fejlődtem, a program előtt ezek a részek elég homályosak voltak, főleg ami a gyakorlati megvalósításukat illeti, de a végére egészen világos lett. Emberileg abban fejlődtem sokat, hogy képes vagyok már sokkal kitartóbban dolgozni egy komplexebb, hosszabb ideig tartó feladaton, le tudom bontani apróbb lépésekre és nem hagyom abba, amikor kezd esetleg bonyolulttá válni.

Mennyire érezted a mentorodat segítőkésznek a program során?

A mentorom egy szimpatikus srác volt, aki végig sokat segített. Némely probléma esetében maga nézett utána a dolgoknak, sok esetben pedig megmutatta, hogy hol érdemes keresgélnem a megoldást illetve az információkat. Az ő hozzáállása a motivációm fenntartásában is végig nagyon sokat segített nekem, a program alatt.

Hogyan tovább? Mik a terveid a következő időszakban, a karrieredben?

Szeretném itt, az EPAM-nál megtalálni a helyem, és hasznos tagja lenni a csapatnak. Megtanulni a céges munkarendet, elsajátítani a gondolkodásmódot. Mindeközben igyekszem folytatni a tanulást, legyen az akár céges feladatokat érintő, akár új technológiák megismerését célzó információ.

Kinek ajánlanád elsősorban a programunkat?

Elsősorban azoknak ajánlom, akik kellően nyitottak és motiváltak ahhoz, hogy egy adott időszakon keresztül igen intenzíven tanuljanak, és olyan tudást szerezzenek, amivel aztán rendkívül jól fognak tudni a későbbiekben érvényesülni. Határozottan azt gondolom, hogy ha valaki előzetesen akár csak 1-2 hónapot belefektetett, és így eljut az alap megértés szintjére, az már elég lehet ahhoz, hogy bekerüljön. Onnantól pedig a Mentorprogram szépen fokozatosan fogja felépíteni a szükséges ismeretanyagát.

Pár szóban összefoglalva, mit kaptál ezen a képzésen?

Szakmai érettséget, jó hozzáállást, fokozatosan fejlődő, hasznos tudást.

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr215000778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása