Egy tech cég kulisszatitkai

EPAM VR Lab: “Új technológiák jelennek meg, ezért fontos, hogy ezekkel, vagyis ezek előtt haladjunk.”

2019. március 06. - EPAM

 

vrcsapat.jpg

A szeptember 27-i EPAM IT Night egyik nagy meglepetése a VR Lab bemutatása lesz, nem ok nélkül. Egy kitartó, minden akadályt leküzdő csapat olyan laboron dolgozott az elmúlt egy évben, ami itthon egyedülálló, de világszinten is nagy érdeklődésre tart számot az EPAM irodák körében. A csapat „kemény magjának” tagjai közül, az alapötlet megálmodójával, Radányi Zoltánnal beszélgettünk arról, hogyan lehet elérni valami olyat, ami mások szemében lehetetlennek tűnik.

Mikor fogalmazódott meg először annak a gondolata, hogy az EPAM-nak szüksége van egy ilyen laborra?”

„Amint a technológia megjelent a világon, úgy fogalmazódott meg a VR Lab gondolata is, hiszen az EPAM egyik kimagasló értéke, hogy a növekedésre, a fejlődésre nagyon nagy hangsúlyt fektet. A technológiában dolgozunk és az IT szektorban havonta változnak a trendek. Új technológiák jelennek meg, ezért fontos, hogy ezekkel, vagyis ezek előtt haladjunk, hogy mindig naprakészek legyünk. Mivel Budapest nagyon fontos központja a cégnek, egy un. Delivery Center, ahol nagyon sok ügyfelet szolgálunk ki, ezért úgy gondoltuk, hogy itt fontos szerepe van egy ilyen kezdeményezésnek.”

Hogyan zajlott a labor megvalósítása?

„Az emberekben van egy olyan attitűd, hogy ha van egy ötletük, álmuk, akkor elég gyorsan letesznek róla, mondván, úgysem fog sikerülni, inkább meg sem próbálom. Mikor elképzeltem a VR Lab ötletét, szerettem volna megmutatni, hogy ha valamit nagyon akarunk és odaállunk, odatesszük a saját extra időnket, az nem marad láthatatlan a vezetők számára sem. Azért említem ezt a VR Lab megvalósulása kapcsán, mert bárkivel vettem fel a kapcsolatot, mindenki azt mondta, hogy „sok szerencsét, ez nem fog sikerülni”. Aztán, amikor látták, hogy egy-egy dolog megvalósul, még mindig szkeptikusak voltak, azt mondták, „jó, de biztos csak egy hardvert fognak adni”. Én pedig mondtam nekik, hogy minden lesz, amit elterveztem. Majd az emberek a sikerek láttán rájöttek, hogy tényleg lehet csinálni dolgokat és nem kell lemondani mindenről egyből. Számomra talán az egésznek ez a mozgatórugója.„

Hogyan és milyen céllal működik majd ez a labor?

„Nem csupán az volt a cél, hogy egy VR labor létre jöjjön, és ki lehessen próbálni a technológiát. Közösséget szeretnénk szervezni köré, hogy több legyen egy helynél, ahova be lehet menni, játszani, próbálgatni. A VR Lab egy olyan hely, ahol egymást tanítjuk, belső és külső előadóktól tanulunk, ami egy organikus és természetes fejlődést biztosít. Ahhoz, hogy az itt dolgozók tudjanak ezzel dolgozni, előfeltétel, hogy ismerjék, tanulják ezt a technológiát. És a VR pont az a terület, amit nem lehet könyvből megtanulni, meg kell tapasztalni. Ahhoz, hogy tervezni tudjak, hogy a felhasználó szemüvegén keresztül lássam a terméket, ahhoz nekem is meg kell élnem az élményt. Különben hogyan tudom beleképzelni magam a végfelhasználó fejébe, ha nem tudom, hogy melyek ennek a technológiának a korlátai?„

Mi a tervetek az IT Nighton, hogyan akarjátok elővezetni a VR Labot?

„Az előadásomban szeretném bemutatni, hogy mit jelent, miért fontos ez a labor az EPAM-nak. Hogy milyen meglévő metodikák vannak már a világban, hol tart most ez a technológia a gyakorlatban. Amerikában a technológiában dolgozóknak a vérükben van, hogy ne a gép, a monitor előtt ülve tervezzenek termékeket, most erre nekünk is lehetőségünk lesz itt Budapesten, a VR Lab-ben. Úgyhogy a cél az, hogy bemutassuk mit csinált eddig az EPAM ezen a területen világszinten, ezzel is beindítsuk az emberek fantáziáját. Hogy elmondjuk, ha vannak ötleteitek, gyertek, legyetek részesei ennek a közösségnek, építsük együtt, közösen!”

vr.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr6714620366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása