Egy tech cég kulisszatitkai

„ A célom az volt, hogy bemutassam, milyen egyszerű az Azure használata”

2019. március 06. - VGeri
“Gépi tanulás és mesterséges intelligencia a Microsoft felhőszolgáltatásán, az Azuron” címmel tartott előadást a GPU Day-en Rajz Vivien, az EPAM  senior szoftverfejlesztője  Vivien arról beszélt, hogy az Azure szolgáltatásai hogyan segíthetnek vállalati környezetben, illetve, hogyan tudják a diákok a tanuláshoz segítségül hívni.

 Az idei GPU Day-en tartott előadásod témája a gépi tanulás volt, miért éppen ez az a terület, ami megfogott téged?

„Egy éve kezdtem el foglalkozni a gépi tanulással, illetve a mesterséges intelligenciával, ám az előbbiben mélyedtem el igazán. Ennek kapcsán kezdtem el a Microsoft Azure ezen szolgáltatásaival foglalkozni, nem a munka, inkább saját, személyes érdeklődés kapcsán. Valahogy a gépi tanulás jobban megfogott; inkább az adatok bányászásával foglalkozik, sokkal adatközelibb és úgy éreztem, hogy a statisztikai oldal és az adatok engem jobban érdekelnek.”

Hogyan képzed magad ezen a területen?

„ Autodidakta módon, könyvek, online edukációs portálok segítségével. Az edX és a Coursera oldalakat előnyben részesítem, de fórumok és egyéb kisebb oldalak is a segítségemre vannak. Ilyen például a gépi tanulás szempontjából a kifejezetten gyakorlat fókuszált Data Camp nevű portál, ott szoktam gyakorolni. Egyébként már tavaly tartottam ebben a témában két belső meetup-ot, ennek apropóján keresett meg és kért fel Harangozó Szilveszter kollégám arra, hogy tartsak előadást. A célom az volt, hogy bemutassam mennyire egyszerű az Azure használata, akár egyetemisták, akár cégek számára. A felület egy része, abszolút felhasználóbarát, ez nagyon jó a kezdő felhasználóknak, ugyanakkor ott a „másik oldala” is, ahol az embernek teljes egészében magának kell írnia a kódot. Ez a haladók és a cégek számára kiváló. „

Milyen visszajelzések érkeztek az előadásod után?

„Hosszas beszélgetés alakult ki például a Wigner Fizikai Kutatóközpont egyik kutatójával, aki a gépi tanulás kutatásokat menedzseli Magyarországon. Számára újdonság volt az Azure és nagy fantáziát lát benne a gyorsasága és a személyre szabottsága miatt. Mivel rendkívül gyorsan fejlődik ez a terület, gyakorlatilag kéthetente jönnek ki az újdonságok,  én igyekszem naprakésznek lenni, így a jelenlévőknek meg tudtam mutatni, hogy mihez, milyen technológiákat lehet használni.”

Mi volt számodra a GPU Day maradandó, tanulságos előadása?

„Rengeteg mindent ki tudnék emelni, azonban a kvantum számítástechnika témában tartott előadások számomra is sok érdekességet tartogattak. Egy csillagászattal kapcsolatos kutatás beszámolója is nagyon tetszett, amely gépi tanulás segítségével próbálja meg feltérképezni a csillagokat az Univerzumban.”

Ha a hétköznapi felhasználó szemszögéből tekintjük a témádat, te mennyire látod a veszélyét annak, hogy egyre több adatot osztunk meg?

„Ahogy az algoritmusok fejlődnek és egyre több adatot generálunk, egyre okosabbak lesznek ezek a rendszerek. Itt kerül a képbe a GDPR is; rajtunk is múlik, mit osztunk meg magunkról, fontos, hogy legyen kontrollunk az adataink felett. Személyes véleményem ugyanakkor, hogy hosszú távon nagyon nehéz ez ellen küzdeni, azonban annak a híve vagyok, hogy mégis húzzunk észszerű határokat. Nem osztok meg minden pillanatot a közösségi médiában, és habár nem kerülöm ezeket a felületeket, de igyekszem ésszerűen használni őket. Jó példa  arra, hogyan alakítják az életünket az adatokat, ami velem esett meg. A gépi tanulással sokat foglalkozom, közben japánul is tanulok, ezekben a témákba sokat böngészek a neten. Egy nap megjelent egy hirdetés, mely azok számára kínált állást Tokióban, akik japánul beszélnek és értenek a mesterséges intelligenciához …”

A bejegyzés trackback címe:

https://epam.blog.hu/api/trackback/id/tr4014228257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása